Győr és környéke

2018.11.16. 16:03

Megnyílt a 18. Győri Könyvszalon, kisorsolták a drámaíró verseny idei témáját is - fotók, videó

A pénteki ünnepségen adták át a szalon Alkotói Díját, amit idén Buda Ferenc költő, műfordító, Nemzet Művésze vehetett át, aki megindultan és egy rövid versével köszönte meg az elismerést.

Gülch Csaba


"A lélek hőmérője: a könyv. Mondd meg, mit olvasol, s megmondom: mi vagy, megmondom: mi az akaratod, célod, vágyad, álmod." Juhász Gyula gondolataival kezdte ünnepi köszöntőjét pénteken Somogyi Tivadar a 18. Győri Könyvszalon megnyitóján. Az alpolgármester hangsúlyozta: "a könyv több, mint összefűzött papírlapok együttese, a könyv izgalmas, kalandos utazás térben és időben egyaránt".

 

– Hosszú évtizedekig jövendölték a Gutenberg galaxis, a nyomtatott könyvvilág alkonyát, végét. Örömmel tapasztalhatjuk, hogy a könyv nem veszett el, sőt egyre nő az olvasók tábora. Ennek bizonyítéka és erősítője a minden évben népszerű Győri Könyvszalon is – mondta végül Somogyi Tivadar.

A 18. Győri Könyvszalon idei Alkotói Díját a megnyitón Buda Ferenc költő, műfordító vette át Somogyi Tivadar alpolgármestertől.


Az Alkotói Díj átadása előtt Jánosi Zoltán irodalomtörténész mondott laudációt az idei kitüntetettről, Buda Ferenc költő-műfordítóról. Először a Hetek alkotó csoportbeli barát, Ratkó József hajdan született sorait idézte, miszerint "vasból faragott furulyát fúj / fogadott földjén Buda Ferkó", utalva ezzel a most 82 éves költő kemény életére.


– Ez a furulya rendületlenül szólt hol magányosan, hol az égig hangozva. Kezdetben Magyarországon, aztán az egész Kárpát-medencében. Gazdája egy egész népet fogadott a szívébe, hogy aztán létét poétai érzülettel a jelenkorig figyelemmel kísérje. De műfordításai révén a hazából eljutott a rokon népekhez is – fogalmazott Jánosi Zoltán. – Életművének nagy tanulsága, sűrítetten és példázatosan fogalmazza meg, hogy ne legyünk indulataink leigázottjai. Mindez konok hit nélkül nem megy, ezt írta fel az idő homlokára.

A Kortársasjáték drámaíró verseny meghívott alkotói: Pozsgai Zsolt, Kszel Attila és Kiss József. Fotó: H. Baranyai Edina


A díj átvétele után Buda Ferenc megilletődötten köszönte meg az elismerést, majd megjegyezte, ilyen alkalmakkor mindig kétely fogja el, hogy minderre rászolgált-e.


– Mindig a jóra törekedtem és figyeltem a fönnebbvalóra. Az életemet talán a Számvetés című versem foglalja össze a legjobban: "Küszködvén egy élethosszat, / láttam sok jót s néha rosszat, / lelket soha nem cseréltem, / mulasztás a legtöbb vétkem."

 

A megnyitón sorsolták ki a Győri Nemzeti Színház Kortársasjáték című drámaíró versenyének idei témáját a Kisalföld pénteki szalagcímei közül. A három szerzőnek, Kiss Józsefnek, Kszel Attilának és Pozsgai Zsoltnak az Egy levél, három élet – földöntúli üzenet cím alapján kell a ma esti bemutatóra kamaraművet alkotnia. Az ünnepi műsor a Misztrál együttes alkalmi koncertjével zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!