Győr és környéke

2014.11.07. 16:38

Megjelent a Megérintő szavak 2. - Interjú Werner Krisztina szerkesztővel

Csobay Dániel blogbejegyzésében az újságíró arról is beszélt: a jó közéleti sajtó önerejéből is piacképes tud lenni, ha függetlenül tájékoztat és igényesen szórakoztat.

kisalfold.hu


˝Néhány évvel ezelőtt Werner Krisztina tanított meg az újságírás fortélyaira. Büszke vagyok arra, hogy tőle tanulhattam. Nem titok az sem, hogy az újságírói szakmából példaképemnek tekintem. Nap, mint nap érdeklődéssel nyitom fel a Kisalföld lapjait és olvasom el riportjait, izgalmas írásait. Ezért is még nagyobb öröm, amikor kezembe foghatom érdekes emberekkel készült beszélgetéseit a „Megérintő szavak" című könyvben, immáron második kötetével együtt.


Mindig újságíró szerettél volna lenni?
Soha nem szerettem volna újságíró lenni, mert számomra misztikus és elérhetetlennek tűnő szakma volt. Még kazinczys diákként lettem a színház szerelmese és vártam azokat a szombat reggeli Kisalföldeket, amikben már a premier másnapján - merthogy akkoriban pénteken voltak a premierek - Pió Márta megírta a kritikát. Az újságírás szerintem ma is kissé misztikus hivatásnak tűnik, bár az internet megjelenésével meglehetősen felhígult a szakma. Szeretném azt hinni, hogy a közéleti napilapos újságírás még tudja őrizni a szakma méltóságát és rangját.

Említetted, hogy számodra "misztikus hivatásnak tűnik az újságírás!" A mai hétköznapokban néhány mondatba vagy szavakba öntve, hogyan tudnád jellemezni az újságírást? Mik a legfontosabb ismérvei?
A sajtó legfontosabb ismérve a klasszikusan értelmezésben, hogy szabad. Ez azt is jelenti, van benne annyi szakmai potenciál, hogy a piacon úgy tud megjelenni, hogy ne legyen szüksége olyan pénzügyi mankókra, amit a politikai tesz a hóna alá. A jó közéleti sajtó – amit azért ezt emelek ki, mert ebben élek- önerejéből is piacképes tud lenni, ha függetlenül tájékoztat és igényesen szórakoztat. A közvéleményt csak ideig-óráig lehet átverni. Hosszú távon - mint mindenben -, az újságírásnál is a korrektségre, az őszinteségre, a hitelességre és a közvetlen hangra lehet építkezni.

Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel
Sok közéleti személlyel készítettél interjút. Kivel volt a legemlékezetesebb beszélgetésed?
Minden úgynevezett "nagyinterjúm" emlékezetes, hiszen ezeket a beszélgetéseket én kezdeményezem. Nyitott vagyok mások gondolataira és megtisztel, ha ezeket megosztják velem. Az egyik emlékezetes beszélgetésem, mikor páros interjút készítettem Portisch Lajos sakk nagymesterrel és Vizi E. Szilveszterrel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével. Alapból szeretem az okos férfiakat, nade, hogy az ország két zseniális koponyájával beszélgessek egyszerre, ez nem volt szokványos agytorna.

Csobay Dániel teljes beszélgetését Werner Krisztinával itt olvashatják >>


A Megérintő szavak II. kötetébe a következő személyekkel készült interjú: Bán Miklós, Bárdos András, D. Tóth Kriszta, Fábián György, Frei Tamás, Kepes András, Keszei L. András, Fülöp Péter, Lackfi János, Réti Attila, Szabó Béla, Szentmihályi Szabó Péter, Szentmiklósi Lilla, Weiszer Alinda és Villányi László.

A könyvet megtalálják a XIV. Győri Könyvszalonon, a Győri Nemzeti Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!