Győr és környéke

2017.09.22. 21:24

Megaberuházás - Átadták a 30 milliárdból elkészült acélfeldolgozót Gönyűn

Évi 500 ezer tonna acél feldolgozására képes az a kombinált pácoló és tűzihorganyzó, mely a pénteken átadott, 30 milliárd forintból elkészült gönyűi acélfeldolgozó ékköve. A kikötőbe költöző német cég életet csiholhat az itteni ipari parkba. Októberben az itt elkészült állami partépítést és infrastruktúra-fejlesztést is átadják.

Cséfalvay Attila


Második beköltözőként, méreteiben azonban a legnagyobb cégként települt be a Wuppermann az sokáig alig kihasznált győr-gönyűi kikötőbe. Állami mentőakció indult a Mahart bevonásával, betelepülő cégek után kutattak, ekkor került képbe az acélfeldolgozó. A 2015 májusában kiadott építési engedély óta több mint 110 millió euró értékű beruházási volumennel épített fel a családi acélvállalat a 100 ezer négyzetméteres területen négy, 33 ezer négyzetméter összterületű gyártó- és logisztikai csarnokot. A létesítmény központi, legfontosabb része az évi 500 ezer tonna acél feldolgozására képes kombinált pácoló és tűzihorganyzó berendezés. A telephely jelenleg több mint 200 munkatársat foglalkoztat. 

Ünnepség - A családi vállalkozás vezetői és politikusok adták át a 30 milliárdos acélfeldolgozót.

„Nemcsak a magyarországi új gyárunk megnyitását, hanem a teljes Wuppermann-csoport egy stratégiai mérföldkövét is ünnepeljük. A Wuppermann Hungaryvel egyrészt vállalatként megerősítjük fő tevékenységünket (a melegen hengerelt szalagacél feldolgozást), másrészt a kelet-európai telephely lehetővé teszi új piacok megnyitását, ezen régiók már meglévő üzleti kapcsolatainak eredményesebb kiszolgálását" – mondja Dr. Carl Ludwig Theodor Wuppermann, a Wuppermann AG igazgatótanácsának szóvivője. 


„llyen volumenű építkezés során nem minden halad mindig a terv szerint, ugyanakkor már 2016 októberében, kevesebb mint másfél évvel az építési engedély kiadását követően le tudtuk gyártani az első pácolt tekercsünket" - utalt a próbaüzemre Mario Dorfer, a Wuppermann Hungary ügyvezető igazgatója. 


Kara Ákos, a kikötő fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a beruházás térségi szerepét méltatta, kiemelve, hogy a feldolgozó kétszáz munkahelyet teremtett (ez 20 százalékkal több, mint amit korábban vállaltak). "A kiemelt állami beruházás gyors tempóban készült el, s a modern technológiát alkalmazó vállalkozás a jövőnek épült" - mondta. 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a magyar-német gazdasági szövetség jelentőségét hangsúlyozta az idei egyik legnagyobb hazai beruházás kapcsán. Ehhez az állam 10 százaléknyi támogatást adott, amely néhány éven belül megtérül, s befolyik a magyar költségvetésbe. Hozzátette, van még hely a kikötőben. Úgy tudjuk, egy olasz gabonaipari cég és egy magyar vállalkozás is érdeklődik, a vízi és a vasúti átrakodás lehetőségét kihasználva. 

Az ünnepség pillanatai. Fotók: Bertleff

Kiépült infrastruktúra 

Az acélfeldolgozóval párhuzamosan a szükséges infrastruktúra- és partépítés kiemelt állami beruházás is kész, a bruttó tízmilliárdos kivitelezés során többek közt öt hajóállomást alakítottak ki függőleges partfallal a rakodáshoz, a vasúti iparvágányok végre a partig érnek. Emellett a mederkotrás és útépítés is a fejlesztés része volt - az átadást októberre tervezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!