Győr és környéke

2016.06.12. 14:46

Még ma is kinyit a Jancsi-bolt Tápon: 40 éves mosópor, 54 forintos cseresznyepálinka

Bár a tápi Farkas család első üzletébe, a hangulatos kis szatócsboltba már csak időutazásra térnek be a látogatók, a kereskedelmi tradíció 72 éve, három nemzedék óta töretlen.

Gülch Csaba

Negyvenéves mosópor, ötvenéves, bontatlan cseresznyepálinka, rajta az árcédula: 54 forint. Kis dobozkában baba alakú babaszappan 1944-ből, katicabogaras hajcsatok, csíkos nadrágtartó a hatvanas évekből, mindennapi textiláruk. Hosszan sorolhatnánk még a készletet. Nagyszüleink korát idézi, hangulatos időutazásra invitál az a falusi szatócsbolt, amelynek története a II. világháború idején kezdődött.

 

– Apósom negyvenháromban került haza az orosz frontról a komáromi kórházba. Pokoli kínok között, csontsoványan, a fagyás miatt levágott lábfejekkel. A hazai koszttól, a gondoskodástól aztán idővel visszaiperedett. Az állam kártalanításként üzletnyitással támogatta a hadirokkantakat, így őt is – emlékezett a 73 éve történtekre Farkas Jánosné, a meny. – A vállalkozás megindításához a tőkét anyósom testvérei adták kölcsön. A boltjukat negyvennégy májusában nyitották ki, először dohány- és némi papíráruval. Tizenegy évvel később engedélyt kaptak szatócsbolt működtetésére is. Apósom halála után, hatvannyolctól – özvegyi jogon – anyósom folytatta a kereskedést, de annyira megviselte a párja elvesztése, hogy hónapokig kórházban kezelték.

Kényszerhelyzetbe került a család, ifjabb Farkas János 19 éves korában kilépett az akkori munkahelyéről, a házgyárból és átvette a családi örökséget, majd édesanyja felépülését követően együtt vezették a boltot.


Szerényen éltek, félreraktak minden forintot, mert egy új ház építésén gondolkodtak. A kétszintes épület 1973-ban el is készült, az aljában egy kor elvárásainak megfelelő üzlettel. Emellett az első bolt eredeti berendezése is megmaradt, múltidéző emléknek. Közben az ÁFÉSZ épített a faluban egy ABC-t, ami idővel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Előbb bérbe, majd eladták. Farkasék vásárolták meg, így 1994-től két üzletet működtettek, amelyeket öt évvel ezelőtt egyesítettek.

Igazi kincseket rejt a 72 éves tápi szatócsbolt, ahol a tulajdonos, Farkas Jánosné örömmel mesél a nosztalgiázni vágyó betérőknek. Fotó: Bertleff András

Igazi kincseket rejt a 72 éves tápi szatócsbolt, ahol a tulajdonos, Farkas Jánosné örömmel mesél a nosztalgiázni vágyó betérőknek. Fotó: Bertleff András

– A férjem halála után a lányunk, Veronika vette át a kereskedést. A családi tradíció hetvenkét éve töretlen és azóta megvan az első kis üzlet, a „Jancsi-bolt" is. Falai közt múzeumot rendeztünk be az egykori berendezésekből, árukból. Mindig akad egy-egy kíváncsi vagy nosztalgiázni vágyó látogató, aki örömmel sétál egy kicsit a múltban – említette végül Farkas Jánosné, aki mindenkinek örömmel mesél az elmúlt évtizedekről.

  

Címkék#Táp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!