Győr és környéke

2017.09.06. 09:00

Másfél lélegeztetőgép árát spórolják meg a napelemek a Petz-kórháznak

Könnyű lesz megjegyezni: 1111 napelemet szerelnek fel a győri Petz-kórház két épületének homlokzatára. Ezzel éves szinten mintegy tizenötmillió forintot tudnak spórolni, ez másfél lélegeztetőgép ára. Mivel a megtakarítást a betegellátásra fordítják, így nem erőltetett a párhuzam.

Sudár Ágnes

Két évvel ezelőtt már írtunk arról, hogy a Petz-kórház tetején  számos napelemet  üzemeltek be (Ezer napelem gyógyítja a kórházi pénzhiányt – Kisalföld, 2015. október 10.), s ezzel  havi mintegy egymillió, éves szinten  11–12 millió forintos megtakarítást tudnak elérni. Most ugyanezt a beruházást megismétlik, annyi különbséggel, hogy az új napelemek látható helyre kerülnek, így a győri kórház  frontrésze is sokkal modernebbnek hat majd. 

 

A C2 épületen már elkezdődtek a munkák, képünkön  Fodor Imre, aki a kivitelezés első stádiumában már kitalálta, mi lesz majd itt.

A C2 épületen már elkezdődtek a munkák, képünkön Fodor Imre, aki a kivitelezés első stádiumában már kitalálta, mi lesz majd itt.


A beruházásról tegnap számolt be a kórház vezetése, a kivitelező, valamint a beruházást a kormánynál kijáró országgyűlési képviselő, Kara Ákos. A Petz-kórházban a beruházásokat dr. Tamás László János főigazgató mellett helyettese, dr. Skaliczky Zoltán irányítja, ezúttal is ők mondtákel a részleteket. 


Eszerint tehát 1111 darab napelem kerül ki november végéig a kórház A és C2 épületének déli homlokzataira. Az A épület a Vasvári Pál utca felől a főfrontot jelenti, tehát mindenki látni fogja a napelemeket, amelyek nyilván modernebb kinézetet kölcsönöznek majd a kórháznak.  

 

A kórházi vezetés a helyi képviselővel együtt számolt be a legújabb beruházásról.  Fotók: H. Baranyai Edina

A kórházi vezetés a helyi képviselővel együtt számolt be a legújabb beruházásról. Fotók: H. Baranyai Edina


A beruházás uniós pénzből valósul meg, összesen 179 millió 450 ezer 418 forint értékben. A két napelemrendszer 499 kVA energiát tud termelni.  A kórház villanyszámlájának 5 százalékát tudják ezzel megspórolni, ami mintegy 15  millió forintot jelent éves 

szinten.  


Az átalakítás során több helyen (de nem egy időben) lezárnak egyes szakaszokat az épületek előtt, ezek a betegforgalmat és a  látogatókútvonalait is érintik. Minden elérhető lesz, de lehet, hogy kisebb kerülővel. Kérik elsősorban a  látogatók türelmét az elkövetkezendő hetekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!