Győr és környéke

2016.10.09. 10:00

Már több pénzt kaptak az egészségügyben dolgozók, de nem mindenki örül

Megkapták az első emelt fizetésüket az egészségügyben dolgozók. A szakorvosok, gyógyszerészek alapbére szeptember 1-jével bruttó 107 ezer forinttal emelkedett, a szakdolgozóké átlagosan 26,5 százalékkal. Mennyit ér ez?

„Egy csekk" – fordítják le a mindennapok nyelvére azt az összeget, amelyet fizetésemelésként kaptak meg a nővérek. A béremelés Magyarországon több mint 97 ezer munkavállalót érint. A szakorvosok, gyógyszerészek alapbére szeptember 1-jével 107 ezer forinttal emelkedett, majd jövő év november 1-jével további 100 ezer forinttal fog nőni. A szakdolgozók alapbére átlagosan  26,5 százalékkal,  jövőre 12 százalékkal, 2018–2019-ben pedig további 8–8 százalékkal emelkedik.  


A béremelés az észak-dunántúli régió legnagyobb kórházában, a győri Petzben 1931 embert érint. Ebből 359 orvos, 1540 egészségügyi szakdolgozó, 23 felsőfokú végzettségű munkatárs (pszichológus, biológus, vegyész), 9 pedig gyógyszerész.

 

Orvosokat, szakápolókat érint elsősorban a mostani béremelés, s az októberi fizetéssel láthatták meg, mennyi az annyi.  Fotó: H. Baranyai Edina

Orvosokat, szakápolókat érint elsősorban a mostani béremelés, s az októberi fizetéssel láthatták meg, mennyi az annyi. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Tamás László János főigazgató szerint „a jelenlegi béremelésnek jelentős, komoly megtartóereje lehet, különösen, ha a teljes folyamatot vesszük figyelembe". Tudni kell azt is, hogy az emelés a mozgóbért is érinti, vagyis az egészségügyre jellemző túlmunka (túlóra, ügyelet) további pluszt jelent a fizetési csekken. A főigazgató szavai a számok nyelvén ezt jelentik: az orvosoknál, szakdolgozóknál átlagosan havi plusz 50 ezer forint. „Tehát a »csekk« nagyságrendje 40–110 ezer forint között mozog."


 A intézményvezető a béremelésről szóló döntés bejelentésekor (nyár elején) ugyanakkor már felhívta a figyelmet arra a 309 dolgozóra, akik ugyanúgy a kórház munkatársai, de kimaradnak a fizetésemelésből. Egyharmaduk (101 ember) takarító, a többiek a gazdasági, műszaki, humán részlegeken dolgoznak. Sajnos bejött a jóslata: közülük többen már beadták a felmondásukat, igazságtalannak tartják a diszkriminációt.


Lássuk azért, mit jelent (bruttóban) a fizetésemelés azoknak, akik kaptak. Egy egyetemről frissen kikerült orvosnak – aki most kezdi szakorvosi képzését és még hiányszakmát is választott – az alapbére a hiányszakmás ösztöndíjjal együtt 355.320 forint lehet. Egy frissen végzett szakorvos pedig 354.820 forintos alapbérrel számolhat. Az a szakdolgozó, aki most kezd el dolgozni és a legalacsonyabb képzettségi szinten van, 117.660 forintos alapbérre számíthat, de például egy 16 éve a pályán lévő aneszteziológiai asszisztens alapbére 182.548 forintról indul. 

 

A nővérek béremelése átlagosan 26 és fél százalék -  van, aki többet, van, aki kevesebbet kap. Képünkön ketten az érintettek közül: Bényi Debóra és Németh Attiláné. Fotó: H. Baranyai Edina

A nővérek béremelése átlagosan 26 és fél százalék – van, aki többet, van, aki kevesebbet kap. Képünkön ketten az érintettek közül: Bényi Debóra és Németh Attiláné. Fotó: H. Baranyai Edina

 A győri kórházban is differenciáltan emeltek, vagyis a 26,5 százalék az átlagot jelenti. Van, aki bruttó 50–60 ezer forinttal többet kapott az első emelt fizetéskor, de olyan fiatal segédápolóval is beszéltünk, aki elmondása szerint nettó négyezer-ötszázzal vihet haza többet. Az nem elég a csekkre. A többség állítja, a béremelés már nagyon kellett, s lesznek olyanok, akiknek ez az összeg elég a fellélegzéshez. Aki azonban elszánt, hogy 2000–3000 euróért kimegy Ausztriába időseket ápolni, azt nem tartja otthon a havi nettó 20–30–40 ezer forintnyi többletbér.

Pedagógusoknak néhány ezer forint 

Az oktatásban 2013-ban indult el a béremelés. A pedagógusok nem egyszerre kapnak nagyobb emelést, hanem öt éven át, 2017-ig évről évre, apránként tudhatnak magukénak több fizetést. Most szeptembertől 3,4 százalékkal nőtt a keresetük, ez 3–15 ezer forint közötti összeget jelent a dolgozóknak. Pedagógus I. minősítéssel, felsőfokú végzettséggel bruttó 171 ezer forintról 177 ezerre nőtt a kezdő pedagógusok bére erre a tanévre, a tíz éve dolgozóké pedig 282 ezerről 292 ezerre. Pedagógus II. kategóriában felsőfokú végzettségű, tíz éve pályán lévő dolgozó bruttó 257 ezer forint helyett 265 ezret kap. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!