Győr és környéke

2015.04.27. 13:44

Már közel 100 rendőrségi kamera veszi Győr `minden´ rezdülését! - videó

A térfigyelők hálózata folyamatosan bővül, átlagban évente körülbelül 400 felvételt ment le a győri rendőrség. Rablók, cserbenhagyók reszkessetek, egyre többen buktok le!

Szeghalmi Balázs

A kisalfold.hu Olvasói közül biztosan sokan emlékeznek arra a februáribalesetre, amikor késő este egy Suzuki és egy Opel összecsattant a Szent István úton, a Városháza közelében.

Már közel 100 kamera alkotja a több mint 100 millió forintot érő győri hálózatot

Két és fél hónappal az ütközést követően a Győr Városi Rendőrkapitányságnak abban a szobájában tekintjük meg a Szent István úti baleset felvételét, ahol 96 győri kamera mutatja élőben a kisalföldi megyeszékhely - kis túlzással - összes rezzenését.

"2013 elején 74 kamerából állt a több mint 100 millió forint értékű rendszerünk. Az utóbbi két évben 22 újabb kamerával sikerült bővíteni a hálózatot a győri önkormányzat segítségével.


Pillanatképek abból a rendőrségi szobából, ahová 96 győri kamera felvétele fut be - fotók: Cseh R.


Arányaiban tízből nyolc kamera mozgatható (forgatható fejű), vagyis most már jóval kevesebb fix pozíciójú készüléket használunk, mint pár éve.

Győr minden bevezető útszakaszára telepítettünk kamerákat, míg Szlovákia irányába, a Galántai úton rendszám felismerő kamera üzemel" - közölte [namelink name="Horváth Csaba"] ezredes, győri rendőrkapitány.


Videó: Cseh Róbert

Éves szinten körülbelül 400 felvételt mentünk le

Szintén emlékezetes eset - a kisalfold.hu Olvasóit a szóban forgó bűncselekmény mélyen felháborította -, amikor egy 81 éves hölgy kezéből a rabló kitépte táskáját, majd a néni a támadás következtében nagyot esett.

A támadót a Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói felvétel alapján azonosították be, majd rövid idő alatt elfogták.


Itt őrzik a rendet a győri térfigyelő kamerák - kattintson a nagyobb listáért!

Itt őrzik a rendet a győri térfigyelő kamerák - kattintson a nagyobb listáért!

"Ez a két példa jól mutatja, hogy a térfigyelő kamerák milyen mértékben segítik a munkánkat. Évente körülbelül 400 felvételt mentünk le, melyekre bűncselekmények felderítésekor, balesetek rekonstruálásakor támaszkodunk.

Újdonság, hogy a győri nyárnyitó és nyárzáró koncerten a Városházán kialakítottunk egy ideiglenes rendőrségi pontot.

Ezt az jelenti, hogy a győri önkormányzat épületéből tudjuk figyelni a tömeget, miközben az emberek közé vegyülő rendőrök táblagépen elérik az élőképet" - folytatta Horváth Csaba.


Horváth Csaba, Győr rendőrkapitánya

Horváth Csaba, Győr rendőrkapitánya

Reszkessetek, cserbenhagyók!

"Azoknál a baleseteknél, ahol rossz sávváltás miatt következik be az ütközés, a kamerafelvételek perdöntőek lehetnek.

Sajnos, évről évre egyre több cserbenhagyásos esettel találkozunk, de rögtön tegyük hozzá: egyre több cserbenhagyót elő tudunk állítani. A kamerák elől ugyanis ők sem menekülhetnek el" - magyarázta Karancsi Péter, a győri Közlekedés Rendészeti Osztály alezredese.


A lista folytatása pontos utcanevekkel - kattintson a nagyobb képért!

A lista folytatása pontos utcanevekkel - kattintson a nagyobb képért!

Csúcstechnika költözik a rendőrség mindent látó győri szobájába  

"A 2008 óta folyamatosan fejlesztett modern kamerahálózat győri központját az utóbbi hetekben újítjuk fel.

A mikrohullámú átviteltechnikával megoldott rendszer működéséhez nagyobb szerverekre, gyorsabb adatátvitelre és több tárolókapacitásra volt szükségünk. A beruházás a napokban fejeződik be, az utolsó simításokat végezzük a `mindent látó szobánkban´.

Galéria kép


A győrszemerei, a péri és a kunszigeti térfigyelő rendszer is egyre jobb

A Győr környéki települések szintén egyre eredményesebben építik fel saját térfigyelő rendszerüket. Győrszemerén, Péren szintén több bűncselekményt sikerült felderítenünk a felvételeknek köszönhetően, míg Kunszigetről öt kamera élőképe a győri központunkba is beérkezik" - zárta szavait Horváth Csaba.

Sérült bal első indexszel utazott a tolvaj Péren át - ez lett a veszte

"Hat kamerával indultunk, a rendszert nemrég sikerült bővíteni két újabb készülékkel. A hálózatot egy őrző-védő cég munkatársaival üzemeltetjük. Győr és Székesfehérvár között rengeteg az utazó bűnöző, több esetben péri felvétel alapján fogták el a tolvajokat.

A legemlékezetesebb eset az volt, amikor az egyik szomszédos faluban szemtanú látta a bűnözőt, s megjegyezte, hogy a kocsija bal első indexe sérült.

Kameránk segítségével így vettük észre a 81-esen haladó tolvajt, akit gyorsan megtaláltak a rendőrök" - mondta érdeklődésünkre Herold Ádám, Pér polgármestere.

Nézze át a listát, s írja meg a hozzászólások közé, Ön hova telepítene újabb kamerákat Győrben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!