Győr és környéke

2019.06.04. 09:00

Már elviselhetetlen a szúnyoginvázió a Szigetközben

Bejött, amitől féltek a szigetközi (főként vízparti) települések, múlt hétvégétől eldurvult a szúnyoginvázió. Nem vitás, azonnali beavatkozás kellene, mert Ásványrárón vagy Kisbodakon lassan már füvet nyírni sem lehet a csapatokban támadó vérszívóktól. A katasztrófavédelem csütörtökön gyérít.

Cséfalvay Attila

 „A Duna áradása után idén ismét elleptek bennünket a szúnyogok. Olyannyira, hogy az autóból sem lehet kiszállni a Duna-parton. De nemcsak ott, hanem a faluban is rengeteg a vérszívó" – ásványrárói olvasónk üzenetére a vízparti településeken – elsősorban Dunaszigeten, Dunaremetén vagy Kisbodakon – élők is egyetértően bólogatnak, vakaróznak. 

Védekezés - Füstölőspirállal próbálja távol tartani a vérszívókat Farkas Attila. Fotók: Mészáros Mátyás

Védekezés – Füstölőspirállal próbálja távol tartani a vérszívókat Farkas Attila. Fotók: Mészáros Mátyás

„Én bírom a szúnyogokat, de ez már sok" – az ásványrárói horgásztanya gondnoka, Nagy Lajos körül munka közben körülbelül negyven vérszívó „kereste a fogást" hétfő délelőtt. Hiába ment az árnyékból a napra vagy a füst mellé, a szúnyogok ott is támadtak. „Szúnyogirtót fújok magamra, azzal próbálok védekezni. Az idegenforgalomnak sem tesz jót ez az áldatlan állapot, s az iskolás gyerekek is nehezen viselik."

 

„Kibírhatatlan" – így összegezte az elmúlt napok szúnyogtapasztalatait Virág Szabolcs, a kisbodaki Esthajnalcsillag kemping vezetője. „Múlt péntektől már szinte tarthatatlan lett a helyzet, a kenuzni érkező vendégek feldagadt fejjel érkeznek vissza a túrákról. Szinte szétmarják őket a vérszívók – emiatt is már nagyon várjuk a gyérítést."

 

Ezt erősítette meg Tatainé Popp Rita ásványrárói polgármester is: múlt pénteken földi irtást végzett ugyan náluk is a katasztrófavédelem, de ugrásszerűen, nagyságrendekkel több lett a vérszívó. Sokan füvet nyírni sem mennek ki, s a töltéshez, vízhez közeli házaknál az autóból kiszállva gyakorlatilag futnak a bejáratig. „A szakemberek mérik, egy perc alatt hány szúnyog csípi meg őket. Itt szerintem egy percet nem bírnának ki" – mondta egy megkérdezett ásványrárói. „Lipóton szerintem ennél is több a szúnyog: csak akkor megyek ki a házból, ha muszáj" – mondta egy helyi férfi. 

Füst mellett is csíp - Nagy Lajos együtt mozog egy masszív szúnyogfelhővel az ásványrárói horgásztanyán.

Füst mellett is csíp – Nagy Lajos együtt mozog egy masszív szúnyogfelhővel az ásványrárói horgásztanyán.

A Szigetközi Fejlesztési Tanács megbízására egy cég folyamatosan figyeli a szigetközi szúnyogbölcsőket. „Múlt héten továbbítottuk jelzésünket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. Eszerint Szigetközben sok a szúnyoglárva, a hőmérséklet emelkedésével azonnali védekezés javasolt" – mondta Babos Attila, a tanács elnöke. 

 

„Kora délelőtt azt is meggondolom, kijöjjek-e a házból. Tíz perc alatt vagy száz szúnyog próbál megcsípni. Füstölőspirállal próbálom elkergetni a szúnyoghálós ajtó elől a vérszívókat, hogy ha belépek, ne hozzak magammal a szobába egy tucatot" – magyarázta az ásványrárói Farkas Attila.

 

Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester is sok megkeresést kap szúnyogügyben. A közösségi oldalon reagált ezekre. „Pénteken zajlott egy földi kémiai (füstölős) gyérítés, szombatra ígértek egy repülést is, de az elmaradt. A szakemberek tájékoztatása szerint a lipóti »repülőtér« talaja nem alkalmas a le- és felszállásra, emiatt nem tudtak a környéken repülni. Látva az egyre kritikusabbá váló helyzetet, mi is megkezdjük saját hatáskörben a kezeléseket. A szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van, így várhatóan már kedden este füstölhetünk és szükség szerint folytatjuk..."

 

„A sok eső, a megáradt folyók és a meleg időjárás miatt egyre több helyen és gyorsabban fejlődnek a szúnyogok, így az ország számos településén számítani lehet a szúnyogok tömeges megjelenésére. A rengeteg eső hatására ezerszám alakultak ki a szúnyoglárváknak ideális tenyészőhelyek" – közölte tegnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A heti menetrendjük szerint viszont a Szigetközben csak a hét második felében irtanak. Eszerint csütörtökön a Mosonmagyaróvári kistérségben földi kémiai gyérítést végeznek 6785 hektáron. Addig marad a vakarózás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!