Győr és környéke

2019.07.09. 09:00

Magad uram, ha festő nincs

A lakásfelújításhoz kapcsolódó kereskedők és gyártók már elkezdtek igazodni a két-három éves jelenséghez, hogy hiába keres az ember kőművest, festőt, burkolót. És emiatt rengetegen veszik saját kezükbe a munkát. Ismerős, ugye?

Laczó Balázs

– Magam festettem ki a három tetőtéri helyiséget – mondja az öttevényi Vikidár Zsolt.

– Korábban mindig hívtam festőt, de most mind azt mondta, hogy majd fél év múlva, egy év múlva... Kőműves vagyok, a cégnél néztem, hogy csinálják ezt a festők, bevásároltam egy szakboltban, a két fiam segített. Szép lett a ház, a család megdicsérte. És majdnem félmillió forintot spóroltam, jövőre a lenti szintet is én festem ki – mondja a férfi.

Vikidár Zsolt

Vikidár Zsolt

Vikidár Zsolt lapunknak elárulja azt is, hogy csempézést, járólapozást már nem végezne, ott húzódik számára a határ.

 

A Piktornál két-három éve kezdett lecsapódni, s most egyre csak fokozódik a jelenség: nincs ember, a munkadíj drága. Csiza-Pák Eszter PR-vezető elmondta: a gyártók is felkészültek erre, egyszerűen kezelhető, készre kevert festékeket gyártanak, amelyeket egy rétegben kell felkenni, a jelszó: csináld magad!

 

– Mi magunk is azt javasoljuk, hogy a kisebb munkáknak, egy dekorációnak, tapétázásnak nyugodtan álljanak neki az emberek, segítünk, tanácsot adunk, a YouTube pedig tele van oktatóvideóval. Mindenki maga tudja felmérni, mire képes. De nagyon fontos, hogy a szakembert azért nagyobb munkáknál ne akarjuk megkerülni, akkor sem, ha nehéz a helyzet. Ha több glettelésre van szükség, ha penészes a fal, ha vízzáró vakolatot kell készíteni, a hozzá nem értés megbosszulja magát, s a végén úgyis szakember segítségére szorulunk.

 

A Praktikerben is jó hároméves jelenségről beszélünk: ugyanez a helyzet. Szigeti Gábor és Molnár Farkas Klaudia áruházvezető-helyettesek szerint a villany- és gázszerelés, valamint a magasban végzett munkák kivételével alig akad olyan, aminél ne lennének követői a „mozgalomnak".

Bella Imre és felesége

Bella Imre és felesége

Csempézésnél, járólapozásnál – mondják – négy-öt négyzetméter a lélektani határ, a mosdó melletti kis részen az emberek megcsinálják a burkolást. A könnyebben lerakható hagyományos padlók, parketták, laminált padlók is egyre ritkábban látnak burkolót. S legyünk őszinték, ha csak javítani kell valamit, egy kisebb kerítésmunka esetén lehetetlen is lenne embert hívni. Ezért itt is népszerűek a videók, maga az áruház tett közzé oktatóanyagot, Praktiker Műhelytitkok címmel.

 

– Természetesen ettől még tanácsokra szorulnak a vásárlók, s ránk hárul a feladat, hogy a szakember szerepét is ellássuk. Megadunk minden információt, igazodunk az új társadalmi igényhez, tanfolyamokon képzik magukat a kollégák – mondja Szigeti Gábor.

 

Molnár Farkas Klaudia a saját bőrén tapasztalta, hogy a ház felújítása négy évig tartott, mert mindenkire hónapokat kellett várni. Ráadásul hiába kap az ember árajánlatot, ennyi idővel később az már nem érvényes. S a pénzkérdés legalább annyira közrejátszik a „csináld magad" elterjedésében, mint a szakemberhiány, hiszen utóbbi miatt elszálltak az árak, a festés négyzetméterenként 3500 forint, a glettelés 2000. Vagy csak maradjunk a csempézésnél: a terméket – aminek négyzetmétere 1300 forint – 3500 forintos munkadíjért raknák le, s ebben az anyag még nincs is benne.

 

– A legrosszabb – fűzi hozzá az áruházban egy idősödő férfi, Bella Imre – az, hogy a folytonosság hiányzik egy ház felújításából. A fiamék is ebben a cipőben jártak. Úgy nem lehet tervezni, fogy fél év múlva jön a kőműves, fél év múlva a villanyszerelő, valamikor talán jövőre a vízszerelő, egyszer majd a burkoló, s talán valamikor ki is lesz festve a ház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!