Győr és környéke

2016.10.26. 10:45

Lövöldözés Bőnyben: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér - fotók, videók

Házkutatásra indultak szerda reggel Bőnyre a rendőrök, de a 76 éves férfi még azelőtt kilőtt rájuk, hogy bekopogtak volna. A 46 éves Pálvölgyi Péter főnyomozót fejlövés érte, a helyszínen meghalt. A vélt elkövetőt hasi lövéssel vitték a mentők a győri kórházba, miután otthonában elfogta a TEK. Információink szerint Gy. I. a Magyar Nemzeti Arcvonal vezére volt.

Sudár Ágnes - Szükösdi Judit - Ivánkovics József - Cséfalvay Attila

19. 40 - Szakértők szerint a szerda reggeli bőnyi rendőrgyilkosság hátterében ideológiai motiváció állhat, a tettes összeesküvőnek gondolja magát, aki a saját mércéje szerint "hőstettet" követett el.

Égnek a mécsesek a meggyilkolt rendőr emlékére



Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a gyilkosságot a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója, Gy. I. követte el, Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azt mondta: Gy. I. "régi vendége az igazságszolgáltatásnak", már 1989-ben is büntetőeljárás indult ellene, és a fegyvertörvény megsértése később is felmerült vele kapcsolatban.


Közölte: a férfi saját állítása szerint 1956 után rövidebb börtönbüntetést töltött le, és "nyilas cellatársai győzték meg" ennek az eszmének a képviseletéről.


 

A győri sajtótájékoztatós a kisalfold.hu videóján

 



Ezt követően Gy. I. folyamatosan képviselte a "neonáci" ideológiát, 1989-ben megalakította a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportokat, a Magyar Nemzeti Arcvonal elődszervezetét, és "gyakorlatilag benne volt a keze" mostanáig minden ehhez kapcsolódó szervezkedésben.


Ehhez járult hozzá - folytatta - egyfajta kiképzési tevékenység, Gy. I.  Bőny közelében található birtokán évről évre neonáci kötődésű fiatalok részben ideológiai, részben harci kiképzése folyt.


A biztonságpolitikai szakértő szerint amikor egy ilyen embert, akiről azt feltételezik, hogy éles lőfegyvereket tart a házában, megközelítenek, nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy az illető lelőhessen egy rendőrt.


Póczik Szilveszter hozzátette: Gy. I.  a helyi vadásztársaság tagja volt, legálisan tartott vadászfegyvert. Gyarmati István szerint nem öngyilkos akart lenni az elkövető, mert ha az akart volna lenni, nem rejtőzik el a házban, miután lelőtte a rendőrt. Értékelése szerint ez ideológiailag motivált tett volt, az elkövető megpróbálta elkerülni a letartóztatást.


Póczik Szilveszter megjegyezte: a tettes összeesküvőnek gondolja magát, erre Gyarmati István úgy reagált, a férfi úgy érzi, hőstettet követett el.


Szerda reggel gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi, és megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját. A meggyilkolt férfit, aki huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és alezredessé léptette elő.


17. 15 - Még kérdéses, de elképzelhető, hogy Gy. I. -t már holnap átszállítják a tököli rabkórházba  - értesült portálunk.


15.48 - Gyászol a rendőrség

˝Szolgálatteljesítés közben 2016. október 26-án életét vesztette Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója.


Magyarország Rendőrsége megrendülve és együttérzéssel osztozik az elhunyt rendőr családjának fájdalmában.


A rendőrség a rendőrségi épületeken gyászzászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tiszteleg elhunyt munkatársának helytállása előtt.

Magyarország belügyminisztere Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot hősi halottá nyilvánította és előléptette rendőr alezredessé.


Pálvölgyi Péter 46 évet élt˝ - olvasható a közleményben.


15.09 - Mint megtudtuk, a sebészeten Gy. I.-t egy különálló, egyágyas szobában helyezték el. Ahogy a sajtótájékoztatón is elhangzott, a vélt elkövetőt őrizetbe vették, a kórházban rendőrök őrzik.


14.15 - Rögtön az elején közlik, hogy kérdésre nem lesz mód a nyomozás jelenlegi szakasza miatt.  

Lövöldözés Bőnyben: a sajtótájékoztató képei. Fotó: Cseh Róbert



Keresztes Imre kezdi: a főügyészség győri kirendeltsége hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető  emberölési kísérlet és lőfegyverrel való visszaélés  miatt indított nyomozást. A tényállással folytatja: a Nemzeti Nyomozó Iroda nyílt büntetőeljárásban előre tervezett házkutatás miatt kísérelt meg bejutni az elkövető ingatlanába. A bejutás során, a cselekmény megkezdése előtt az elkövető az eljáró rendőrökre több lövést adott le. Ötöt-hatot. A rendőrök is visszalőttek. Az egyik rendőr olyan sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Semmilyen módon nem lehetett volna megmenteni az életét. A vélt elkövető is megsérült.


Keresztes hangsúlyozza: azért nem adnak több tájékoztatást, mert még a mai napon az elsődleges nyomozati cselekmények folynak, vagyis a helyszíni szemle és a tanúkihallgatás is folyik. 


A sérült állapota lehetővé teszi, hogy az őrizetbe vételét foganatosítsák. A vélt elkövető idős korú férfi. Az előéletével kapcsolatosan csak a megalapozott gyanú közlése után adható ki információ. Még ma közölhetik a megalapozott gyanút vele. 


Végül kifejezi részvétét a hátramaradottaknak. 

Lövöldözés Bőnyben: a sajtótájékoztató képei. Fotók: Mészáros Mátyás


Papp Károly a sértettről elmondja: Pintér Sándor belügyminiszter és a rendőrség részvétét nyilvánítja ki. 46 éves volt, kiemelt főnyomozó, neve Pálvölgyi Péter. 25 éve szoltált a rendőrség kötelékében. Kiváló embert, kitűnő kollégát veszítettünk el - mondja az országos kapitány. 


Pálvölgyi Pétert rendőr alezredessé léptették elő és hősi halottnak minősítették. 


Hajdu János az elfogás részleteiről ennyit mondott: 8 óra 3 perckor érkezett a TEK központjába a riasztás arról, hogy Bőnyben rendőri intézkedés során rendőrök sérültek. 


A TEK-esek 2 perc 40 másodperc alatt elindultak Budapestről, s ezzel egy időben Győrből is indultak az egységek, 8 óra 32 perckor a győriek már a helyszínen voltak. Megkezdték a sérült rendőr kimenekítését, ám akkor már látták, hogy kollégájuk életét vesztette.


A lakáson belül a 76 éves elkövető elzárkózott, fenyegetőzött, hogy kivégzi, aki közelebb jön. A műveleti egységek megerősített csapatai a helyszínre érkeztek. Már útközben tárgyaltak a vélt elkövetővel, aki ekkor már sérült volt. A tárgyalás folyamán érzékeltük, hogy romlik az állapota - mondja Hajdu. El kellett rendelni a behatolást.


Fegyverhasználat nélkül elfogták a férfit. Helyszínen hosszú beavatkozást kellett elvégezni, a TEK sürgősségi orvosai stabilizálták az állapotát. További feladatokra plusz műveleti egységeket rendeltek ki. 


A sajtótájékoztató véget ért, kérdezni nem lehetett.


A helyszínen látott, kisírt szemű rendőrnőről annyit lehet tudni, hogy a hősi halottá nyilvánított nyomozó kollégája volt, látva az állapotát még az is feltételezhető, hogy ő lehetett a másik rendőr, aki a tragikus napon megjelent a vélt elkövető házánál.


14.00 -  Kezdődik a sajtótájékoztató. Régen látott sajtóérdeklődés övezi. Jelen lesz Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze és Hajdu János TEK-vezér. 

Orbán Viktor miniszterelnök együttérzését fejezte ki a Bőnyben lelőtt rendőr családjának.     

   

"Megrendüléssel értesültem a szolgálatteljesítés közben  meggyilkolt rendőr haláláról. Az áldozat családjának őszinte  együttérzésemet fejezem ki" - írta Orbán Viktor nyilatkozatában azt  követően, hogy szerda reggel a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben egy  lövöldözésben életét vesztette egy rendőr.   

   

A kormányfő a közleményben leszögezte: elfogadhatatlan,  hogy Magyarországon bárki bármilyen indítékkal a törvényesség és a  rend fenntartóira támadjon. Az ilyen cselekedetek elkövetőivel  szemben a lehető legnagyobb szigorral és keménységgel kell fellépni  - fogalmazott a miniszterelnök.  



13.42 - A helyszínen korábban lehetett hallani, hogy az akcióban megsérült egy másik rendőr is - a már említett comblövés őt érhette, pontosabban súrolhatta a golyó. Ezt a hírt azonban senki nem erősítette meg portálunknak, és az is biztos, hogy a győri kórházba egyetlen sérültet - a feltételezett elkövetőt - szállítottak a mentők a helyszínről. Ugyanakkor a hamarosan kezdődő sajtótájékoztatón biztosan kiderülnek a részletek.


13.28 - 

A Magyar Nemzeti Arcvonal egykori tagjaként bemutatkozó levélíró az alábbiakat juttatta el a kisalfold.hu-hoz:


˝Az Arcvonal 2012 szeptemberében szakadt ketté, amiért az idősebb Gy. I., a lövöldöző, össze akart dolgozni nem liberális baloldali csoportokkal a kilakoltatások ellen. Ennek következtében 1:2 arányban szétszakadt a mozgalom, mert sokan nem kívántak ilyen elemekkel együttműködni. Az emberek kisebb része követte Gy.-t, a nagyobbik, körülbelül 150 ember pedig az észak-kelet magyarországi regionális vezetés irányítása alá került.

 

Gy.-t nem rázta meg a szakadás, pár hetes nyugvást követően a felerősített propagandának köszönhetően ismét nőni kezdett a taglétszám, bár a korábbit így sem sikerült elérniük.

 

Míg a keleti központtal rendelkező csoportnál folyamatos volt a lassú lemorzsolódás, addig ez Gy.-knél 2014 elején következett be, mikor egyik napról a másikra leállíttatta a nyilvános szerepléseket. Ezt követően a különböző csoportok sorra váltak inaktívvá, olyan szinten, hogy az ismerőseim beszámolói alapján az idei "sas-hegyi" nyári táborukban mindössze 11 ember vett részt, javában a családból. Mára a két szervezet együtt nem tesz ki 30 főt a még bent lévő barátaim állításai alapján.

 

Tekintve, hogy mint az egyik dunántúli területi vezető, gyakran beszéltem vele, így számomra két dolog nem világos. Először, hogy miért kezdett el lövöldözni. Folyton arról beszélt, hogy nem a rendőrök és a katonák az ellenség. A tagságban nem egy katona, rendőr is volt.


Másodszor pedig, tisztában volt vele, hogy figyelik, nem ez volt az első kivonulásuk, így teljesen ostoba, amatőr dolog lett volna illegálisan fegyvereket beszerezni, ráadásul több évtized ilyen "munka" után. Minden általam látott fegyvere engedéllyel volt tartva˝ - olvasható a levélben.


13.22 - Információink szerint a meghalt rendőr nem megyei volt, és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) tagjaként vett részt az akcióban.


12.54 - A bőnyi férfi feleségével él abban az egykori tanítói házban, ahová Győrből költöztek ki korábban. Muraközi László polgármester a kisalfold.hu-nak elmondta: ritkán lehetett látni őket a faluban (akkor is csak autóban ülve), alig ˝mozogtak˝ a településen.


12.50 - Az utolsó mentőautó és halottszállító is elhagyta a helyszínt.


12.25 - Úgy tudjuk, Bőny-Szőlőhegyen, a család birtokában lévő több ingatlanban is házkutatást tartanak a rendőrök.


12.05 - Így érkezett meg a TEK Bőnyre. 

 


11.59 - A helyszínelés még tart, Gy.I. családi házában is, de az utcáról szinte az összes rendőr eltűnt már. Ennek ellenére az útzár továbbra is tart, a forgalmat falun belül a kisebb mellékutakra terelik, ami elsősorban a buszoknak és teherautóknak jelent nehézséget.


11.54 - 

Gy. I. 1989-ben alapította meg a Magyar Nemzeti Arcvonalat (korábbi nevén Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportot). A nemzetiszocializmus eszmeiségének terjesztése miatt tagtársaival együtt 1994-ben letartóztatták, perbe fogták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A hungarista mozgalmak a kétezres évek elejére háttérbe szorultak, de Gy. I. továbbra is maradt a MNA élén. Úgy tudjuk, még a 2008-ban autóbalesetben elhunyt, szélsőséges nézeteiről ismert osztrák szabadságpárti elnökkel, Karintia kormányzójával, Jörg Haiderrel is kapcsolatba került. 


Gy. azonban a háttérben maradt, visszafogottabb lett, nem szeretett volna börtönbe kerülni, jogilag is próbálta bebiztosítani magát, hogy a rendőrség ne „ráncigálja". Emiatt ketté is szakadt a Magyar Nemzeti Arcvonal, sok hungarista számára nem voltak elég radikálisak már nézetei, ezért a győri (bőnyi) mellett egy budapesti csoport is alakult.


A győriek négy éve fel is vették a „Magyar Nemzeti Arcvonal 1989" nevet. Az itteniek egyik gondja az volt, hogy míg a kezdet kezdetén az 56'-ban emigrált magyarok egy része 100-200 dollárral segítette működésüket, a támogatók halála miatt az utóbbi évekre ez a forrás elapadt. Ekkor jött a bőny–szőlőhegyi tábor ötlete, amely mely ugyan mozgalmi keretek között is működött, de fizetős része is volt a „katonai jellegű képzésnek." Ilyen bevételi forrás lett aztán a saját lőtér is a legálisan tartott saját fegyverekkel. 


Ennek ellenére információink szerint „nem volt benne a levegőben" az idős ember így reagált a házkutatásra. Ő úgy érezte, az Arcvonalnak azzal tud segíteni, ha a háttérben marad. A szervezet működésében sem volt kódolva az emberölés, pláne az nem, hogy rendőrre lő a vezetője. Gy. I. azt szerette volna csupán, ha régi, hungarista szemléletű világ „visszatér" – egy kicsit a múltban is élt. 


2015 november végén két férfit terrorcselekmény előkészítésének gyanújával tartóztatottak le a terrorelhárítók. Egyikük, az interneten fellelhető információk alapján a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezethez állt közel. A két idősebb férfit a TEK azzal az alapos gyanúval fogta el, hogy a magyar miniszterelnök elleni támadásra készültek – úgy tudjuk, nem volt köztük Gy.

11.43 - A kórházból jelentjük: a műtét jelenleg is tart. Gy.I.-nek olyan irdatlan szerencséje van, hogy a golyó semmilyen létfontosságú szervet nem ért. Így a kora ellenére jelentősen megnőttek a túlélési esélyei - tájékoztatta kollégánkat prof. Oláh Attila.


11.22 - A Központi Nyomozó Főügyészség délután 2-kor tart sajtótájékoztatót az ügyben - tudtuk meg a helyszínen.

Fotók: Mészáros Mátyás

11.08 -  Úgy tudjuk, a házkutatást folytatják és a házban jelenleg is ott vannak Gy.I. családtagjai. A TEK közben már csomagol, ők elvégezték a munkájukat.


10.57 - Prof. Oláh Attila, a Petz-kórház orvos-igazgatója megerősítette értesüléseinket, miszerint hasi lövéssel szállították a beteget a kórházba. Jelenleg is operálják a vélt elkövetőt, Gy. I.-t.


Olvasónk, Anna le is videózta a Győrbe érkezést:


Az is biztos: reggel lakossági bejelentésre érkeztek a rendőrök a bőnyi házhoz,  illegálisan tartott fegyvereket kerestek a férfinál. Mielőtt bekopogtattak volna hozzá, lövöldözni kezdett. 


Egyelőre két verzió tartja magát, de az első a valószínűbb: még a helyszínen meglőtték Gy.I.-t a rendőrök, de eddig tartott, míg stabilizálták az állapotát és a mentő elindult vele a kórházba. Ugyanakkor senki sem cáfolta azt sem, amit a helyiek beszéltek: a férfi elmenekült, és akkor lőtték meg.


10.48 - Papp Károly országos rendőrfőkapitány lapunknak azt mondta, később lesz hivatalos tájékoztatás a történtekről. Most a megyei rendőr-főkapitány is elhagyta a helyszínt. 

Fotók: Mészáros Mátyás


A helyszínről elvittek egy fiatal, kisírt szemű rendőrnőt is - hozzá érkezett a pszichológus - , a rendőri vezérkar őt vette körül és hallgatták meg a történtekről, vélhetően közel állt az elhunyt rendőrhöz.


10.43 - Megérkezett a vélt elkövetővel a mentő a győri kórházba. A korábbi comblövéssel ellentétben úgy tudjuk, a hátát érte a lövés, a golyó a hasán jött ki, ezekben a pillanatokban készítik elő a műtétre.


Közben a mentőhelikopter sérült nélkül szállt fel, a rendőr a helyszínen meghalt, most érkezett halottaskocsi a településre.

Fotók: Mészáros Mátyás


10.37 - Információink szerint a bőnyi férfi még azelőtt kilőtt a rendőrökre, hogy bekopogtak volna hozzá - házkutatásra indultak ma reggel, állítólag illegálisan tartott fegyvereket kerestek nála. Ekkor találta el az egyik rendőrt végzetesen. Úgy tudjuk, a rendőrök meglőtték a nyugdíjast, akit azóta elfogtak, most mentő viszi a győri kórházba.


10.26 - Elindult a másik mentő is a helyszínről, rendőri felvezetéssel. Úgy tudjuk, lövéssel fekszik bent egy sérült, a győri kórházban készülnek a fogadására. 

Fotók: Mészáros Mátyás


A másik sebesültről - aki egy rendőr - korábban azt írtuk, mellkassérülést szenvedett, de most úgy tudni: fejlövés érte, és a helyszínen meghalt.


10.22 - Információnk szerint Bőnyben a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) tevékenységének köze van a TEK-akcióhoz, a vélt elkövető Gy. I.

A Nemzeti Arcvonalról már 2009-ben írtunk cikket, mert állítólag német neonácik fegyveres kiképzése folyt a bőny-szőlőhegyi táborban.


A nemzeti arcvonalról külön dossziét is találtunk a neten, amely 2014-ben frissült utoljára. A honlap szerint a szervezet 1989-ben alakult. 2012 és 2014 között a szervezet szinte minden megmozdulása nyomon követhető.


2012-ben a hvg.hu szintén arról számolt be, hogy évente hungarista kiképzőtábort szerveznek Bőnyben. A HVG helyszíni riportjában megemlítette, "az 1990-es években a csoport több tagját őrizetbe vették >> 

 

2010 novemberében Gy.I. hetvenedik születésnapján nagy ünnepséget tartott a nemzeti arcvonal, vezetőjüket karddal ajándékozták meg.


10.20 - Egy mentőautó most indult el a helyszínről, rendőri felvezetéssel és a mentőtiszt helyén is egy rendőr ült - jelentett kollégánk.


10.15 - Információink szerint a ház, ahol az eset történt a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. Úgy tudjuk, a halálos áldozat egy rendőr.

Lövöldözés Bőnyben: akcióban a TEK


10.09 - Meg nem erősített információink szerint az elkövetőt elfogták.


10.03 - Ezekben a pillanatokban egy pszichológust öltöztetnek a rendőrök golyóálló-mellénybe, ezután bemehet a lezárt helyszínre. Már tűzszerészek is a helyszínen vannak, ami teljesen logikus lépés, mert az tudható, hogy a vélt lövöldöző fegyvereket tartott otthon.

Fotó: Mészáros Mátyás

Fotó: Mészáros Mátyás

9.50 -  Az esetet átvette a Központi Nyomozó Főügyészség, ami megerősítheti azt az információt, hogy rendőrt lőttek meg. 


Úgy tudni, ha valóban szökésben van a vélt lövöldöző, akkor nem a falun belül bujkál, hanem a szomszédos erdőben, ahol teljes helyismerettel rendelkezik. 

Fotók: Mészáros Mátyás


A mentőhelikopter még továbbra is a helyszínen, ami előrevetíti, hogy tragédia történt: halálos áldozata van a lövöldözésnek. 

Lövöldözés, TEK-akció Bőnyben


Közben a helyi busz is megérkezett a településre, azonban a főútvonalon nem haladhat, mellékutakra kell terelni. Vannak, akik nem tudtak elindulni a munkába, és sokan megfogadták a rendőrök tanácsát: bezárkóztak.


9.43 - Videó a helyszínről:

 


09.39 - Még több rendőr jött a helyszínre, ami megerősíteni látszik azt az információt, hogy a feltételezett, idős lövöldözőt még keresik. A rendőrök azt tanácsolják a helyieknek, hogy menjenek haza és zárkózzanak be - egy néni a kerékpárjával elindult, azt mondja, ő így is tesz. 

 

Lövöldözés Bőnyben: akcióban a TEK. Fotók: Mészáros Mátyás


Közben a mentők és a mentőhelikopter továbbra sem hagyta el a helyszínt, ami nem jó előjel, valószínűleg a sérült meghalt.


09.31 - A faluban többször is végigsöpörtek a rendőrautók. A helyiek azt beszélik, hogy azért, mert keresnek valakit - mindenféle pletyka terjeng, de van, aki azt mondja: magát a feltételezett elkövetőt, az idős férfit keresik. A helyi óvodában bezárták az ajtókat,  mindenkit igyekeznek megnyugtatni, hogy a gyerekek is biztonságban vannak. Egy fiatalember azt mondta munkatársunknak, addig nem indul el a munkába, amíg a családját biztonságban nem tudja otthon. 


Kollégánk egyelőre vár a hivatalos információkra, az ügyben még senki nem nyilatkozott. A mentőhelikopter továbbra is a helyszínen, egyelőre nem tudott elindulni a győri kórházba. 


09.16 - Kollégánk Bőnyről jelenti: két mentőautó jelenleg is a helyszínen, a TEK-esek lezárták az utat. A helyiek körében teljes a döbbenet, egyelőre ők is csak találgatnak. Azt beszélik, a vélt elkövető egy 76 éves férfi lehet, aki néhány éve elvesztette fiát, a tragédia után teljesen bezárkózott.


09.08 - Bőny lezárva

Fotós kollégánkat egyelőre eddig engedték a helyszínen a rendőrök.

Fotós kollégánkat egyelőre eddig engedték a helyszínen a rendőrök.

TEK-esek Bőnyön. Fotó: Olvasó

TEK-esek Bőnyön. Fotó: Olvasó


08.40 - Olvasónk küldött a helyszínről képeket, és azt írja: Bőnyben a TEK, az összes bevezető út lezárva, mindenhol  golyóálló-mellényes rendőrök. 

Fotó: Olvasó

Fotó: Olvasó

A kisalfold.hu úgy tudja, lövöldözés történt, információink szerint egy rendőrt is találat ért. Az is biztos, hogy a győri kórházba mentőhelikopterrel visznek egy mellkassérültet.

Fotó: Olvasó

Fotó: Olvasó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!