Győr és környéke

2019.06.11. 09:00

Legyengültek a méhek, kevesebb lesz idén a hazai termés, drágulhat a méz

Az idei méhlegeltetési szezon egyenlege elkeserítő és már a napraforgó virágzása sem biztos, hogy javít a helyzeten. Kevés lesz a méz, emelkedhet az ára.

Rimányi Zita

Eközben a közösségi hálón vidám és egyben sokatmondó adatsor terjed, ami a méhek védelmére irányítja a figyelmet. Eszerint fél kiló százszázalékos mézhez 1152 méhre, 18 ezer lerepült kilométerre, 4,5 millió virág meglátogatására van szükség. Szémann Tamás méhész megerősítette, hogy ez nagyjából igaz és valóban szükség van az odafigyelésre, mert világszerte fogy a beporzást végző kis rovarok száma. 

Sajnos idén eddig nem sok nektárt hordtak a méhek, de Szémann Tamás méhész igyekszik megerősíteni családjaikat. Fotó: H. Baranyai Edina

Sajnos idén eddig nem sok nektárt hordtak a méhek, de Szémann Tamás méhész igyekszik megerősíteni családjaikat. Fotó: H. Baranyai Edina

Ennek egyik oka Szémann Tamás szerint a környezeti terhelés, a sok kemikália, főleg amit a mezőgazdaságban és a szúnyogok irtására használnak. A mérgek jelenlétét a méhek érzékenyen jelzik, ha érzékelik, nem mennek haza többet, elpusztulnak. Tehát a mézbe rossz anyag nem kerül, de csökken a méhcsaládok egyedszáma.

Az akác és a repce virágzása idején rossz idő volt, a méhek pedig esőben nem repülnek ki gyűjteni, és akkor se, ha nincs elég meleg a nektárképződéshez. Így nem tudták „kidolgozni" magukat a fiatal egyedek, ilyenkor pedig rajzanak. Ezért jelentek meg mostanában csapatostól gyakran a városokban is. 

 

Kettéváltak a méhcsaládok, az otthonaikban maradók munkája pedig alig elegendő az önfenntartáshoz.

Ugyan megérkezett a jó idő, mostanra leromlott a családok állapota, meggyengültek a dolgozók. Pedig legelhetnének a mézelő növényeken, a vadvirágokon és például a hársakon. A szántóföldeken facéliát, olajretket, mustárt látogathatnának, ezek együtt jó vegyes virágmézet adnának – magyarázta a méhész, aki inkább csak a napraforgószezonban reménykedik, ami kicsit később lesz. Addigra talán megerősödnek a méhcsaládok. Ám ha a hirtelen nagy meleg korai virágzást okoz, akkor nem lesz erre idejük.

 

– Mindenképp kevés lesz idén a hazai méz – szögezte le Szémann Tamás –, pedig híresen jó minőségű. Tavaly a vegyes virágméz kilója a boltokban 1700–1800, a piacokon 1400–1600 forint körül volt, az akácmézé 2600–3200 és 2000–2500 forint körül. Valószínűleg erre húsz-harmincszázalékos emelés, akácnál akár negyvenszázalékos is rájön. Szémann Tamás szerint ez a vevőknek, a méhtartóknak se jó, mert a drágulás nem ellensúlyozza a terméskiesést. Tényleg a méhészet fekete éve az idei – állapította meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!