Győr és környéke

2014.11.10. 13:32

Legjobb középiskolák: az első tízben nincs megyei iskola, de a top 20-ban három is

Az elitiskolák között egyre nagyobb a vetélkedés: a győri Révai úgy nem tudott a top 10-be kerülni, hogy már kínaiul is tanulhatnak a diákjai. Szavazás.

Szeghalmi Balázs

Milyen szempontok alapján állították össze a kiadványt?

Az idei évben elsőként a HVG adta ki a száz legjobbnak ítélt középiskola rangsorát. Mint ismert: több lista is készül évről évre.

Adja magát a kérdés: milyen szempontok alapján állították össze a kiadványt? Az összesített rangsort hét - az országos kompetenciamérésen matematikából és szövegértésből elért eredmények, a 2013-as májusi-júniusi érettségi időszakban a négy kötelező tárgyból elért vizsgaeredmények, valamint az egyetemisták és főiskolások által leginkább kedvelt karokra bejutott diákok száma alapján készített - részrangsor felhasználásával állították össze.

Megyénkből összesen hat iskola kapott helyet a legjobb száz közé

Az talán csalódást keltő, hogy az első tízben egyetlen intézmény sem található szűkebb pátriánkból, igaz, az jelentős fegyvertény, hogy a top húszba három iskola is bekerült.

A legjobb helyezést (12.) a Pannonhalmi Bencés Gimnázium szerezte meg. A Pannonhalmi Főapátság iskoláját szorosan követi a győri Révai- (13.) és Kazinczy-gimnázium (15.). A soproni Széchenyi István Gimnázium 72., míg a győri Bencés Gimnázium 84. helyen áll. Külön ki kell emelni a szintén győri Fundamentum-iskolát, mely nagy meglepetésre hazánk 82. legjobb középiskolájának mondhatja magát.

Pedig az elitiskolák között óriási a vetélkedés. Mindezt alátámasztja, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a győri Révai úgy nem került be a top 10-be, hogy ezekben az intézmények különleges nyelveket is tanulhatnak a diákok. Pannonhalmán japánt és portugált, míg a Révaiban kínait is választhatnak a tanulók.

Horváth Péter: a külföldi egyetemekre felvételt nyert végzősöket nem veszik figyelembe 

"Alapvetően korrektnek tartom az idei rangsort. Tekintettel, hogy végzőseink egyre jelentősebb részének megfelelő életpályát kínálnak a győri cégek - különösen az Audi -, egyre többen folytatják a Széchenyi-egyetemen a tanulmányaikat. Ebben az anyagi megfontolások, lehetőségek is szerepet játszanak.

A lista összeállításánál fontos szempont, hogy egy-egy középiskolából hány diák nyer felvételt a nagymúltú fővárosi egyetemekre.

Azt kicsit hiányolom ugyanakkor, hogy a külföldi egyetemekre felvételt nyert végzősöket nem veszik figyelembe, holott mind a győri, mind a soproni középiskolák esetében ennek lenne jelentősége" - közölte érdeklődésünkre Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatója.


Szituációs gyakorlat a Révaiban: a diákok háromórás képzelt bírósági tárgyaláson mutatják meg, mennyire tudnak érvelni - fotó: Kisalföld-archívum (Bertleff András)

Szituációs gyakorlat a Révaiban: a diákok háromórás képzelt bírósági tárgyaláson mutatják meg, mennyire tudnak érvelni - fotó: Kisalföld-archívum (Bertleff András)

Ide kattintva tekinthetik meg a középiskolák tavalyi listáját!

Íme, az egyedi szempontok alapján összeállított rangsorok

Végezetül, tekintsük át azokat a rangsorokat, melyeket egyedi szempontok alapján állítottak össze a szerkesztők. Az egyházi fenntartású középiskolák rangsorát vezeti a Pannonhalmi Bencés Gimnázium.

A szakközépiskolák között 5. helyen végzett a győri Jedlik, míg 19. a szintén megyeszékhelyi Krúdy-iskola. Az egészségügyi és szociális alapismeretek szakmai rangsorában még nagyobb sikert könyvelhetett el a soproni Eötvös-iskola első helyezésével.

A közlekedési ismeretek tekintetében a győri Bercsényi szintén a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhat, a műszaki informatikai ismeretek szakmai rangsorában a győri Jedlik 4., míg a közgazdasági szakközepek között a győri Deák 9.


Három Komárom-Esztergom megyei iskola a listán

A legjobb középiskolák kiadványában Komárom-Esztergom megyéből három intézmény kapott helyet.

A legelőkelőbb helyen az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium áll (73.), míg a tatabányai Árpád Gimnázium a 93.

A közgazdasági szakközepek között a legjobb három hazai intézmény között található "bronzérmével" a komáromi Széchenyi-iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!