Győr és környéke

2019.01.24. 07:41

Lázi tűz után: a háromgyerekes anya hátrahagyná a rossz emlékeket

Nem gondolkodik a tűzvész által lakhatatlanná tett otthona rendbetételében, inkább máshol kezdene új életet olvasóink adománya segítségével a háromgyerekes György Sándorné.

Gyurina Zsolt

Többször írtunk már a karácsony előtt otthon nélkül maradt háromgyermekes lázi családról: György Sándorné egyedül neveli három fiát, házuk egy elektromos tűz miatt lakhatatlanná vált, sokáig úgy nézett ki, le kell bontani, később kiderült, helyrehozható. Olvasóink segítettek az asszonynak.

Jelenleg majdnem egymillióm van, ez úgy jött össze, hogy lapjuk olvasói majdnem nyolcszázezer forintot utaltak át egy számlára a megsegítésemre, illetve a Jóakarat hídján keresztül kaptam még 150 ezer forintot"

– mondta el György Sándorné. Sokan kisebb összegekkel, csomagokkal, ruhákkal, apróbb bútorokkal támogatták az újrakezdésben.


A családanya lapunknak elmondta, hogy a házhoz, a Lázihoz fűződő rossz emlékek miatt nem szívesen maradna a településen. Ha teheti, elköltözik. Györgyné úgy véli, a rendelkezésére álló majdnem egymillió forintból nem lehetne rendbe hozni a lázi házat; még úgy sem, hogy egy nyúli ácsbrigád felajánlotta az ingyenmunkáját, csak a faanyagot kellene megvenni a tűz emésztette tetőhöz.

György Sándorné menekülne Láziból. Számítása szerint egymillióból nem tudná felújíttatni a házat.

Mint mondja, az átutalt pénz egyelőre hiánytalanul megvan, a menye nevén nyitott számláról időközben átkerült hozzá, vigyáz rá, nem költ belőle. Abban is bízik, hogy családi otthonteremtési kedvezménnyel egészítheti ki. Az asszony beszélt nekünk arról, hogy legszívesebben Kisbér mellé költözne, ugyanis a kisbéri Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskolába íratná legnagyobb fiát, ott tanuljon tovább. Az iskolaévből még hátralévő négy hónapra már maradna a gyerekekkel veszprémvarsányi ismerőse házában.


György Sándornét korábban tűzifával, élelmiszerrel, átszámítva jelentős összeggel támogatta a lázi önkormányzat. Mint Kajtár József polgármester elmondta, sajnálná, ha az asszony elköltözne, nem szeretné, ha két „műemlék" lenne a faluban: az egyik a kétszáz éves templom, a másik a magára hagyott, üresen álló leégett ház, amely felújítás híján lassan végleg az enyészeté lenne. Egymillió forintból pedig házat venni nehéz, jobb lenne a meglévő lakhatóvá tétele, amire pedig, véli, lenne esély. Egyelőre az asszonynak van hol laknia, de a napok telnek, és nincsen előrelépés, a hosszú távú megoldás várat magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!