Győr és környéke

2016.05.10. 10:28

Lázi és környéke - Diák és tanár is szedte a szemetet - fotók

Közel kétszáz diák és tanár tisztította meg a Tápszentmiklós, Győrasszonyfa és Lázi közötti utakat, 25 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze. A hulladékszedés vetélkedőkkel folytatódott: a halastóból is kihorgászták a műanyag flakonokat.

Zsenák-Kiss Szimóna

A pelenkától a sörösdobozon, műanyag palackon, chipses-zacskón át az akkumulátorig mindent találtak a tápszentmiklósi, győrasszonyfai és lázi diákok és tanáraik tegnapi szemétgyűjtő akciójuk során a főút mentén. – Csúnya látvány és pusztítja az élővilágot. Ennyi szemét között élnek az állatok és a növények – mondta egy hetedikes diák. Osztálytársa hozzátette: – Mi a szüleimmel az autóban egy táskába gyűjtjük a szemetet, amíg kukához nem érünk.


Mind a 165 diák és 16 pedagógus lelkesen dolgozott.


– Ők ott hatodikosok, hatodik alkalommal tisztítják meg az utat, már gyakorlottak – jegyezte meg a tápszentmiklósi diákok osztályfőnöke, Németh László. Hozzátette: – Átérzik a környezetvédelem fontosságát. Az órákon sokat beszélünk róla, ezen a napon pedig a saját szemükkel is láthatják, hogy mekkora kárt okoz a szemetelés. Hiszem, hogy belőlük környezettudatos felnőttek lesznek.

Szemétszedés Láziban




Ezt meghallva a gyerekek egy csapatként kiáltották: – Mi nem szemetelünk!


A közös szemétszedés kilenc éve hagyomány a három település között, minden évben másik falu a célpont. Idén Láziban ért véget a „túra", 25 zsák hulladéktól tisztították meg az utak menti területeket.


– Kilenc éve a Föld napjához kapcsolódva szerveztük meg először ezt az akciót, majd csatlakoztunk az országos „TeSzedd!" kezdeményezéshez. Környezettudatosságra neveljük a gyerekeket, nemcsak ezen az egy napon, hanem egész éven át, tavaly el is nyertük az „Ökoiskola" címet – mondta Pőcze Sándor, a Tápszentmiklósi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója.


Célba érve a lázi sportpályán vetélkedők várták a gyerekeket. Műanyag flakonokkal célba dobtak, kupakokból hűtőmágnest készítettek és a halak élőhelyét is megtisztították, kihalászták a kis medencéből a szemetet. Az összegyűjtött hulladékot aztán a szabályokat már jól ismerve  magabiztosan dobták a megfelelő szelektív gyűjtőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!