Győr és környéke

2014.10.27. 10:34

Lassan foglaljuk vissza a Baross hidat

Hétfőn letelt a két hét a felújított Baross híd átadása óta, ennyit jósoltak a szakemberek arra, hogy a lakosság gondolkodása egészen visszaálljon öt hónap után. Ön használja már a Baross hidat?

Laczó Balázs


Summázhatjuk két hét tapasztalatát úgy, hogy a gyalogosforgalom visszaállt, az autósoké még nem egészen. Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője elmondta: az autósok néhány százaléka – aki a májusi lezárás előtt a Baross hidat használta – még mindig a Nádor aluljárón vagy a 821-es főúton közlekedik. Megkérdeztük a szakembert: honnan lehet azt tudni, ki melyik útvonalat használta korábban? A szóvivő szerint nagyon egyszerűen megmérhető. Május előtt, a reggeli csúcsforgalomban – amikor a buszok is szép számban feltorlódtak – a Gárdonyi-iskoláig állt a sor, most pedig legrosszabb esetben is a Hunyadi utcánál ér véget. Ez a legfeljebb ötvenméteres különbség a híd másik végén is jelentkezik tavaszhoz képest.

A gyalogosok mind, az autósok egy kis hányad híján tértek vissza a régi útvonalra. Fotó: Mészáros Mátyás

A gyalogosok mind, az autósok egy kis hányad híján tértek vissza a régi útvonalra. Fotó: Mészáros Mátyás
Ám ahol talán már soha nem áll vissza a régi gondolkodásunk, az a Dr. Petz Lajos utca. Az itt jelentkező forgalom célzottan a Kálvária utcai iskolához köthető, családok százai szoktak át erre az útvonalra, amíg a hídfelújítás miatt az Eszperantó utca is le volt zárva. Ma már szabadon járhatunk ott, mégis rögzült a szokás, jóllehet az Eszperantó védett, a Dr. Petz Lajos utcában pedig négyszer is elsőbbséget kell adni – mondta Máthé-Tóth Péter.

Ettől eltekintve viszont nincs már maradványa a hídlezárásnak, visszaállt a régi rend a Szigethy–Tihanyi csomóponton, a Hunyadi utcában pedig ismét a Zrínyi utca felől egyirányú a forgalom a Kálvária utca felé. Az viszont valószínűleg a lezárástól független jelenség, hogy a Széchenyi híd és a Bácsai út átmenő forgalma megint csak nagyobb lett a nyár alatt. Az útkezelő szervezet megfigyelte, hogy az iskolazárás és -kezdés között megugrik a más településekről ingázók száma, s ezt Révfaluban is a növekvő számú beruházások vonzásával magyarázzák.
 

Ön használja már a Baross hidat? Írja meg kommentben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!