Győr és környéke

2018.05.03. 09:50

Kutyatámadások sorozatban - Győrújbaráton is mart a kutya

Egy győrújbaráti férfit jelenleg is a Petz-kórházban kezelnek, a napokban a kutyáját sétáltatta, amikor egy másik eb nekik ment. Rövid időn belül öt esetről értesültünk. Miért van ez?

Sudár Ágnes

Március 13-án Nyúlon családi drámával kezdődött a sorozat: másfél éves kislányt mart halálra a saját kutyájuk. Az ebet nem sokkal később elaltatták.


Egy hónappal később Győrújfalun idős házaspár ért haza kutyasétáltatásból, amikor a kis testű háziállatukra egy falubeli nagy testű kutyája vetette rá magát. Próbálták megmenteni a kutyájukat, eközben marta meg őket az ismeretlen eb. A kiskutya elpusztult.


Alig néhány nappal később újabb, csaknem tragédiába fulladó támadásról érkezett hír: április végén súlyos sérülésekkel mentőhelikopter vitte a szombathelyi kórházba azt a nyolcéves kislányt, akit Répcevisen mart meg egy kutya. Játszani ment át a szomszédos házba s a megkötött ebet szerette volna megsimogatni.

Illusztráció

A közelmúltban két újabb esetről is tudomást szereztünk. Nagyszentjánoson – április utolsó hetében – egy asszonyt harapott meg egy kutya, rá néhány napra pedig Győrújbarátról szállított a mentő egy férfit a győri kórházba. Az idős férfi a kutyáját sétáltatta, amikor egy másik nekik ment. Mivel az illető véralvadásgátló gyógyszert szed, ezért olyan vérömleny keletkezett a férfi lábán, amit kisebb műtéttel kellett eltávolítani. Jelenleg is lábadozik.


Vagy rosszul mérik fel egyesek a kutyájuk viselkedését, vagy túl toleránsak vele szemben.

A kérdés ezek után jogos: az év ezen időszakában történik valami a kutyákkal, s ezért hajlamosak a támadásra vagy csupán a véletlenszerűség hozott össze rövid időn belül ennyi esetet? S lehet tenni ezek ellen, ezek megelőzéséért valamit?

Dr. Lorászkó Gábor igazságügyi kutyaszakértőt kérdeztük erről. A válasza egyértelmű volt: önmagában az, hogy mindez most és sorozatban történt, nem magyarázható csak a tavasz beköszöntével. Az ugyanakkor tény, hogy amikor a szukák tüzelnek, másképp viselkednek, ahogy a kan kutyák is. Az állatorvos azt mondja, a rendelőjében az a szabály, hogy a kutyához indokolatlanul nem nyúlnak hozzá, csak akkor, ha a gazdája is jelen van. Ezt a szabályt javasolja mindenkinek, vagyis zárt helyre senki ne menjen, ne nyúljon be, hacsak nincs a helyszínen az állat gazdája is.


A szakértő arra is figyelmeztet, hogy számos kutyafajtát félreismerünk, sokan például „méregzsáknak" gondolnak egy-egy kisebb testű ebet, amely egy felnőttre kétségkívül nem jelent veszélyt, egy gyermeknél ugyanakkor már más a helyzet. Azt is elmondta dr. Lorászkó Gábor – s ez leginkább a kutyatulajdonosoknak szól –, hogy ha a saját kutyájuk viselkedéséről, harciasságáról kérdezik őket, akkor legyen őszinte a válaszuk. Sokan tájékoztatást adnak ugyan, de az nem feltétlenül pontos és igaz. Vagy rosszul mérik fel egyesek a kutyájuk viselkedését, vagy túl toleránsak vele szemben, s olyan is előfordult, hogy nem szívesen vallják be, hogy az állatuk már föléjük kerekedett, nem ők parancsolnak az állatnak. Egy ilyen, aprónak tűnő elhallgatás pedig komoly veszélyhelyzetet teremthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!