Győr és környéke

2019.07.10. 18:32

Kulturális központ szakrális vonzerővel

Győr kulturális életének egyik fontos intézménye a Szent László Látogatóközpont. Bővülő, sokszínű programjaikkal, turistabarát szolgáltatásaikkal szeretnék növelni a jövőben a Káptalandombra érkezők számát.

Gülch Csaba

Közösségteremtés


A Szent László Látogatóközponthoz tartozik jelenleg a bazilika, a Káptalanház, a Püspökvár toronykilátója, a Boldog Apor Vilmos emlékkiállítás, az egyházmegyei könyvtár és kincstár, valamint a Múzeumház is. Küldetésüket Cseh Sándor, Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója így fogalmazta meg: kulturális centrum szakrális vonzerővel és közösségteremtő szándékkal.

 

– A tevékenységünket ennek szellemében végezzük. Célunk az, hogy minél több látogatót invitáljunk a Káptalandombra, amely a városnak is a legmeghatározóbb, legkiemelkedőbb pontja: nem csak földrajzi paraméterei, hanem szellemisége és messze visszanyúló történelme okán is.. Ezért nagyon fontos, hogy mit tudunk számukra nyújtani – említette Cseh Sándor, akit nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémia Eötvös József-koszorújával tüntettek ki.

 Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója szerint a Szent László Látogatóközpont kulturális centrum szakrális vonzerővel és közösségteremtő szándékkal. Fotó: Bertleff András

Keresztút


– Ennek érdekében történtek, történnek azok a rendezvények, amelyek szorosan kapcsolódnak az egyház hagyományos ünnepeihez. Az alkalmak köre idén bővült azzal a belvárosi keresztúttal, amelyhez mi a jövőben kulturális-szakrális irodalmi és zenei tartalmú programokkal szeretnénk csatlakozni.


Nemcsak húsvétkor, hanem terveink szerint az Ars Sacra Fesztivál keretében egy olyan szakrális és művészeti programot szeretnénk kínálni az érdeklődőknek, ahol az egyes stációkon megjelenő képi és formavilág mellé más művészeti ágakat, például az irodalmat, a színházat és a zenét képviselő rövid előadásokat párosítunk egy nem hagyományos keresztútjárás keretében.


Kiállítás, felújítás

Az igazgató beszámolt az adventi terveikről is. A szombat esti hangversenyek mellett többek között azt a vasútmodell kiállítást említette, amellyel gyerekeknek akarnak kedveskedni.

 

– A Káptalandombon nagyszabású felújítások zajlanak. Ez beruházás új lehetőséget kínál zarándokszállások, idegenforgalmi vendégváró hely, bazilika kincstár kialakítására, a meglévő kiállítóterek bővítésére, gazdagítására, a kegytárgybolt megújítására és készletének bővítésére – sorolta Cseh Sándor. – A Káptalandomb tizenegyben pedig egy Szent Lászlóval kapcsolatos emléktárgyakat, a lovagkirállyal kapcsolatban végzett tudományos kutatások eredményeit mutatjuk be egy térben.

Növelni szeretnék a látogatószámot

Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója elmondta, hogy 25-28 ezer regisztrált látogatót tartanak nyilván. A jövőben programjaikkal, a kínált látnivalókkal, a fogadóközpont különféle szolgáltatásaival szeretnék növelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!