Győr és környéke

2016.05.11. 14:03

Külföldön tűzoltásra is bevetik a repülőt, amit a Győr-Szol vásárolt - videó, fotók

A Győr-Szol 25 millió forintért vásárolt, használt Dromader típusú repülőgéppel gyéríti a szúnyogokat. A vérszívók megfékezésére bérelnek AN 2-es típusú repülőt is.

Szeghalmi Balázs


Csütörtök, 8.34 - Vészhelyzet esetén komoly segítséget nyújthat a Dromedar Győrben 


A legnagyobb videómegosztó oldalon, a YouTube-on számos felvétel látható, hogy a Dromadert nem csupán mezőgazdasági munkák alkalmával állítják csatasorba. A 2500 literes tartállyal felszerelt repülőgépet az Egyesült Államokban és Ausztráliában erdőtűz vagy lángoló iparterület oltásakor szívesen vetik be. Súlyos helyi tűz esetén segíti-e az oltást a Győr-Szol gépe? - vetettük fel.



 



"Rajtunk nem fog múlni. A magunk részéről az első lépéseket megtettük, útjára indult az engedélyeztetési eljárás. Az ügy érdekében személyesen jártam a katasztrófavédelem fővárosi központjában. Olyan pilótát alkalmazunk, aki közreműködhet oltási feladatokban. Ne történjen súlyos tűz Győrben, de nem szabad elfelejteni: vészhelyzet esetén komoly segítséget nyújthat a Dromedar" - válaszolta kérdésünkre Sági Géza.


 



Szerda, 12.03 - Saját repülőgéppel harcolnak a szúnyogok ellen a Győrben! 


A Győr-Szol a péri repülőtéren mutatta be saját tulajdonú, használt PZL M18 Dromader típusú repülőgépét. Olvasóinkban nyílván felvetődik, miért van szüksége a városüzemeltetési cégnek saját repülőgépre. Egyrészt a Győr-Szol kiemelt nyári feladata a vérszívók elleni küzdelem, másrészt Sági Géza vezérigazgató önkritikusan megemlítette a cég két évvel ezelőtti blamáját a szúnyogokkal vívott harcban.

 

Videó: Cseh Róbert



Péren alakították ki a repülőgép bázisát


"Miután kielemeztük a két évvel ezelőtti szúnyoginvázió tanulságait, Borkai Zsolt polgármesterrel közösen arra jutottunk: amennyire lehet, saját kezünkbe kell venni a szúnyoggyérítést Győrben. Ennek eredménye a 25 millió forintért vásárolt repülő. A gépet felújítottuk, korszerű berendezésekkel szereltük fel. Így a Dromader éjszaka is le tud szállni Péren. A repülőt már tavaly használtuk próbaüzemben, meggyőző hatékonysággal dolgozik" - mondta Sági Géza.


A Győr-Szol vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: "a gépben alig 600 repülési óra van, vagyis több évtizeden át szolgálhatja a győrieket. A Dromader szerencsésen átvészelte a dél-szláv háborút, egy szerbiai hangárban bukkantunk rá".


 

Saját repülőgéppel harcolnak a szúnyogok ellen a Győrben! - fotók: Cseh Róbert


Szükség esetén egy AN 2-es is gyéríti a vérszívókat 


A lengyel gyártású, amerikai konstrukció alapján készült repülőgép vegyszertartálya 2500 liter folyadék szállítására képes. Két és fél óra repülési idő alatt 2000-2400 hektárt permetez le. A kiszórt vegyszer mennyisége a pilótafülkéből állítható. A Győr-Szol ettől függetlenül nem kíván kizárólag a saját tulajdonú repülőgépére támaszkodni.


"A Dromader mellett bérbe vettünk egy AN 2-es típusú repülőgépet a sikeres szúnyoggyérítés érdekében. Rendkívüli helyzetben számítunk alvállalkozók gyérítési munkájára is. Számításaink szerint a szúnyogirtás költsége 20-30 százalékkal csökkenhet idén a korábbiakhoz képest" - mondta Radnóti Ákos, Győr egyik alpolgármestere. A Dromader és AN 2-es vegyszertartálya közötti különbség jelentős: a saját tulajdonú repülőgép 1300 literrel több vegyszerrel képes magasba emelkedni.


Az írást további információkkal hamarosan frissítjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!