Győr és környéke

2016.05.14. 09:53

Közösségi kampányt indítottunk: a Kisalföld és Győr a stroke-centrumért!

A Kisalföld a győri városházával együtt kampányt indít a győri stroke centrum fejlesztéséért. Ha célunk teljesül, a nyugat-dunántúli régióban élők a betegség gyógyításában alkalmazható legmagasabb szintű ellátáshoz juthatnak, esélyeik a rehabilitációra és egy jobb életminőségre jelentősen nőnek.

Sudár Ágnes


Annak ellenére, hogy százezrekben mérhető azoknak a családoknak a száma, ahol szélütést szenvedett egy (vagy sajnos több) hozzátartozó, s így szembesülniük kellett a betegség kegyetlen következményeivel, még mindig az a legnagyobb kérdés, hogy a páciens időben kórházba jut-e. Évente negyvenezer stroke-betegekről tudnak Magyarországon, de csak átlagosan öt százalék jut a kritikus időn – az úgynevezett "időablakon" – belül hatékony ellátáshoz. Ez az arány jobb ebben a térségben: nyolc százalék. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban tavaly kilencszáz beteget kezeltek.

A Kisalföld célja, hogy a drámai statisztikán, miszerint minden fél órában meghal egy beteg a szélütés következményében, változtassunk. Cikksorozatot indítunk a stroke-ról és gyűjtést szervezünk – lásd keretes írásunkat. Partnerünk a győri városháza, valamint a Petz-kórház, amelynek egy tízmillió forint értékű, speciális ultrahangkészüléket szeretnénk vásárolni. Emellett olyan eszközöket, többek között védőköpenyeket szereznénk be – mintegy két és fél millió forint értékben –, amelyek az orvosok, az asszisztensek egészségét védik meg.
 



Négy megye lakosságáért

Összefogásunknak köszönhetően az északnyugat-dunántúli régióban élő valamennyi beteg a stroke gyógyításában alkalmazható legmagasabb szintű eljáráshoz juthat. Az infúziós vérrögoldás mellett a katéteres vérrög-eltávolításra is lehetőség nyílik, amelyet eddig a Dunántúlon csak Pécsen és Kaposváron végeztek. A vérrög-eltávolítást 0–24 órában végző győri stroke-centrum négy megye teljes lakosságát szolgálhatja.

Forradalmi lépés

"Forradalmi lépés a stroke-gyógyításban a katéteres vérrög-eltávolítás, de ezt a módszert nem mindenkinél alkalmazhatjuk. A betegeknél a lehető legjobb kimenetel érdekében az infúziós vérrögoldás az elsőként bevethető terápia, ha a vérrög a gyógyszerek segítségével nem oldódik fel, akkor következhet a katéteres beavatkozás" – szögezte le dr. Csányi Attila neurológus főorvos.

Cikksorozatunk második részében (kedden) a pécsi klinika példáján keresztül részletesen kitérünk a stroke tüneteire és kezelési lehetőségeire, most csak röviden foglaljuk össze a lényeget. Ez pedig az, hogy a gyógyszeres vérrögoldás a kisebb és közepes elzáródásoknál működik hatékonyan, de egy komoly vérrögöt csak húsz-harminc százalékban tud feloldani.

Ha azonban ezt időben észlelik – a megvásárlásra szánt ultrahangkészülék erre is használható –, akkor a katéteres vérrög-eltávolítás alkalmazható. Eddig ez úgy történt, hogy Győrből rohamtempóban Budapestre szállították a beteget. Az idővel versenyeztek. Ha a győri stroke-centrumban rendelkezésre állnak a feltételek, akkor helyben el tudják végezni ezt a beavatkozást, időt és életet nyerhetnek.

Mire gyűjtünk?

A Kisalföld napilap és Győr városa közösen hozzásegíti a megyei kórházat a stroke-centrum fejlesztését szolgáló, az itt élők folyamatos (0–24 órás) és teljes körű ellátását javító, 10 millió forint értékű speciális ultrahangkészülék és 2,5 millió forint értékű műtői eszközök (hat komplett sugárvédő személyi védőeszköz, ólomköpeny, nyakvédő és védőszemüveg) megvásárlásához.

Ezért fűzzük a keddi számunkba a sárga csekket. Olvasóinkat arra kérjük, hogy akinek lehetősége van rá és egyetért kampányunk céljaival, támogassa kezdeményezésünket. Győr önkormányzata minden, a Kisalföld olvasói által befizetett forinthoz hozzátesz egy újabb forintot, megduplázva így az itt élők által összegyűjtött összeget.

A Kisalföld szeretné az adományozók nevét köszönetképpen nyilvánosságra hozni. Azt kérjük, hogy aki nem kíván élni ezzel, a megjegyzés rovatba írja az "anonim" szót. A sárga csekkeken, illetve az átutalásokkal befizetett összegek a Jóakarat hídján a Lapcom Média Alapítvány számlájára érkeznek. Az erre a célra befizetett összegeket teljes egészében a győri stroke-ellátás fejlesztésére fordítjuk. Számlaszámunk: 12096705-01312657-00100008. Kérjük, átutaláskor is jelezzék: a stroke-centrumért.
 

Fiatal nő volt az első

A radiológusoknak is meghatározó szerep jut ekkor. Dr. Bartek Péter radiológus főorvos kollégájával együtt idézi fel az első és eddig egyetlen ilyen példát, vagyis azt a beteget, akit már Győrben katétereztek meg. A negyven év körüli hölgy nagyon súlyos állapotban került a győri kórházba, az elzáródás olyan mértékű volt, hogy az életét veszélyeztette, s maradandó károsodással kellett számolni. A katéterezést követően néhány nappal a fiatal asszony már beszélt és segítséggel járni tudott.
Az országos hírekből tudjuk, hogy Kulka János színművésszel is hasonló történhetett, gyógyulásáért sokan szurkolnak.

 

Dr. Bartek Péter radiológus főorvos: Van, hogy a beteg nem is érzékeli magán a bajt, de jeleket, egyfajta segélykiáltásokat ad. Csak vegyük észre, halljuk meg ezeket!

Dr. Bartek Péter radiológus főorvos: Van, hogy a beteg nem is érzékeli magán a bajt, de jeleket, egyfajta segélykiáltásokat ad. Csak vegyük észre, halljuk meg ezeket!

Ám miközben Bartek doktor is az életmentő beavatkozásról és annak előnyeiről beszél, Csányi doktorral együtt kimondja a legfontosabbat: "Sokszor a hozzátartozónak kell észrevennie, ha baj van, a beteg talán nem is észleli, hogy furcsán beszél, elakad a szava, a szájzuga félrecsúszik. Azonnal kórházba kell jutnia az illetőnek."

 

Dr. Csányi Attila neurológus főorvos: A gyors beavatkozással sokkal jobb életminőséget garantálhatunk. Az időablakot a négy-hat óra jelenti, de már a tünetek jelentkezése utáni első órákban is romlana

Dr. Csányi Attila neurológus főorvos: A gyors beavatkozással sokkal jobb életminőséget garantálhatunk. Az időablakot a négy-hat óra jelenti, de már a tünetek jelentkezése utáni első órákban is romlanak várakozás esetén a gyógyulás esélyei.
Figyelmeztető jelek

A stroke tüneteit biztosan többen ismerik, mint tíz-húsz évvel ezelőtt, ebben a felvilágosító kampányoknak is szerepük van. Szemléletesen írta le a betegség akkori és mostani megítélését az érsebészként is dolgozó dr. Tamás László János főigazgató. "Amikor 1979-ben az egyik betegemet a szélütés figyelmeztető jeleivel vettem fel (ez a TIA, vagyis átmeneti agyi keringészavar, a köznyelvben agyérgörcsként emlegetjük – a szerk.), kollégám még azt mondta nekem, ilyen betegség nincs is." Van, s a főigazgató hangsúlyozza mindannyiunknak: ha a stroke gyanúja felvetődik, azonnal a sürgősségire kell szállítani a pácienst.

 



Ügyelet 0–24 órában

A stroke-centrum 0–24 órában fogadja a beteget, ha a gyanú beigazolódik. De tudni kell: nem pusztán a műszerek megvásárlása kell ehhez, hanem az orvosok, nővérek, asszisztensek munkája is. Egy katéteres beavatkozáshoz két szakorvos, valamint két asszisztens szükséges. Új ügyeleti rendszert kell tehát mostantól bevezetni, de a kórház ezt a részét vállalja. Mi – az önök segítségével – ezt úgy tudjuk megköszönni, hogy a sugárvédelmi eszközöket újakra cseréljük, ezek beszerzésében segítünk.

"Mi magunk is tudjuk, mekkora lehetőség ez a betegek számára, ugyanakkor az intézmény presztízsét is növeli, hogy a világban is csak most bevezetett eljárást alkalmazni tudjuk" – mondta Tamás doktor.
 

Dr. Tamás László János főigazgató: A sürgősségi osztályon mindenkit fogadni tudunk, aki stroke gyanújával jelentkezik. De jelentkezzen is, mert segíteni akkor tudunk.

Dr. Tamás László János főigazgató: A sürgősségi osztályon mindenkit fogadni tudunk, aki stroke gyanújával jelentkezik. De jelentkezzen is, mert segíteni akkor tudunk.

Az összefogás ereje

"Győrben az összefogás ereje szerencsére az élet minden területén megmutatkozik, a mostani stroke-kampány olyan ügy, amelyhez polgármesterként és magánszemélyként is jó szívvel csatlakozom. Az önkormányzat minden összegyűjtött forint mellé további egy forintot odatesz, hiszen az orvostudomány folyamatosan fejlődik, és kell, hogy ez az új technológia minél előbb Győrben is elérhető legyen. Hiszem, hogy az összefogás ismét sikerre vezeti közös ügyünket, köszönöm mindenkinek, aki melléáll!" – mondta Borkai Zsolt polgármester.
 

Borkai Zsolt polgármester: Az egészség a legfontosabb az életben, ha tudunk közösen tenni a győriekkel azért, hogy akár csak egy életet megmentsünk vagy a visszafordítható folyamatokat jó irányba tere

Borkai Zsolt polgármester: Az egészség a legfontosabb az életben, ha tudunk közösen tenni a győriekkel azért, hogy akár csak egy életet megmentsünk vagy a visszafordítható folyamatokat jó irányba tereljük, már büszke lehet magára ez a város és a Kisalföld egyaránt.

Felelősség az itt élőkért

Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője példákkal támasztja alá, miként tekinti a lap az egészségmegőrzést az egyik legfontosabb küldetésnek: "Több, az egészségüggyel kapcsolatos közösségi kampányt indítottunk. Ilyen volt a `Jó kezekben – Emberséggel az egészségért´.

Ezt követően a győri szívcentrumért kértünk összefogást. Olvasóink több tízmillió forintos hozzájárulása segítette a szívcentrumot, ahol azóta sok-sok ember életét mentették meg szívkatéterezéssel. Legújabb közösségi kampányunk pedig a győri önkormányzat kiváló partnerségével a stroke-centrum fejlesztését célozza. Hiszen a legmodernebb katéterekkel már az agyba is feljuthatnak a szakemberek, és nagy hatékonysággal kezelhetik a stroke-ok legsúlyosabb fajtáját. Ehhez kérjük olvasóink hozzájárulását."
 

Nyerges Csaba főszerkesztő: Mivel élet-halál kérdése a gyors ellátás, egyrészt arra fókuszálunk, hogy mindenki azonnal felismerje a stroke tüneteit, másrészt, hogy az ellátás folyamatos és teljes körű

Nyerges Csaba főszerkesztő: Mivel élet-halál kérdése a gyors ellátás, egyrészt arra fókuszálunk, hogy mindenki azonnal felismerje a stroke tüneteit, másrészt, hogy az ellátás folyamatos és teljes körű lehessen. 

Írja meg történetét!

Ha a saját történetével üzenni szeretne sorstársainak, ha véleménye van a témáról, szívesen várjuk üzenetét, levélét a [email protected] címünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!