Győr és környéke

2015.07.12. 20:11

Közös vízbelépés folyóinkért Győrben és a megyében

Az európai folyók napja július 12-e. Ebből az alkalomból a kontinens számos pontján szerveznek rendezvényeket, figyelemfelhívó akciókat - csobbanást, vízbe ugrást, vizes szaltózást - ugyanabban az időben, délután három órakor.

kisalfold.hu

Magyarországon összesen 15 helyen, Győr-Moson-Sopron megyében Kisbajcson, Rábapatonán, Győrszemerén és Győrben ünnepelték a programhoz kapcsolódva folyóinkat.

A megyeszékhelyen a Reflex Környezetvédő Egyesület szervezett közös vízbe lépést. Az Aranyparton több mint harmincan sorakoztak fel a Mosoni-Dunánál és egyszerre emelték fel, mártották be lábaikat a folyóba. Közben több száz strandoló figyelte őket.

Közülük pár vízi túrázó megjegyezte: több helyen jól látni, a büdös szagból érezni, hogy derítetlenül vezetik be a Dunába a szennyvizet. Emellett például a szabadstrandnál szerintünk ráférne a mederre a kotrás.

Lajtmann József, a Reflex tagja elmondta, hogy bizony van tennivaló e téren, épp erre akarták vidám villámcsődületükkel (flash mob) ráirányítani a figyelmet. Meggyőződése, hogy központi intézkedésekre is szükség van és ki-ki maga is tehet vizeinkért.

"Kis lépés egy embernek, de a sok kis lépés sokra megy" – fogalmazott a környezetvédő arra utalva, hogy mindenki segítheti a folyók jó állapotának megőrzését.

Például azzal, hogy nem dob el szemetet a parton, nem rejt a vízbe hulladékot. S a 2007-től 2027-ig tartó, két évtizedes uniós program is több fontos irányelvet megfogalmaz a természetes vizek állapotának javítása érdekében Lajtmann József szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!