Győr és környéke

2015.11.09. 13:25

Középiskolai top rangsor: melyik megyei intézmény az idei év nagy nyertese?

A Révai vagy a Kazinczy? Egyházi iskola Sopronból vagy Pannonhalmáról? Ezúttal nem. Összeállításunkból minden kiderül.

Szeghalmi Balázs


Milyen szempontok alapján készítik a rangsort?

A HVG az idei évben is kiadta a száz legjobbnak ítélt középiskola rangsorát. Az összesített rangsort hét részrangsor alapján készítik.

Az országos kompetenciamérésen a matematika és szövegértés eredményei, a májusi-júniusi érettségi időszakban a négy kötelező tárgyból elért vizsgaeredmények, valamint az egyetemisták és főiskolások által leginkább kedvelt karokra bejutott diákok száma dönt a helyezésekről.

Az értékelés során továbbra sem veszik figyelembe azokat a diákokat, akik külföldi egyetemeken folytatják tanulmányaikat. Pedig utóbbi nem elhanyagolható szempont: a Révaiban idén végzett olyan diák, aki a Cambridge-i Egyetemen folytathatta tanulmányait. 

Hátrányban a vidéki egyetemek, így hendikeppel indulnak a vidéki gimnáziumok is

Akárcsak tavaly, most sem jutott Győr-Moson-Sopron megyei iskola a top 10-be. A legelőkelőbb helyen a győri Révai-gimnázium áll (13.), melyet riválisa, a szintén győri Kazinczy-gimnázium szorosan követ (15.)

"A HVG rangsorának szerkesztői évről évre csekély pontokat adnak azért, ha egy fiatal vidéki egyetemen kezdi meg felsőfokú tanulmányait. Véleményem szerint ez a megközelítés téves, hisz a világranglistán a budapesti egyetemek nem szerepelnek jobban, mint a neves vidéki intézmények" - kezdte Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója. 

Korrekt számolással a Révai 7., a Kazinczy 9. helyen szerepelne

"Révais kollégám, Horváth Péter elemezte ki: amennyiben a fővárosi egyetemekért nem járna indokolatlan pluszpont, mind a Révai, mind a Kazinczy előkelőbb helyen végezne.

Az érettségizett diákjaink jelentős része a győri Széchenyi-egyetemen megtalálja a számításait, ami a fővároshoz képest olcsóbb továbbtanulásnak számít. Napjainkban ez sem utolsó szempont" - zárta szavait Németh Tibor. Horváth Péter számításai szerint reálisan a Révai 7., a Kazinczy 9. helyen állna a listán.

Az egyetemi világranglista: nincs eget rengető különbség a nívós budapesti és vidéki egyetemek között

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (356.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (395.), a Szegedi Tudományegyetem (485.), a Debreceni Egyetem (591.) és a Pécsi Tudományegyetem (880.) - ezek a magyarországi felsőoktatási intézmények szerepelnek a friss világrangsor első ezer legjobbja között.

A listából két következtetést vonhatunk le: 1. a neves magyar egyetemek fényévekre vannak a szűk elittől, 2. nincs eget rengető különbség a legjobb budapesti és vidéki felsőoktatási intézmények között.

A top százas lista első negyedébe "befért" a pannonhalmi Bencés Gimnázium (25.) További három megyei gimnázium mondhatja el magáról, hogy a legjobb magyar oktatási intézmények között van: a soproni Széchenyi-gimnázium (67.), a szintén soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium (78.) és a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium (92.).

A Jedlikben beérett a matematika oktatás gyümölcse

Az említett hat megyei gimnáziumon kívül az idei rangsor nyertese a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola. A Jedlik az országos szakközépiskolai lista második helyén áll, miközben a győri középiskola a műszaki informatikai és webmester-it ismeretek szakmai rangsorát toronymagasan vezeti.

"A tehetséges gyerekeket állandóan ösztönözzük, hogy induljanak tantárgyi és szakmai versenyeken. A matematika oktatására évek óta kiemelt figyelmet fordítunk - ez alapfeltétele volt diákjaink sikeres egyetemi, főiskolai előmenetelének -, ennek az eredménye érett be az idei OKTV-n.

Bár a rangsorban elért helyezésünkkel elégedett vagyok, minden feltétel adott ahhoz, hogy jövőre egyet előrelépjünk és az ország legjobb szakközépiskolája legyünk" - közölte Domonkos László, a Jedlik igazgatója.

Domonkos László, a Jedlik igazgatója és laptoppal tanuló diákok - fotó: Kisalföld-archívum

Domonkos László, a Jedlik igazgatója és laptoppal tanuló diákok - fotó: Kisalföld-archívum


Szakismereti rangsorok

A közgazdasági ismereteket tekintve a győri Baross az élen áll, ugyanezen a listán a Gyárvárosi és Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű középiskola a kilencedik helyet foglalja el. A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára léphet a Bercsényi: a győri iskolában a legszínvonalasabb a közlekedési ismeretek oktatása.

Az egészségügyi és szociális ismeretek rangsorában kicsivel maradt le a dobogóról negyedik helyezésével a soproni Eötvös-iskola, míg kereskedelem és marketing terén a győri Pálffy-iskola ötödik. A sportiskolák között a győri Móra- és a Bercsényi-iskola egymást követi a hatodik és hetedik helyen.

Az OKTV döntők megyei helyezettjei

A matematika OKTV-rangsorban a győri Révai és a győri Jedlik egyaránt a 13. helyen található két-két döntőssel. Utóbbitól komoly fegyvertény ez az eredmény.

A biológia OKTV-re a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint pannonhalmi Bencés Gimnázium szintén két-két döntőst küldhetett. Összességében ez országos hetedik helyet ért mindkét intézménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!