Győr és környéke

2017.07.31. 09:00

Kisboltteszt - Paprikás krumplit és süteményt is készíthetünk a vidéki üzletek kínálatából

Körbejártunk öt települést egy délelőtt, hogy megtudjuk, be lehet-e ott vásárolni mindent egy kiadós ebédhez. Az eredmény: igen! Viszont azért akadt olyan falu is, ahonnan át kell biciklizni a szomszédba.

Kamocsai Rita

Kollégánk kedvenc ételéhez, a paprikás krumplihoz igyekeztünk beszerezni a hozzávalókat falusi boltokban. Illetve a fogást még megtoldottuk tarka boci süteménnyel is. 


Először Kisbajcsra mentünk, ahol néhány hónapja szűnt meg az egyik bolt, így az eddig kisebbként emlegetettben vásároltunk. Mivel korábban olyan információk jutottak el hozzánk olvasóinktól, hogy a falvakban nehéz beszerezni az élelmiszereket, meglepődtünk, hogy mindent megtaláltunk. Az árakat mindenhol úgy figyeltük, mintha nem lenne otthon semmi és mindenből egy egész adagot (liter, kiló vagy csomag) kellene vennünk. 


Burgonyát és a vöröshagyma kilóját Kisbajcson például 220 forintért, egy liter olajat 600-ért. A süteményhez többek között 1 liter tej (a legolcsóbbat választottuk) 199 forintba, tíz tojás 380-ba, míg a kakaó 325 forintba került volna. 

 

Vámosszabadi  egyik üzlete. Az eladó, Orbán Gyula Attiláné egyedül túrót nem talált a boltban receptjeinkhez.

Vámosszabadi egyik üzlete. Az eladó, Orbán Gyula Attiláné egyedül túrót nem talált a boltban receptjeinkhez.


A településhez tartozó Szőgyén nincs bolt, az itt élő Takács Imre például Kis- vagy Nagybajcsra biciklizik át bevásárolni. „Vének ezekhez képest túl messze van és nincs autónk" – magyarázta. Ezek után elugrottunk Vénekre is, az ottani boltban azonban nem mérhettük fel a kínálatot, így igyekeztünk járókelőket megkérdezi. Egyedül egy szerb családdal találkoztunk a kempingben, akik fiuknak, Jernej Drobeznek drukkolnak az EYOF-on, a fiú ugyanis kézilabdázik. „Mi Győrben vásároltunk be, illetve a barátaink a szomszéd faluba mentek át ezért" – mesélte az édesanya, Suzana Drobez, akinek arcán még mindig láthatók voltak a szurkolás nyomai: a szerb zászló színei. 


A következő település Nagybajcs volt, ahol van húsbolt is, ezenkívül két élelmiszerüzlet – ráadásul szinte egymással szemben. „Jófajta konkurálás van köztünk. Az évek során már kialakult a vevőkörünk és hogy mit hol találnak meg a vásárlók. Kiegészítjük egymást" – mondta Oross Dénes, az egyik bolt tulajdonosa. A két üzlet termékei között csak néhány száz forintos eltérést találtunk, viszont Oross Dénesék nem árulnak hűtött termékeket, illetve zöldségeket sem kaptunk, tehát mindenképp át kellett néznünk a másikba is – így minden hozzávalót össze tudtunk szedni.


Ezután Vámosszabadira indultunk, ahol szintén két bolt van, mindkettőben megtaláltuk az ebéd hozzávalóit. Az egyik üzletben túrót nem találtunk, de az eladó szerint az is szokott lenni. 


Végül, csak hogy biztosak legyünk a dolgunkban, egy győri bevásárlóközpontban is körülnéztünk. Az a tapasztalatunk, hogy a nagy üzletben kissé többet kell rohangálni, mire mindent megtalálunk. Persze a választék bővebb, már csak a hely nagysága miatt is, és általánosságban elmondható, hogy így valamennyit spórolhatunk is (itt például 179 forintért találtunk egy kiló burgonyát, 189-ért vöröshagymát; a tej 149 forintba, a 10 darab tojás 349-be került), de amire szükség van, a falvakban is beszerezhető.

Hozzávalók

A paprikás krumplihoz kellett burgonya, kolbász, vöröshagyma, fokhagyma, olaj, fűszerpaprika, só, bors. A tarka boci süteményhez tojást, porcukrot, olajat, lisztet, kakaót, szódabikarbónát, tejet, túrót és búzadarát kerestünk. 

 

Nagybajcson két bolt árai és termékei között válogathatnak a lakók. Itt például Bartalosné Takács Hajnalka mutatta meg a készletet. Fotók: Béres Márton

Nagybajcson két bolt árai és termékei között válogathatnak a lakók. Itt például Bartalosné Takács Hajnalka mutatta meg a készletet. Fotók: Béres Márton

 

Írja meg!

Várjunk olvasóink véleményét, tapasztalatait a vidéki üzletek kínálatával kapcsolatban az [email protected] e-mail-címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!