Győr és környéke

2019.05.18. 09:00

Kilencven évet ünnepelt a Kölcsey

Programok sorával ünnepelte a Győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola megalapításának 90. évfordulóját tegnap.

kisalfold.hu

A nap az épület falán elhelyezett, a névadót ábrázoló, Sándor József Pál által készített mozaikkép felavatásával kezdődött, majd Szemenyeiné Tölcsér Ilona, a Győri Tankerület tanügyigazgatási referense megnyitotta az intézmény múltját megidéző kiállítást. Megemlítette: a Kölcsey mára Győr egyik legmeghatározóbb oktatási intézményévé vált. A tárlaton, amelyet az iskolában 34 éve tanító Németh Éva tervezett-rendezett, régi dokumentumok, kupák, tárgyak, fényképek tanúskodnak az eltelt időszakról.

 

Az iskola falát mostantól szép Kölcsey-mozaikkép díszíti. Fotó: H. B. E.

Az iskola falát mostantól szép Kölcsey-mozaikkép díszíti. Fotó: H. B. E.


A beszédből és az iskolások műsorából kiderült, hogy a mára patinássá vált épületet 1928 tavaszán kezdték építeni. A létesítményt 1929 augusztusában adták át, és szeptember 5-én megkezdődhetett az első tanév az akkor Győr-nádorvárosi Szent Imre Herceg Magyar Állami Elemi Népiskolának nevezett alma materben. Az intézmény a második világháború után Szent Imre Úti, Vörös Hadsereg Úti, majd 1958-tól Zalka Máté Általános Iskola volt. A Himnusz szerzőjének nevét 1992-ben vette fel. Az elmúlt évtizedek legfontosabb beruházásának az számított, amikor 1983-ban elkészült az új épületszárny, a sportpálya és megszépült az udvar.


A nap során a jubileum alkalmából ünnepi műsort rendeztek a Richter Teremben, az öregdiákok pedig iskolalátogatáson vettek részt, majd az Erzsébet ligetben emlékfát ültettek. Este engesztelő szentmisét tartottak az elhunyt tanárok, alkalmazottak és diákok lelki üdvéért a Szent Imre-templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!