Győr és környéke

2019.06.07. 15:00

Kezdődhet az egészségtúra! Applikáció vezet végig Győrön és feladatokat is ad

Hamarosan elkészül Győr Egészség Útvonala. Húsz ismert és kedvelt közterületet köt össze a telefonos alkalmazás, sétára, mozgásra és kalandra csábítva a város lakóit.

D. Pusztai Andrea

Nemzetközi projekt kezdődött 2016 decemberében, a befejezés hivatalos dátuma ez év júliusa. Győr mellett három másik európai város vesz részt benne: Darmstadt (Németország), Athén (Görögország) és Eindhoven (Hollandia). A cél azonos, egy telefonos alkalmazáson alapuló játék kidolgozása, amely a város különböző pontjain (parkok, vízpartok, egyéb közterületek) vezet végig. Hanganyag ismertet meg az adott állomás történetével, kulturális látnivalóival, ehhez kapcsolódóan pedig kvízkérdéseket tesz fel, és olyan kisfilmeket kínál, amelyek tippet adnak ahhoz, milyen testmozgás végezhető az adott helyen. 

 

A PREHealth elnevezésű Erasmus+ projekten Győrben a Széchenyi István Egyetem és a város önkormányzata munkálkodik. Szakértők, nyugdíjasok, egyetemista fiatalok, összesen mintegy húszan vesznek részt a kidolgozásban. Kutatásokat, kérdőíves felméréseket végeztek, terepbejárásokat tartottak, védnöknek pedig közismert személyiségeket, sportolókat kértek fel. 

A munkacsoport két napja is tartott bejárást, a kép az egyik állomáson, az ágyúknál készült.

– A városi emberek általában kevésbé aktívak, és nem használják ki azokat a rekreációs lehetőségeket, amelyeket a közterületek és zöldterületek nyújtanak – mondta a Kisalföld kérdésére Honvári Patrícia, a Magyar Tudományos Akadémia regionális kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa. – A cél egy játék révén rávenni a győrieket arra, hogy kimozduljanak a négy fal közül. A feladatunk az volt, hogy megtaláljuk a mentális és a fizikai erőnlét megerősítésére alkalmas helyeket és megtöltsük izgalmas tartalommal. Például az egyik állomás a várfal tövében az ágyúknál lesz. A telefonos alkalmazás felolvassa a hely történetét, megismertet a környék látnivalóival és kérdéseket tesz fel, amelyekre a válaszokat a helyszín rejti. Egy kisfilmen Faragó Beatrix profi ökölvívó-világbajnok mutatja be az úgynevezett Rocky-futást, amit a lépcsőkön lehet elvégezni. Húsz állomást fűztünk fel, ki-ki korának, egészségi állapotának megfelelően választhat több útvonal és feladat közül. A rövid táv három kilométeres lesz, de a hét kilométeres már a Püspökerdőig tart, ahol Földingné Nagy Judit bajnok atléta futógyakorlatokhoz ad útmutatót. Facebook-oldalunk is lesz, ahová fel lehet tölteni fotókat és történeteket arról, hogy sikerült a teljesítés. 

 

Honvári Patrícia elmondta: az útvonalak változtathatók, bővíthetők, akár más városrészekre. Arra is készült javaslat, hogy az egyes közterületek milyen átalakításokkal kínálhatnának több lehetőséget a mozgásra. 

Az első tesztet június 12-re tervezik. Egy általános iskolai és egy nyugdíjasokból álló csoportot fognak elindítani egy-egy útvonalon. Ezzel egy időben kezdődik a kampány, plakátokon, interneten lehet megismerkedni a játékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!