Győr és környéke

2019.03.23. 09:02

Kezdje a hétvégét egy csodás panorámával - Megnyitja kapuit a győr-szabadhegyi víztorony

Március 23-a szombaton délelőtt 10 és délután 1 óra között várnak minden érdeklődőt a szabadhegyi víztoronyba. A hagyományokhoz híven most is kisorsolnak egy szódavíz-készítő gépet.

kisalfold.hu

A kilátó teraszáról remek panoráma nyílik a városra és a környékre. Tiszta időben láthatjuk a Vértest, a Soproni-hegységet, a pozsonyi TV tornyot, sőt akár az ausztriai Schneeberget is.


Lesz arcfestés, tömítő-karika dobálás, be lehet ülni egy kismarkolóba (ami minden évben hatalmas siker), és bemutatkozik egy csatornatisztító gépkocsi is. Sőt, nagyon jó idő esetén vízipisztollyal is lődözhetnek a gyerekek.

 

A földszinti előtérben bemutatják a Pannon-Víz víz-világnapi rajzpályázatának díjazott alkotásait.

Regisztráció vagy előzetes bejelentkezés nem szükséges. Csupán annyi korlátozásra számíthatnak a látogatók, hogy nagyobb tömeg esetén szabályozni fogják a feljutást: ilyenkor 8-10 fős csoportokban annyian mehetnek majd fel, ahányan lejöttek.


 

Gyakorlatilag a víztorony nyitása óta - 12 éve - rendezünk látogatásokat. Eleinte évente egyszer volt erre lehetőség, de a program népszerűsége miatt már évente kétszer szervezzük meg az eseményt. Jó időben a résztvevők száma akár az ezret is elérheti

- mondja Tóth László, a Pannon-Víz diszpécser-szolgálatának vezetője, aki a szombati programokat is ismertette.

Győr 5 víztornyát eddig csak külön-külön, egymástól távol vehettük szemügyre, de a földszintre berendezett makettkiállítás most lehetőséget ad arra, hogy egymáshoz nagyon közel, 1:100-hoz kicsinyítéssel megtekinthessük ezeket.


A papírból készült, eredeti színeket visszaadó makettek Varga Ervin keze munkáját dicsérik - tájékoztat Tóth László, aki szerint az egy plusz érdekesség, hogy az "Árkád-víztorony" eredeti, négyszögletes formában lesz látható a makettek sorában.


A Pannon-Víz diszpécser-szolgálatának vezetőjétől továbbá azt is megtudtuk, hogy újabb feliratos táblák emelik a panoráma-élményt. Az adott látványosság irányába eső kis információs táblákból 16-18 darab van, a legújabbak a Mosoni-Duna-hídról, és a megújult marcalvárosi víztoronyról mesélnek a látogatóknak.

 

Győr ötödik víztornya a József Attila úttól délre eső területek, Győrszabadhegy és Kismegyer vízellátását segíti. A torony 43 méter magas, víztartálya 400 köbméteres térfogatú. A torony törzs vasbetonból készült. A víztartályt a torony lábainál, a földszinten szerelték össze, és egy speciális emelőszerkezettel emelték a helyére. A torony 2004 januártól kapcsolódott be a városi vízhálózatba - olvashatjuk a Pannon-Víz honlapján.

Videó:

 



Facebook-esemény:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!