Győr és környéke

2019.06.10. 21:13

Kéthetes lezárásra készülhetünk: az Újvilág utca átmenetileg kétirányú lesz keddtől Győrben - térkép

180 millió forintos beruházás fejeződik be hamarosan a belvárosban. Az Újkapu utca felújításának utolsó fázisa a Liszt Ferenc utcai csomópont rekonstrukciója lesz. Keddtől irányok változnak és nehezebb lesz megközelíteni egy-két hivatalt.

D. Pusztai Andrea

Hosszú évek óta tervezte a város az Újkapu utca felújítását, amelynek egy-egy szakasza sok bosszúságot okozott. Az ősi pincék, alagutak, régi közműrendszerek maradványai felett több helyen 10–20 centiméter mélyen süllyedt meg a burkolat és magával rántotta a járdát. Időnként megállt a süllyedés néhány évre, aztán folytatódott.


Az útkezelők tették, amit lehetett, kibontották, visszaépítették, de idővel kiderült, hogy nem nyújt tartós megoldást. Az altalajban rejlő üregek behálózzák a történelmi belvárost, búvóhelyet kínálva a népes 

patkánycsaládoknak, amelyek itt-ott teljes járdaalapokat hordtak el, így az aszfalt, a beton a saját súlya alatt szakadt be.

 

A nagyszabású beavatkozásra a tavalyi költségvetésben különítettek el 180 millió forintot, a munka tavaly júliusban a közművek cseréjével kezdődött el. A szűk utcában hat méter mélyen kellett dolgozniuk a Pannon-Víz szakembereinek, ezért csak lassan haladtak előre a munkagépekkel, és közben az épületek állagának megóvására is figyelniük kellett. Az ivóvíz- és a szennyvízcsatorna elég rossz állapotban volt. Decemberben a gázszolgáltató vonult fel, majd az E.ON. Az érdemi útépítés idén február-március tájékán kezdődhetett meg, s mostanáig tartott. Pénteken kapták vissza a közlekedők az Újkapu utcát, új szegélyekkel, burkolattal, járdával és közvilágítással a Móricz Zsigmond rakparttól egészen a Rákóczi Ferenc utcáig. 

 

Már csak egy szakasz maradt hátra, a Liszt Ferenc utcai csomópont. Ahogy arról röviden beszámoltunk, az Újkapu és Újvilág utcai ágakat lezárják a forgalom elől kedd délutántól. Előreláthatólag két hét alatt végeznek a szakemberek, addig csak egyenesen lehet haladni a Liszt Ferenc utcán – áthajtva a kereszteződésen. Az Újkapu utcának a Rákóczi utca és Liszt Ferenc utca közötti szakasza zsákutca lesz. Ugyanez történik az Újvilág utcában is, amelyben a Liszt Ferenc utca és a Pálffy utca (Batthyányi téri körforgalom) között átmenetileg két irányban lehet majd közlekedni.

A Vörösmarty utcában is szükség lesz az óvatosságra, az irány ugyanis ott is változik, meg-, pontosabban visszafordul. A tavaly októberben elrendelt átmeneti állapot után keddtől ismét az eredeti a kötelező irány, a Duna felől a Rákóczi Ferenc utca felé.

 

Visszatérve az Újkapu utcára, a most kezdődő munka során a Liszt Ferenc utcai csomópontot újraépítik, a korábbi, megsüllyedt, idomtalan kőburkolatot kidobják, felújítják a járdát, a szegélyeket, a burkolatot, a burkolati jeleket, a közvilágítást. Emellett felállítanak új, a gyalogosforgalmat jobban megvilágító villanyoszlopokat is.

 

Terelő úton

A házasságkötő teremnek helyet biztosító Zichy-palotához, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) épületéhez és a Győri Tankerületi Központhoz (valamennyi a Liszt Ferenc utcában található) keddtől csak a Kiss János utca irányából lehet behajtani a mellékirányok lezárása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!