Győr és környéke

2019.07.07. 08:45

Kerekesszék 100 forintért a Petz-kórházban Győrben: a próbaüzem még tart

A rendszer úgy működik, ha a szabályokat mindenki betartja.

Sudár Ágnes

A győri Petz-kórházban április végétől a bevásárló kocsikhoz hasonló módszerrel használható – négy különböző helyen elhelyezett terminálból – huszonöt tolószék. A beruházásról két hónapja beszámoltunk, most a tapasztalatokon a sor.


Elevenítsük fel: a győri intézmény az elsők egyike, ahol a mintegy tízmilliós beruházásba belevágtak. Első körben huszonöt széket vásároltak és négy terminált építettek ki: a Petz-kórház „A" épülete előtti szervizúton, a mozgáskorlátozott-feljárónál; a „C1" épület sürgősségi bejáratánál; a „C2" épület keleti oldalán lévő bejáratnál, illetve az „E" épület (Magyar utca) főbejárata mellett alakították ki a kerekesszék-terminálokat. Mindegyik kompatibilis egymással, tehát bármelyikből hozzák el az egyiket, a másikba ugyanúgy visszahelyezhető. De...


A beruházás nyilvánvalóan a betegek érdekét szolgálja, mint ahogy az is az ő érdekük, hogy a székek visszakerüljenek a helyükre, s azt a következő család is használni tudja. A gondok itt kezdődnek: merthogy vannak, akik a székeket nem viszik vissza.


Van, hogy az osztályon hagyják, ahová a beteg hozzátartozót el tudták azért tolni; máskor az udvaron, de olyan is előfordult, hogy a szomszédos utcákból hozta vissza valaki az egyik széket. (Nyilván ott ült be a beteg a kocsiba, vissza pedig már nem tolta a széket az, aki bentről elvitte.)


Értelmetlen ellopni


Csordás Adrienn ápolási igazgató most is hangsúlyozta: óriási az épület, arra pedig nincs külön ember, hogy „levadássza" az otthagyott székeket. A terminálokat eleve úgy tervezték meg, hogy azok forgalmas és logikus helyen legyenek, oda könnyen el lehessen jutni, s ne kelljen sokat gyalogolni oda-vissza a bejáratok és a parkoló között.


Aki használta, már tudja, hogy a székek nagyobbak és nehezebbek, mint az általános darabok, ezek otthon,

egy lakásban nem nagyon célszerűek. Ellopni, hazavinni ezért nincs értelme, nem is jellemző. Olyan volt, hogy a kerék hiányzott valamelyikről – ez akár ki is eshetett, ezért a csavarokat újrahúzták, megerősítették, bízva abban, hogy nem ez lesz a jellemző.


Jó tapasztalatok


Összességében azért nem rosszak a tapasztalatok, a betegek és a hozzátartozók az elmúlt évek legnépszerűbb fejlesztéseként említik. Általában törött végtagú, gipszelt lábú betegeknél használják, de volt, hogy belgyógyászati betegség miatt legyengült hozzátartozót toltak el ezzel a vizsgálóba, a röntgenre vagy az adott osztályra.


Teszteltük


Pénteken tettünk egy kört a kórházban, hogy lássuk, mi a helyzet: a főbejárat termináljában egyetlen szék sem volt, azokat valahol, valakik használták. Hogy valóban mekkora szükség van ezekre, mutatta a szembejövő – inkább egy lábon ugráló – Bazsonyi Barbi esete.


A kislány egy hónappal ezelőtt törte el a bokáját, túl van már a gipszelésen, s akkor a szülei találtak neki tolószéket, amibe bele tudott ülni. Egy hónap eltelt tehát, gipsz nincs már a lábán, de a bokáját fájlalja. Ezért hozták vissza kontrollra. Ami jó hír, hogy a röntgen rendellenességet nem talált, de az rossz, hogy a kicsi lány még most sem tud ránehezedni a lábára. Marad a szökdécselés, szék híján.


Miközben az óvodás kislányt a szülei kikísérték az autóhoz, bent a kórházban friss gipsszel a lábán indult lassan haza Bende Judit a férjével. Banális otthoni balesetet szenvedett, létrán állt, függönyt rakott fel, amikor leesett. Lába szerencsétlenül tört, kérdéses volt, kell-e műteni, ezért fekvőgipsszel a lábán többször vissza kellett jönniük kontrollra. „Nagyon hasznos a kinti tolószék, nem kérdés. Nekünk sokat segített" – szögezik le ketten a férjével; s azt is, hogy még ha a szerencsének is köszönhetik, ők rendre találtak kerekesszéket, amit el tudtak vinni.


A kórház továbbra is áll a folytatás elé: amennyiben a használóik nem okoznak az intézménynek nagyobb kárt (hisz a fenntartás, a javítás költségét az intézmény állja), akkor továbbiak beszerzését tervezik az ősszel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!