Győr és környéke

2019.07.02. 09:00

Kemény a munka ötven fokban

˝Télen mindig meg vagyunk fázva, a nyarat könnyebb megszokni˝ - mondta tegnap hatvan Celsius-fokban, a szinte izzó gírosz mellett tevékenykedő dolgozó, Poleczki Richárd. Jártunk a tegnapi hőségben építkezéseken, s megmértük, hány fok az, amire csak azt mondja most az ember: ˝Ötvenfokos a forróság odakint!˝

Laczó Balázs

Amire azt mondja ma az ember, hogy „ötvenfokos forróság", annak a hőmérséklete – semmi túlzás – valóban 50 Celsius-fok. Az egyik győri, belvárosi kebapos sütője mellett ennél többet is mutat a hőmérő, s itt telik a munka fele. A másik fele innen pár méterre, az ablaknál, amit pedig telibe tűz a nap.

 

– Délután kettőtől pont innen süt a nap és melegíti a helyet este nyolcig – mondja Gyarmati Hajnalka üzletvezető a kebaposnál. – Ha megy a három sütő, ott hatvanöt fok van, így most mennyi lehet – talán negyven? – kérdezi. Megmérjük. Az épp nem üzemelő sütő mellett a hőmérséklet negyvenegy fok, ahogy bekapcsolják, gyorsan melegszik hatvanig. A kemencénél hasonló a helyzet.

– Akkor kezd izgalmas lenni – mondja Hajnalka fia, Poleczki Richárd –, amikor vágom a húst és már kevés van belőle. Akkor nem választ el semmi az izzó csövektől és a vékonyka húst a sütőtől pár centire kell vagdosni. Na, az tényleg forró – avat be a fiatal vendéglátós, akinek közben egy csepp verejték sem gördül le a homlokán.

 

– Amikor hatvan fokban állok, öt órán keresztül, akkor hozzám tapad a póló, de most szinte kellemesen hűvös van – mondja a negyven fokra. – Télen rosszabb. A sütő akkor is tüzel, viszont kint az utcán meg hideg van, olyankor itt mindenki meg van fázva.

 

– Meg lehet szokni – teszi hozzá Gyarmati Hajnalka –, néha egy pohár vizet öntök a fejemre, s a vevők többsége – néhány kivétellel – ilyenkor sem türelmetlen. Valaki még vizet is hoz nekünk ajándékba. Én hat-nyolc liter vizet biztosan megiszom egy nap – meséli.

 

Vár minket egy építkezés is, Szabadhegyen az első emelettel dolgoznak az épülő 120 lakásos társasházban. Az embereken sisak és munkaruha, az is melegíti őket.

 

– Ha ezt péntekig kell csinálni, addigra azért kifáradunk, most hétfőn még istenes – mondja a téglákkal és vasakkal dolgozó Kovács László. Fiatalabb kollégája, Zsohác Zsolt hozzáteszi: ennél volt melegebb is. Még nincs kész a többi szint, elbújni sem lehet a nap elől. A födém meg alulról 40 fokot sugároz, a kiálló betonoszlopokra tűz a nap, 42 fokosak. „Ezt mérjék meg – mutatja egyikük az elemet tartó vastámaszt. Odalépünk: 46 fok. – Ezeket fogni egész nap, az a nehéz – magyarázza. – Holnap jönnek a vasasok, nekik is jó melegük lesz. Óránként tízperces pihenő és legalább három liter víz – mondja Zsohác Zsolt –, ki lehet bírni.

Forró a „munkahelyük" azoknak a fiataloknak is, akik nem a tetőn, hanem épp csak egy méterrel a föld alatt dolgoznak, ahol fut a gázcső. Az Újlak utcában naponta láthatjuk most őket, állandó helyükön 51 fok van. Árnyékban 38.

 

Az aszfalt pedig egy óra körül mindenütt 50–51 fokot áraszt magából, s amíg eljutunk a klimatizált munkahelyünkig, ahol egy ilyen körút után szerencsésnek érezhetjük magunkat, előbb el kell sétálnunk a sajtóház fala mellett. Ott 55 fokot mértünk tegnap, s aki végigmegy, az kiérdemelte, hogy belépjen az ajtón.

 

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint csökken a hőmérséklet, ma több órára kisüt a nap, de különösen az északi megyékben már több felhő lesz az égen. „Záporeső, zivatar, helyenként jégeső sem kizárt. Az északnyugati szél több helyen megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között valószínű."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!