Győr és környéke

2018.07.26. 09:36

Kékre zöld, piros és sárga? A megyei mozgáskorlátozott egyesület különböző színű parkoló kártyákat vezetne be

Nemrég írtunk arról, hogy a mozgáskorlátozott parkolóhelyek 90 cm-rel szélesebbek, mint a jelzés nélküliek. Kevésbé ismert tény: ezeket a megállóhelyeket a siketek és nagyothallók, a vakokat és gyengénlátókat, valamint autistákat szállító személyek is használhatják, ami feszültséget szül köztük és a mozgáskorlátozottak között. A probléma valós, a téma kényes.

Szeghalmi Balázs

"Szó nincs arról, hogy más sérüléssel élő emberektől elvennénk a kék kártyát. Azt szeretnénk, hogy a széles parkolók a kerekesszékkel közlekedőket segítsék. Nekik van csak szükségük a közel egy méterre a ki- és beszálláshoz. Akik bottal, műlábakkal járnak, nekik is plusz fél méter kell a kormány oldali ajtónál" - kezdte Nagy Józsefné Edit.


Nő a feszültség


A Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke azt vetette fel, hogy a más-más sérüléssel élők különböző színű parkoló kártyákkal rendelkezzenek. "A tagjaink egyre többször tapasztalják, hogy nem csak az ép vezetők nem törődnek velük. Nincs annál fájóbb, ha mozgáskorlátozott ember vagy más sérüléssel élő érzéketlen sorstársa iránt. Az említett megoldáson kívül nyitottak vagyunk más jogszabály-változtatásra. A lényeg, hogy a széles, többnyire kék színnel festett parkolókat olyan személyek vegyék igénybe, akik súlyos mozgásszervi problémával küzdenek" - mondta Nagy Józsefné Edit.


Hozzátette: a feszültséget növeli, hogy térd alatt amputált helyi mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát több esetben nem támogatta vagy hosszas huzavona után engedélyezte az egészségügyi szakértői bizottság.

 

Nagy Józsefné Edit, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke kezében mutatja, milyenek lennének a más-más sérüléseket jelző, színes parkoló igazolványok. Fotó: Bertleff András

Nagy Józsefné Edit, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke kezében mutatja, milyenek lennének a más-más sérüléseket jelző, színes parkoló igazolványok. Fotó: Bertleff András


Etikai kérdés is


"Intézményünk a mozgásában korlátozottak számára kiállított parkolási igazolvány alapján jelöli ki közterületen a parkolóhelyeket. A kijelöléseket igényelni kell, melynek külön protokollja van. Utóbbi során együttműködünk a Mozgáskorlátozottak Egyesületével. Arról vannak kétségeim, hogy etikailag mennyire helyes, hogy a sérüléssel élő embereket más-más színű parkolási igazolványokkal különböztessék meg sérültségük, fogyatékuk típusától függően. Ez nem az intézményünk hatásköre, hisz a kártya jogszabály által kiállított közokirat" - közölte Máthé-Tóth Péter.


A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke szerint szerencsésebb volna megvizsgálni a KRESZ-t úgy, hogy a mozgáskorlátozott parkolót jelölő táblák képei módosulnának. "Ha a tábla alá más-más piktogramokat lehetne használni a kerekesszéket, botot használók és az eszköz segítsége nélkül közlekedők számára, akkor elméletben különböztethetők lennének a mozgáskorlátozott parkolóhelyek" - mondta Máthé-Tóth Péter. Persze, ne felejtsük: minden szabály annyit ér, amennyit betartanak és betartatnak belőle. Ezzel is így lenne.

Győri mozgáskorlátozott férfi megmutatja, miért van szüksége plusz 1 méterre parkolásnál - cikk, videó, fotók itt.

Jogos igények


Máthé-Tóth Péter megjegyezte: "eddig 218 mozgáskorlátozott várakozóhelyet mértünk ki Győrben. Az ésszerűség határain belül mindig támogattuk, hogy a mozgáskorlátozottak önállóan, szabadon mozoghassanak. Igaz, több olyan élethelyzettel találkoztunk, amikor más sérüléssel élőknek jogos igényük volt a kék kártyára".

Várjuk a más álláspontokat!


A témában lehetőséget biztosítunk más sérüléssel élő embereknek, az őket képviselő szervezeteknek, hogy kifejtsék véleményüket. Kérjük, a [email protected] e-mail címen jelezzék igényüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!