Győr és környéke

2019.03.13. 20:55

Jubileumi ülésen ünnepelt Győr és a Széchenyi - fotók

Mint egy jó házasság, olyan Győr és az egyetem kapcsolata, amely már ötven éve tart, hangzott el azon a tegnapi ünnepségen, amelyen a jubiláló Széchenyit ünnepelték, s bemutatták az egyetemtörténeti könyvet.

Gyurina Zsolt

Baráti ölelések, mosolygós arcok, kollégák szívből jövő gratulációja. A Széchenyi-egyetem jogelődjét, a Közlekedési, Távközlési és Műszaki Főiskolát 1968-ban alapították, a tanév szeptemberi kezdete óta ünnepli az ötven éves évfordulót az intézmény. Tegnap a városházán ennek újabb csúcspontja érkezett el: Győr és az egyetem közösen ünnepelte a jubileumot, városvezetéssel, egykori és jelenlegi rektorral, volt és mostani kollégákkal, akik a közös siker részesei voltak.


Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjében arról szólt, hogy az öt évtized fényesen bizonyította: az egyetem és a város kéz a kézben fejlődik. Sorolta ennek a szoros együttműködésnek az eredményeit, s beszédét azzal zárta: Isten éltesse a Széchenyi-egyetemet! Földesi Péter rektor meghatottan azt említette: „Hogy honnét indult az egyetem és hova jutott, akkor látszik igazán, ha visszanézünk a kezdetekre." Az intézmény helyén ötven éve egy halászfalu állt, majd kezdődtek az építkezések, jött az első évnyitó, az egyetemmé válás. „Mint egy jó házasság, olyan Győr és a Széchenyi kapcsolata" – mondta a rektor.

 

Fotók



A jubileumi ülésen a győri városháza Ezüst emlékérmét vehette át Figula Anikó, az egyetemi könyvtár vezetője, dr. Galli Csaba, a felnőttképzési központ volt vezetője, Gyapay Péterné, aki többek között a zsinagóga megújulásért tett sokat, dr. Gyömörei Tamás, az intézmény sportegyesületének vezetője, dr. Jámbor Attila, a megyei kézilabda-szövetség elnöke, oktató, Knauz Péter, az egyetemi oktatószálló vezetője, Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi docens, Májer Eszter Petra, az egyetemi szolgáltató központ vezetője, Tamándl László, az egyetemi fejlesztések, beruházások koordinátora és Winkler Csaba mint örökös sajtótitkár, míg az intézmény 50 legrégebbi munkatársa jubileumi emlékérmet kapott.


Az ünnepség a kétkötetes, nagyívű egyetemtörténeti könyv bemutatójával zárult, a két szerző, dr. Honvári János és Winkler Csaba évszámokkal, történetekkel elevenítette fel a győri felsőoktatás évszázadait, és az egyetemmé válás lépéseit. Végezetül a résztvevők felszeletelték az egyetem születésnapi tortáját, rajta az ötven évet jelző gyertyával és koccintottak a következő, hasonlóan sikeres évtizedekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!