Győr és környéke

2014.08.12. 12:43

Izzad? Milyen munkánál jár a hőségszünet?

A nyári nagy melegben járhat plusz pihenőidő, sőt, hideg ital is a dolgozóknak.

kisalfold.hu


Olvasói kérdés

Mekkora hőmérsékletnél lehet igénybe venni a hőségszünetet munkahelyeken? Fedett helyről, csarnokról van szó. A kinti hőmérséklet a mérvadó vagy a benti?

A nyári nagy melegben valóban járhat plusz pihenőidő, sőt, hideg ital is a dolgozóknak. Az erre vonatkozó előírásokat a jogszabályok részletezik, így azok a munkaadók, amelyek ezeket nem tartják be, büntetést kaphatnak. Zárt munkahelyeken például közvetlen erős napsugárzás nem érheti a munkavállalókat. Álló munkánál egy, ülő munkánál félméteres magasságban kell biztosítani a rendeletben meghatározott hőmérsékletet. Ez szellemi munkánál 21–24, könnyű fizikai munkánál 19–21, közepesen nehéz fizikai munkánál 17–19, nehéz fizikai munkánál 15–17 fok. A pihenőidő 24 fok felett kötelező, óránként öt-tíz perc kell legyen és félóránként hideg ivóvizet kell biztosítani a dolgozóknak.

A hőségben szabadban dolgozókra szintén speciális munkavédelmi szabályok, még szigorúbb előírások vonatkoznak. A védőital, azaz a hideg víz és az óránkénti pihenő ugyancsak jár nekik és többek közt lehetőleg le kell árnyékolni a munkavégzés helyét, cserélni kell a tűző napon dolgozókat, át kell szervezni a műszakokat, hogy a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra essenek. A munkások bejelentést tehetnek a munkavédelmi felügyelőségeken, ha úgy érzik, esetükben nem szabályosan jár el főnökük.

A tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség, képviselői, Potyondi Antal és Molnár Ákos válaszolnak olvasóink kérdéseire.

Illusztráció - Arcíhvum

Illusztráció - Arcíhvum

Címkék#Győr#nyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!