Győr és környéke

2019.04.11. 09:00

Itt ért véget először a válság - Minden hatodik lakás Győr-Moson-Sopron megyében épült 2014 óta

Csaknem minden hatodik lakás Győr-Moson-Sopronban épült 2014 óta az országban - ez derül ki abból az összesítésből, amelyet a Kisalföld készített a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Hancz Gábor

 Eszerint hazánkban 58 ezer otthont adtak át az utóbbi öt évben, amiből kis híján kilencezer ebben a megyében épült fel. Az arány így megközelíti a 16 százalékot. Csupán két közigazgatási egység neve mellett szerepel nagyobb szám: Pest megyében és Budapesten egyaránt 13 ezret valamivel meghaladó új ingatlan került a statisztikába. Győr-Moson-Sopron tehát ebből a szempontból a harmadik, ha azonban figyelembe vesszük a lélekszámot is, akkor az első, hiszen míg itt 461 ezren élnek, addig Pest megyében 1 millió 262 ezren, a fővárosban pedig 1,75 millióan.

Bodor Gergő szerint amint a most zajló beruházások kifutnak, visszaesés következik be a növekvő áfa miatt. Fotó: Mészáros Mátyás

A listát vezető trió és a többiek közötti különbség szembeszökő. Még a negyedik helyezett, egyébiránt 530 ezer lakosú Hajdú-Biharban is csupán 2790 lakás épült 2014 és 2018 között, az utána következő Somogyban, Csongrádban, Bács-Kiskunban pedig mindössze alig több mint kétezer. A szám hat megyében nem éri el az ezret sem, köztük Komárom-Esztergomban (966), Jász-Nagykun-Szolnokban (788), Hevesben (759), Békésben (604), Tolnában (589) és Nógrádban (168). Győr-Moson-Sopron és a sereghajtó közötti különbség tehát 53-szoros.


Lapunk az adatokról két szakembert kérdezett meg, akik meglehetősen egybehangzóan magyarázták a folyamatokat. Bodor Gergő, a győri Amadé utcában három, összesen 86 lakásos társasházi tömböt építő Amadé Projekt Kft. ügyvezetője kifejtette: az országban az ingatlanpiacon a válság Győr-Moson-Sopronban ért véget először 2011–2012-ben, még Budapesten is csak két évvel később kezdtek nagyobb számban elkezdődni az építkezési projektek. „Ebben javarészt az Audi győri gyárának és a megyeszékhely ipari parkjának a hatása játszott szerepet" – jegyezte meg. Szerinte ugyanakkor amint a most zajló beruházások kifutnak, visszaesés következik be, mert 2020. január 1-jétől már nem 5, hanem 27 százalékos általános forgalmi adó vonatkozik majd a 2018. november 1. utáni építési engedéllyel rendelkező új építésű ingatlanokra. „Sokan arra számítanak, hogy az emiatti áremelkedést árcsökkenésköveti a későbbiekben. Úgy gondolom, hogy ebben csalódni fognak, mert a magasabb áfa, az emelkedő munkabérek és a dráguló építőanyagok ezt nem teszik lehetővé" – adott előrejelzést Bodor Gergő.

Győr-Moson-Sopron megyében az épülő lakásokra folyamatosan hatalmas a kereslet.

Győr-Moson-Sopron megyében az épülő lakásokra folyamatosan hatalmas a kereslet.

Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni irodavezetője kérdésünkre szintén a Győr-Moson-Sopronban más térségekben jellemzőnél korábban véget ért válságot említette, amiben szerinte közrejátszott az itteni magasabb életszínvonal, valamint az Ausztriában dolgozók nagy száma is. A vállalkozók erre alapozva foghattak új projektekbe. „Az árak emelkedése azóta töretlen, mert az épülő lakásokra folyamatosan hatalmas a kereslet – hangsúlyozta. – Nagy kérdés viszont, hogy mi lesz az áfaváltozás után, mert egyértelmű, hogy az drágulással fog járni." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!