Győr és környéke

2019.04.09. 09:00

Ismét a csúcs felé törnek a hazai benzinárak

Egyre több töltőállomáson kezdődik négyessel az üzemanyagok ára, főleg a benzin drágulása volt rendkívül erőteljes az elmúlt két hónapban. És a folyamatnak egyelőre nincs vége.

Hancz Gábor

„Futárként dolgozom, naponta úgy kétszáz kilométert autózom. Mindennap tankolok, általában öt-hatezer forintért" – mondta a Kisalföldnek a győri Hiba Ernő, akit tegnap egy automata töltőállomáson szólítottunk meg. Hozzátette: igyekszik mindig olcsóbb kútnál megállni, de az elmúlt időszak áremelkedése így is, úgy is szembeszökő volt számára.

A győri Hiba Ernő munkája miatt sokat tankol, ezért igyekszik olcsóbb kútnál megállni. Fotó: Mészáros Mátyás

A fiatalember tapasztalatai pontosak: ebben az évben régen látott mértékű áremelkedés történt a benzin esetében, amelynek literenkénti átlagára a január eleji 341 forintról mostanra 392 forintra hízott. A gázolaj is drágább lett ugyanebben az időszakban, igaz, nem 15, hanem 6 százalékkal, 375-ről 398 forintra nőtt az összeg. Ráadásul szerdától újabb 3, illetve 2 forintos emelést érezhetnek az autósok.


Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító portál ügyvezetője szerint a folyamatnak két oka van. Az egyik a forint dollárhoz képesti gyengülése.


Egy dollár három hete még 275 forintot ért, most pedig már 286-ot. Ennél is meghatározóbb tényező az olajár drasztikus emelkedése. Egy hordó Brent típusú olaj most már 70 dollárnál többe kerül, miközben a január eleji mélypontkor a mutató 53 dolláron állt. Persze nem kell sokáig visszamennünk az időben magas számokért, hiszen tavaly októberben 85 dolláron folyt a jegyzés. Ezt követte a több mint 40 dolláros zuhanás, majd az újabb, tíz éve nem látott ütemű emelkedés, aminek fő mozgatórugója, hogy aKőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő, nem OPEC-tag országok idén napi 1,2 millió hordóval fogták vissza kitermelésüket.

Bujdos Eszter még két fontos változásra hívta fel a figyelmet. Néhány hónapja, amikor olcsók voltak az üzemanyagok, a legdrágább és a legolcsóbb kutak árai között 70 forint volt a differencia. Mostanra az eltérés jelentősen, 45–50 forintra csökkent, de ez is azt jelenti, hogy 425–430 forintért is lehet egy liter naftát tankolni. Ezzel párhuzamosan a gázolaj és a benzin tavaly novemberben még 40 forintos átlagos árkülönbsége 6 forintra olvadt, köszönhetően az utóbbi iránti nagyobb keresletnek.


A szakértő szerint az elemzők 70–75 dolláros olajárat prognosztizálnak rövid távon, azaz további jelentős drágulást már nem várnak. Kérdés, hogy a forint mennyire talál magára, mert e két tényező együttesen határozza meg, mekkora összegeket láthatunk a benzinkutak totemoszlopain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!