Győr és környéke

2016.06.04. 01:42

Intelligens lakás vezérlést álmodott a győri diák - országos versenyen első díjat nyert vele!

Kiváló szereplésével nagy értékű digitális tárolós <br>oszcilloszkópot is nyert a diák iskolájának, a PÁGISZ-nak. <br>

kisalfold.hu


Április közepén rendezték meg a XIX. Országos Konstrukciós Versenyt Budapesten, ahol Pietrowski Bálint a Győri Műszaki Centrum Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola végzős tanulója az "INTERNETES KEZELŐFELÜLETTEL RENDELKEZŐ INTELLIGENS LAKÁS VEZÉRLÉS" című munkájával elnyerte az 1. helyezést.

A zsűri előtt bemutatta a saját lakásában elhelyezett különféle berendezések - a szintén saját építésű - szobatermosztát kívánt hőmérséklet-értékének állítását, a kazán be/kikapcsolását, a szobájában levő lámpák fényerőállítását, néhány kijelölt fogyasztó be/kikapcsolását, a szobába belépőknek automatikus világítás bekapcsolását (ha egyébként már sötét van), mindezt úgy, hogy bárhonnan - ahol internet szolgáltatás van - egy egyszerű böngészővel rendelkező számítógéppel meg lehet tenni (illetéktelen hozzáférés kizárva), vagy, hogy a mai világra jellemző mobilitás is megvalósuljon: akár az okostelefonján keresztül is. Információkat tud lekérdezni a lakás állapotáról, sőt biztonságtechnikai megfontolásból a lakásban elhelyezett kamerák képét on-line módon meg tudja nézni.

Pietrowski Bálint felkészítő tanára én voltam, s nagy büszkeséggel tölt el, hogy ennyire összetett munkát (hardver - szoftver - digitális kommunikációk) sikeresen elvégzett, mindvégig a saját ötleteinek kivitelezése által vezérelve. S nem mellékesen: kiváló szereplésével nagy értékű digitális tárolós oszcilloszkópot is nyert az iskolájának.

Pechtol István műszaki tanár, PÁGISZ 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!