Győr és környéke

2018.12.24. 08:00

Ingatlanpiac: túl a válság előtti szinten

Az új építésű otthonok eladása teszi ki a teljes forgalom 8-10 százalékát. Mutatjuk, hogyan változott az ingatlaneladások száma 17 év alatt.

Gyurina Zsolt

Az elmúlt öt év alatt Győr-Moson-Sopron megye három legnagyobb városában 5–15 százalékkal nőtt az ingatlan-adásvételek száma. Legnagyobb mértékben Győrben szaporodott a tranzakció: itt 2012-höz képest 15 százalékkal több ingatlan cserélt tulajdonost, derült ki az Otthon Centrum lapunknak készített összeállításából.


Téglalakáshoz Sopronban lehetett a legdrágábban jutni.

Az Alpokalján fekvő városban átlagosan 312 ezer forintot kellett fizetni egy négyzetméterért 2017-ben. A családi ház és panellakás is Sopronban bizonyult a legdrágábbnak, közel 25 ezer forinttal többet kell adni egy négyzetméterért, mint a megye második legdrágább városában, Győrben.

Tíz évvel a válság után a budapesti piac lábra állt, a vidéki árak azonban még elmaradnak a 2008-astól"

– mondta el Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.


Magyarázatként hozzáfűzte, hogy Magyarországon az ingatlanpiac lejtmenete már a világgazdasági válságot megelőzően elindult, 2006-ban a költségvetési hiány és a belpolitikai válság bizonytalanná tették a jövőt, emiatt jelentősen visszaesett a lakásvásárlási kedv, ezt a helyzetet pedig tovább súlyosbította a világválság begyűrűzése, a 2009 és 2013 közötti recesszió.

 



A tranzakciós számok mostanra kilenc megyében tudták meghaladni a 2007-ben regisztrált értékeket, Győr-Moson-Sopron átlagban még mindig nem érte el a korábbi szintet, de a nagyvárosok már jobban teljesítenek.

 

A családi házak értékesítési idejében nagy különbségek mutatkoznak a kisalföldi térség és a vidéki átlag között.

Míg egy kisalföldi nagyvárosban egy családi ház értékesítéséhez átlagosan fél évre van szükség, addig vidéken ez az érték akár nyolc hónap is lehet.

A panellakások esetében a megye három nagyvárosában szintén jobb érték a másfél hónapos értékesítési idő, mint a Budapesten kívüli átlagos három hónap. A téglalakások értékesítési ideje minden településtípus esetében több időt igényel, mint a vidéki átlag.


Győr-Moson-Sopron megyében az új építésű lakások eladása teszi ki a teljes forgalom 8–10 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!