Győr és környéke

2014.07.01. 09:59

Indul a Győrkőcfesztivál - Ismét pöttyös a győri belváros

Ahogy, azt ígérték, csütörtökön pótolták a győri belvárosban ellopott pöttyös labdákat.

Laczó Balázs

A rendőrség ígéri – kiemelten figyeli a belvárost, hogy ne ismétlődjön meg az eset

Visszakerültek tegnap a Győrkőcfesztivál dekorációjára szánt pöttyös labdák, ráadásul az eredeti mennyiség duplája. A rendőrség  azt ígérte, kiemelten figyeli a belvárost. A Vaskakas igazgatója nem haragszik a tolvajokra.

A Vaskakas eldöntötte: óvodáknak és iskoláknak fogják adni a labdákat, a nyári szünet után pályázhatnak az intézmények. Összesen 550 gyűlt össze a hétvégén ellopott 200 helyett, egyet zacskóban találtak meg, a bábszínház elé rakta valaki, rajta egy cédulával, amin ez állt: „bocsi".

A támogatókról, akik labdákat küldtek a fesztiválra, eddig nem szóltunk, de megérdemlik, hogy a nevük itt szerepeljen: KWH Kft., Print Invest Magyarország Kft., Dávid-Trio Kft.,  MKB Kft., és egy magánember: Papp Jenő.

– Bevallom, engem a végeredmény láttán már nem foglalkoztat, ki volt a tolvaj – mondta a Kisalföldnek Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója. – Nem is haragszom az elkövetőkre. Egy dologban azért biztosak szeretnénk lenni, hogy az újra felkerült labdákkal nem ismétlődik meg a dolog, mert az már tényleg katasztrófa lenne a fesztiválnak.
A rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Kocsis Tünde leszögezte: a rendőrség kiemelten figyeli a belvárost. A kamerafelvételekre is rákérdeztünk, ezeket továbbra is értékelik, folyik a nyomozás.

Korábban - Csütörtökön kerülnek vissza a győrkőcös pöttyös labdák Győr belvárosába – közölték korábban.

Olvasó-tudósítónk fotókat is küldött, amelyek szerint ismét pöttyös lett a megyeszékely.

Fotó: tudósító

Fotó: tudósító

Fotó: tudósító

Fotó: tudósító

Korábban írtuk:

Csak azok a labdák menekültek meg a VII. Győrkőcfesztivál pöttyös dekorációjából, amiket a tolvajok még egymásnak bakot tartva sem érhettek el. Így is 200 darabot szedegettek le a lámpaoszlopokról, „ellopva ezzel – fogalmazott a főszervező – a gyermekek mosolyát".
„Az elmúlt hat év győrkőcös tapasztalatai optimistává, óvatlanná tettek bennünket..." – írta a Facebookon első elkeseredésében Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója. Ám a hír példátlan összefogást eredményezett, s a történet végül szebb lett, mint amilyen az eset előtt volt.



A hatéves Pollreisz Ágoston pöttyös labdát adott a többi gyereknek. Mögötte a lámpán csak a szalagok maradtak. Fotó: H. Baranyai Edina

– Rengetegen írtak és kérdezték, hogyan adhatnának pénzt új labdákra. Nem tudom, hogyan köszönjük meg ezt a megmozdulást, egy mosonmagyar- óvári játékkereskedés százötven piros, pöttyös labdát ajánlott fel. És most is a könnyeimmel küszködök, mert egy hatéves kisfiú jött be reggel azzal, hogy elhozza nekünk a labdáját – számolt be a Kisalföldnek [namelink name="Kocsis Rozi"].

A Kisalföld megtalálta a kis Pollreisz Ágostont, aki azonnal fejét rázta: a labda nem az övé volt, azt apukája vette. Pollreisz Balázs szerint viszont az igazság így kerek: kisfia – aki minden Győrkőcön ott volt – hallott apjától az eltűnt labdákról és maga vetette fel, hogy vigyenek a többi gyereknek.

– Neki nem volt ilyen labdája, ezért azt kérte, hogy vegyünk egyet a fesztiválra és ha már ott vagyunk a boltban, egyet neki is – meséli az édesapa. De meg is érdemelte Ágoston a labdát, hiszen jelképesen ő adta vissza az elvett mosolyt.

Horváth András, az óvodai- bölcsődei fejlesztő eszközök és játékok kis- és nagykereskedelmével foglakozó KWH Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette: százötven pöttyös labdát ajánlott fel a mosonmagyar-
óvári cég.

– Különösen megérintett ez a minősíthetetlen bűntett, hiszen a gyerekek örömét próbálták elrontani a tettesek. Nálunk is sok gyerek van a családban, akik imádják a Győrkőcfesztivált – mondta az ügyvezető.
Kocsis Rozitól úgy tudjuk: csütörtök este tervezik a belváros „visszapöttyösítését" és annyi tanulságot mindenképpen jelent ez a szervezők számára, hogy a fesztivált meg- előző hétvégén a dekoráció még a szórakozó fiatalok prédája lehet. A városháza előtti két óriáslabda egyébként megkerült és néhányat a környező házakban élők is találtak. Kocsis Rozi kérdésünkre elmondta: ha végül még több labda is lesz, mint amire szükség van, akkor azok valamilyen módon a gyerekek örömét fogják szolgálni.

Ezeket a labdákat is leszedték. Pár napja még ilyen pöttyös labdák adták hírül, hogy a hétvége a gyerekekről szól majd a városban. A tolvajok csak kis időre lophatták el a kicsik mosolyát... Fotó: Gye

Ezeket a labdákat is leszedték. Pár napja még ilyen pöttyös labdák adták hírül, hogy a hétvége a gyerekekről szól majd a városban. A tolvajok csak kis időre lophatták el a kicsik mosolyát... Fotó: Gyenese Péter

Fogas kérdés: hogyan lehet ezt szinte észrevétlenül elkövetni a győri Baross úton, a Kazinczy utcában, a Széchenyi téren és a városháza előtt?
Takács József százados, a rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: elindult a nyomozás az ügyben. Működtek a kamerák és a rendőrök el is mentették a felvételeket, amelyek most kiértékelés alatt vannak. Az eredményről többet egyelőre nem tudtunk meg, a teljes kárt 140 ezer forintra becsülik. A gyermekek mosolyának pedig nincs piaci értéke...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!