Győr és környéke

2015.09.30. 19:45

Íme, a megyei árvízi kockázati térképek: nézze meg, mennyire él veszélyes helyen!

A kockázati térképezés és értékelés során felmérték - többek közt - a veszélyeztetett területen lévő lakosság számát és a vagyon nagyságát.

Szeghalmi Balázs


Elkészült az országos árvízi kockázatkezelési stratégia - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapján.

A vízügyi szakemberek hangsúlyozzák: a kockázatkezelési tervezés 50 éves időhorizontot ölel fel, ez figyelembe veszi az éghajlatváltozás hatásait, valamint azokat a demográfiai és gazdasági változásokat, amelyek befolyásolhatják a kockázatok mértékét.

Az OVF szerint az országos árvízi kockázatkezelési stratégia kidolgozása és az abban foglaltak megvalósítása jelentősen hozzájárul az árvízi és a belvízi veszélyhelyzetek eredményes kezeléséhez, a megfelelő védekezés tervezéséhez és végrehajtásához, a várható klímaváltozás okozta szélsőséges árvízi helyzetek kezeléséhez.

Nyilván a szép elméletnek a gyakorlatban kell jól vizsgázni, mindenesetre az biztos tűnik, hogy az árvízi kockázati térképek vészhelyzet esetén jól fognak jönni.

A vízügyi szakemberek célja - többek közt - az a térképekkel, hogy bemutassák az árvízelöntéssel érintett kockázatok jellegét és mértékét.

"A kockázati térképezés és értékelés során felmértük a veszélyeztetett területen lévő vagyon nagyságát, a lakosság számát, a kulturális örökségeket, a természeti értékeket, a veszélyes üzemek, egyéb létesítményeket" - olvasható a Vízügy.hu-n.

A honlapon tehát az országos, tervezési területegységenkénti és tervezési részterületenkénti (árvízi öblözet, nyílt ártér, kisvízfolyások) vagyoni kockázati értékeinek térképeit tekinthetik meg.

A térképek véglegesítése folyamatban van.


Megyei árvízi kockázati térképek - forrás: Vízügy.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!