Győr és környéke

2014.10.21. 11:41

Ilyen lesz a 2017-es olimpiai sportközpont Győrben! - videó, látványtervek

Jövő nyáron kezdődhet az új győri sportközpont építése az egykori Dózsa-pálya helyén. A költségvetés körülbelül öt milliárd forint lesz.

Szeghalmi Balázs

10.20 - Íme, a nyertes látványtervek!

Mint arról portálunk múlt héten beszámolt, kihirdették Győr új, 2017-es ifjúsági olimpiai sportközpontjára kiírt tervpályázat eredményét.

Pár napja arról írtunk, hogy a tervpályázat második, harmadik és negyedik helyezettjének elképzelései már publikusak a világhálón.

Most kedd reggel a győri Városházán bemutatták a nyertes pályázó, a győrszentiváni TSPC Kft. munkatársainak (Kádár Mihály, Dombi Miklós, Pintér Tamás) látványterveit. A létesítményt a Győr-Szigetben található, egykori Dózsa-pálya helyén építik meg.

Ilyen lesz a 2017-es olimpiai sportközpont Győrben! - látványtervek: TSPC Kft. (Kádár Mihály, Dombi Miklós, Pintér Tamás)


Ismerős arcok

A Városházi sajtótájékoztatón kiderült: Németh Zoltán, a megyei közgyűlés új elnöke koordinátorként segítette az előkészítő munkálatokat. A tervezők között Kádár Mihály személye lehet ismerős; ő volt a Dunakapu tér átalakításának felelős tervezője is.


Tervrajzok: TSPC Kft.


Nézzük, milyen újdonságokra derült fény az új sportlétesítményekről. "Az atlétika pálya köré 1500 fős mobillelátó állítható fel. A központi teniszcsarnokban az ifjúsági olimpia mérkőzéseit még szabadtéren játsszák a versenyzők, de ezeket a pályákat télire be lehet fedni.


Videó: Cseh Róbert

A judocsarnokban birkózó és súlyemelő versenyeket is tudnak majd rendezni, míg a tornacsarnok szintén minden nemzetközi követelmény megfelel. Az összes létesítményt összekötöttük a központi fogadó csarnokkal.

A tervezés során a szakszövetségekkel egyeztettünk, s igyekeztünk figyelmembe venni az észrevételeiket, tanácsaikat" - közölte Dombi Miklós tervező.


Látványtervek: TSPC Kft.


Célkeresztben a takarékosság

Aki hangsúlyozta: "a tervek készítésekor fontos szempont volt, hogy a későbbiekben is minél gazdaságosabban lehessen üzemeltetni a sportkomplexumot.

Ennek érdekében számos passzív elemet használtunk a tervezés során, mint ahogy az épületek önállóan is működőképesek. Ezt az jelenti, hogyha valamelyiket esetleg időszakosan bezárják, attól még a többi a sportolók rendelkezésére fog állni".


Látványtervek: TSPC Kft.


Várhatóan jövő júliusban lesz az első kapavágás  

Az EYOF-központ megépítésének legfontosabb lépcsőfokait Simon Csaba, a Győr Projekt kft. ügyvezetője ismertette. "Még idén novemberben el szeretnénk indítani a terv engedélyeztetését. A tervdokumentációnak jövő év április 30-ig kell elkészülni.

Ezt követően indulhat a közbeszerzés. Mi úgy számolunk, hogy júliusban megtörténik az alapkőletétel, majd 2016 végére befejeződik az építkezés. Így több mint fél év rendelkezésre áll majd próbaversenyek rendezésére is" - közölte Simon Csaba.


Látványtervek: TSPC Kft.


Borkai Zsolt: "öt milliárd forintos költségvetéssel kell számolni"

Arra a kérdésre, mennyi pénzből épülhet meg a beruházás, Borkai Zsolt polgármester úgy válaszolt: "a tervezők nagyjából öt milliárd forinttal számolnak. Bár tapasztalataim szerint ezek a számok többnyire jól kalkuláltak, a szóban forgó összeg valamelyest még változhat a közbeszerzésre érkezett ajánlatok értékelése után".


Bemutatták a 2017-es ifjúsági olimpiai sportközpont Győrben - fotók: Cseh Róbert

10 milliárd forint a magyar kormány garanciája a győri ifjúsági olimpiára

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége 2011. június 17-én, a győri önkormányzat pedig 2011. június 24-én egyhangú határozattal hagyta jóvá a pályázati szándékot a 2017-es évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál rendezési jogáért.

A magyar kormány 2011. november 17-én döntött a rendezési jog elnyerése esetén szükséges kormányzati intézkedésekről - olvasható az esemény Wikipédia oldalán.

A magyar kormány 10 milliárd forintos garanciát vállalt az EYOF-ra. Borkai Zsolt a keddi bemutatón hangsúlyozta: "ebben az összegben benne vannak a jelenleg, 3,2 milliárd forintból épülő 50 méteres győri sportuszoda költsége, valamint a 10 milliárdos keretből a 4,3 milliárd forintos multifunkcionális csarnok építésére is fordítottak pénzt".

Ez azt jelenti, hogy az új, győr-szigeti sportkomplexum költségeibe minden bizonnyal a győri önkormányzatnak is be kell szállnia.


Kedd, 9.38

Jövő nyáron kezdődhet az új győri multifunkcionális sportközpont építése - hangzott el a győztes tervpályázatot bemutató keddi sajtótájékoztatón.

Simon Csaba, az előkészületeket összefogó Győr projekt Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a kivitelezési tervek engedélyeztetése és a közbeszerzési pályázat lezárulta után jövő júliusra tervezik a mintegy ötmilliárd forintból megvalósuló létesítmény első kapavágását.

Az átadás 2016-17 fordulóján lehet, s így a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) előtt megrendezhetik a sportközpontban a tesztversenyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!