Győr és környéke

2015.08.06. 18:54

IKRÉNY - Ilyenek vagyunk: A fallal labdáznak és kártyaházuk van

A sportolásra sok lehetőségük nyílik az ikrényieknek, akik a röplabdásaikra büszkék. Olyan faluban laknak, ahol fallabdapálya van, szép természeti környezetben, folyókhoz közel. Házaik közt erdők vannak és már a kisgyerekek életfái is ligeteket alkotnak.

Rimányi Zita

– A száraz leírásnál sokszor többet ér a vidám figyelemfelhívás, ha értékeinket akarjuk bemutatni – mondta el Németh Tamás ikrényi polgármester „Ilyenek vagyunk" kampányukról, melynek keretében a települések sajátosságairól vicces rajzok készülnek szerkesztőségünkben.
Az ikrényiek plakátjára több sporttal kapcsolatos ábra került. Falunapjuk mellett ugyanis évente családi napot tartanak, amelyen mozgásra ösztönzik a kicsiket és a nagyokat. Együtt gyaloggaloppoznak, s reggeli bemelegítő futamukra fiatalok, idősek, görkorcsolyások, babakocsikkal anyukák, apukák is beneveznek. Talán ennek a hozzáállásnak is köszönhető, hogy a röplabdázásban nagyon jók a helyiek. Az iskolások több korosztályban rendre sikereket érnek el rangos versenyeken. A helyi sportcsarnokban pedig – amely Győr környékének egyik legmodernebb, legnagyobb ilyen létesítménye – fallabdázni is lehet. Nemzetközi mérkőzéseket is tartottak már itt több sportágban, s persze a helyiek, még az ovisok is használják. A horgászok pedig az ikrényi egyhektáros tóból foghatnak ki halakat és a falu határában van a vízisípálya a stranddal.


Az ikrényiek közel egy nagyvároshoz madárcsicsergésre ébrednek, rövid sétával három folyóban gyönyörködhetnek. Még a falu belterületén is vannak kisebb erdők. A természet szépségei mellett büszkék lehetnek néhány különleges épületükre. A Lamberg-Merán-család kastélya az 1700-as évek végén épült meg itt. A mai felnőttek még a termeibe jártak iskolába, manapság pedig akár konferencia-központ lehet. Az önkormányzat felújíttatná, akárcsak a hozzá tartozó kártyaházat, ami egyedi az országban. Egykor a vadászó urak, grófok játszottak az akkoriban kupolás, ovális alaprajzú épületben.

A templom csak alig több mint húsz éve épült, de az adventi fényünnepkor különleges díszbe öltözik és környéke a karácsony meghittségére készülő ikrényiek találkozóhelye. S a gyerekeket Mikuláskor a helyi lovasegyesület tagjai lepik meg, jelmezt öltenek és lóháton, lovas kocsival járják a községet, ajándékokat osztanak. Mellettük mások is időt szánnak közös ügyekre. Például társadalmi munkában együtt szedték helyi önkéntesek a cserepet, hogy hozzájáruljanak az óvoda, az iskola tetőszerkezetének rendbeté- teléhez. Az idősebbek is segítenek, amiben tudnak, dalkörük énekszóval teszi jókedvűvé a rendezvényeket.

S sok a kisgyerekes család is a faluban, már ligeteket alkotnak az újszülötteknek ültetett életfák.

Még több jellemzés

 Röplabdázásban nagyon jók vagyunk.


A helyi általános iskola diákjai több korosztályban edzenek, csapataik, fiúk, lányok számos rangos versenyen értek el már sikert, többek közt az országos diákolimpián is.


Horgásztavunkból szeretjük a nagy halakat kifogni.


A ikrényi horgásztavat helyi civil szervezet, egyesület működteti, az egyhektáros tó szép és kedvelt hely.


Társadalmi munkában akár együtt szedjük a cserepet.


A helyiek szívesen idejüket, erejüket szánják arra, hogy fejlődjön a falu, ha kell összefognak, társadalmi munkát végeznek. Szép példa volt erre az is, amikor az óvoda és amikor az iskola tetőszerkezetének rendbetételekor együtt szedték a cserepet.


Nálunk a fallal is lehet labdázni.
Sportcsarnokunkban óvodásoknak szervezünk olimpiát.


Az ikrényi sportcsarnokban fallabda-pálya is van. A Rábcatorok Kulturális és Sportközpont Ikrényben, Győrtől hat kilométerre, a Budapesti-Bécs autópályától három kilométerre található. 2006-ban adták át, ez Győr környékének egyik legmodernebb sportcsarnoka, 330 ülőhellyel, 1200 állóhellyel és egy negyvenszer húsz méteres, szabványos borítású küzdőtérrel rendelkezik. A sportcsarnokban található még egy százhúsz négyzetméteres tornaszoba, egy fallabda-pálya és egy VIP terem. A rendezvények kiszolgálásához négy öltöző, továbbá két mozgássérült öltöző és egy bírói öltöző található az épületben. A mérkőzéseket elektromos eredményjelzőn követhetik nyomon a résztvevők. A sportcsarnok teljes mértékben akadálymentesített. Parkolási lehetőség biztosított a csarnok közvetlen közelében legalább száz személyautó számára, de nagyobb igénybevétel esetén nyolcvan méteres távolságban további parkolóhelyek állnak rendelkezésre. Számos nemzetközi rendezvény (futsal-, kézilabda mérkőzések, küzdősportok, röplabdaversenyek) résztvevőinek adott már otthont a csarnok, ahogy nyári táboroknak, konferenciáknak is. (20/457-6216) Az ovisok olimpiája a kicsikkel is megszeretteti a sportot.
A sportcsarnok kiváló helyet biztosít kézilabdának, röplabdának, tollaslabdának, futsalnak, illetve egy fallabda pálya is várja a sportolni vágyókat. A kulturális- és sportközpont nevéből adódóan nemcsak a sport szerelmeseinek biztosít kulturált körülményeket a kikapcsolódáshoz és a sportoláshoz, hanem a kulturális élet számára is színvonalas tér került kialakításra. Ez jelent egy külön termet (VIP), valamint egy 230 négyzetméteres közösségi teret, utóbbi 2014-ben került átadásra. A közösségi tér által színvonalas körülményeket teremtettek a település rendezvényeinek, kiállításoknak, egyéb kulturális eseményeknek, de akár családi vagy munkahelyi összejövetelek szervezésére is kiválóan alkalmas, hiszen 120 ülőhelyet tudnak biztosítani. Ütők, labdák bérelhetők. A sportközpontba tartandó rendezvény esetén az időpont foglalása, illetve a fallabda pálya bérlése a következő telefonszámon lehetséges: +36-20/465-7060.


Közel a nagyvároshoz madárcsicsergésre ébredünk.
Rövid sétával három folyóban gyönyörködhetünk.


Az ikrényiek Győrhöz egészen közel, de szép természeti környezetben lakhatnak. Még a falu belterületén is vannak kisebb erdők. Közel van a Rába, a Rábca és a Marcal, szép sétákat lehet tenni a környéken.


Dalkörünk énekszóval jókedvre derítést vállal.


A Nefelejcs Nyugdíjasklub tagjaiból szerveződött a dalkör és egyre gazdagabb, színvonalasabb műsorokkal, előadásokkal szórakoztatja a helyieket, mutatkozik be több helyen.


Adventi fényünnepünk bevilágítja templomunk.


Az ikrényi templom 1993-ban épült, modern, szép épület és adventkor, a helyi fényünnep keretében a szokásosnál is szebb látványt nyújt, főleg esténként, fénydíszbe öltözik. Mellette rendre mintegy tíz méteres karácsonyfát állítanak és az önkormányzat adventi vásárt szervez, forralt borral, teával kínálja a helyieket.


Falunk minden szülöttje kap egy életfát.


Más településeken is szokássá vált az életfaállítás. Ikrényben már több mint tíz éve kap egy fácskát minden helyi újszülött. Októberben szervezik meg az ültetést az előző egy évben születetteknek, családjuk ültethet el egy-egy facsemetét, amit az önkormányzat biztosít. Azok együtt nőnek a gyerekekkel. S már szép ligetek jöttek létre az életfákból, Ikrényben sok kisgyerek lakik, sok kisgyerekes család él.


Vízisí oktatást vállalunk.


A falu határában van egy vízisípálya, népszerű stranddal, magántulajdonban van.


Nálunk a Mikulás lovon érkezik.
A helyi lovas egyesület tagjai Mikuláskor jelmezt öltenek és lóháton, lovaskocsival járják a falut, ajándékot osztanak a gyerekeknek. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést.


Családi napunkon együtt gyalog-galoppozunk.


A tavaszi falunap mellett Ikrényben minden évben családi napot is tartanak október elején. Az összetartás erősítésére, a közösségépítésre ez is jó alkalom és sportolásra ösztönzik a helyieket. Ehhez jó adottságai vannak a településnek, például korszerű sportcsarnoka van. S az őszi ikrényi családi nap futással szokott kezdődni, ez a bemelegítés, erre babakocsiban tolva gyermeküket jöhetnek az anyukák, az apukák, de például görkorcsolyások is részt szoktak venni a futamon, amit viccesen gyalog-galoppnak neveznek.


A rovásírásról is sokat tudunk.


Több rovásírásos feliratot is kihelyeztek a faluban; a gyerekek, az érdeklődők megismerkedhet a rovásírással Ikrényben.


Nálunk a gyerekek grófi kastélyban tanultak nemzedékeken át.
A kártyázáshoz külön házunk van.


A kártyaház olyan ikrényi különlegesség, ami párját ritkítja hazánkban, a helyiek nem tudnak másikról. A falu jelképe lehetne. Eredeti keresztmetszetének formája, ami megegyezik a kastélypark bejáratait jelentő kapukéval, amúgyis szerepel településünk címerében. A kártyaház országos védettségű műemlék, megóvása érdekében a „Várépítő" pályázaton kértek az ikrényiek építőanyaggal foglalkozó cégektől cserepet. A kiíróknak annyira megtetszett a kártyaház, hogy még vakolóanyagot is adtak rendbetételéhez, összesen mintegy 450 ezer forint értékű alapanyagot biztosítanak a falunak. Így még idén (2015) elkészülhet az ideiglenes védőtető. Ez az állagmegóvás miatt fontos, ugyanis beomlott az egykori kupola. A falu szeretné majd azt is rekonstruálni, ugyanis cserépszoknyát formázó téglaboltozata volt a kártyaháznak. Emiatt is tartják az építészek a kastély épületegyütteséhez tartozó legremekebb résznek és a nem hozzáértők számára is első látásra különleges.

A kártyaházzal látogatókat vonzó egyedi arculatot kaphat a település. A helyiek kerekháznak is nevezik a tulajdonképpen ovális alaprajzú épületet, ami a kastély és az erdő közt áll félúton. A vadászó urak itt játszották ki egykor lapjaikat. Ha sikerül helyreállítani, kiállításokat rendezhetnek benne.

Az ikrényi kártyaház, akárcsak a Lamberg-Merán család ikrényi kastélya, az 1700-as évek végén épült. A főépülethez egy magtár is csatlakozik, a II. világháború előtt egy mintagazdaság volt itt gyönyörűen rendezett parkkal, ménessel. Aztán a kastélyt munkásszállónak, iskolaként is használták (1981-1990-es évek eleje), a kártyaházat raktárnak és lakásnak. Az önkormányzat az egykori park területén minden évben egy újabb részt tisztít meg, de az egész együttes felújítása szerepel terveiben. A milliárdos költség miatt pályázati lehetőséget és beruházót keres. Akár konferenciaközpont lehetne itt, így erősödhetne a környék idegenforgalmat vonzó ereje, ami a túrázókra, a kerékpáros és a víziturizmusra alapozhat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!