Győr és környéke

2015.05.11. 14:56

Így pusztul Győr egykori titkos büszkesége, a Művészház! - fotók

Hiába végeztek 60 millió forintos fűtéskorszerűsítést az épületen pár éve, belül több sebből vérzik. Egykoron világhírű táncművészek laktak itt.

Szeghalmi Balázs

"Világhíres táncművészekkel is összefutottam a lépcsőházban"

"Még gyermek voltam, amikor nagyszüleim az akkoriban csak `OTP-házként´ vagy művészházként emlegetett, Bartók Béla út 53. szám alatti társasházba költöztek.

Nekem kölyökként nagyon tetszett. Érdekes volt a lépcsőházából kétfelé kinyúló folyosók sora, kedvesek voltak a jól szituált, akkoriban még inkább fiatal és kora középkorú szomszédok.

Különleges hangulatot adott a háznak, hogy az akkoriban Markó Ivánnal fénykorát élő Győri Balett művészei és a Győri Nemzeti Színház vendégszínészei számára itt tartott fenn lakásokat a város. Országos, sőt világhíres táncművészekkel is összefutottam a lépcsőházban" - kezdte Horváth Zsolt.

Kívül rendben, de belül...


A takarítás hiánycikk, a belső festés erősen esedékes 

"Az a ház, mely valaha Győr egyik titkos büszkesége volt - beszédes tény: a városüzemeltető anno ebben a tömbben nem engedte, hogy a bérlők tulajdonossá váljanak -, napjainkban egyre elhanyagoltabb.

A rendszeres takarítás a lépcsőházban, a ház mögötti járda és környék rendbetétele, a valóban használható ajtózár, a közösség szabályai szerint élni nem tudók megregulázása, erősen esedékes festés - mind-mind megkeseríti a lakók életét.


Így pusztul Győr egykori titkos büszkesége, a művészház!


"Fűtéskorszerűsítésnek nevezett ráncfelvarrás"

A tömb szerelvényei pusztulnak, a több évtizedes csövek szinte szerelhetetlenek, az elektromos hálózatnak komoly korlátai vannak.

Persze, pár látványos beruházás is történt. Ide sorolnám a fűtéskorszerűsítésnek nevezett ráncfelvarrást - hatalmas energiacellák kerültek a ház tetejére, műanyag ablakok a régiek helyére -, a csúnyán bekötött fűtőtesteket és a durván túlméretezett csőradiátorok elhelyezését az apró fürdőszobákba" - folytatta Horváth Zsolt, akinek 91 éves nagymamája él a házban.

A ház tulajdonosa a mai napig a győri önkormányzat, kezelője pedig a Győr-Szol. Amikor szerettük volna feltenni kérdéseinket a Győr-Szol kommunikációs osztályának, azt a választ kaptuk: ez ügyben már válaszoltak a panaszos levélírónak. Így - jobb híján - Horváth Zsoltot kértük meg, foglalja össze tömören, mi áll a Győr-Szol válaszában?


Galéria kép


60 millió forintos fűtéskorszerűsítés miért nem látszik a közüzemi számlákon?


"A 60 millió forintos fűtéskorszerűsítést egy bekezdésben ecsetelik, de azt is tegyük hozzá: nagyanyám szerint a közüzemi számlákon semmi csökkenés nem érzékelhető.

A lépcsőház hónapok óta elmaradt, tisztességes takarítása ellenben több mint szúrja a lakók szemét. A Győr-Szol szerint a második negyedévben elvégzik a nyílászárók külső, belső megtisztítását.

Most tavasszal a ház mögötti betonkockás úton felszedtek négy-öt kiálló betonlapot és valamelyest síkba hozták. Ezt pipának könyvelhetjük el a levél vállalásai között, de a munka minőségére inkább ne vesztegessünk szót.


Galéria kép

A Győr-Szol 93 esetben végzett karbantartási és üzemeltetési munkát az épületen 

A Győr-Szol arról szintén tájékoztatott, hogy a tömbben 40 lakás szociális bérlakásként vagy előtakarékossági bérlakásként működik, de az itt lakók magatartásáért nem felelnek. Azt elismerték, hogy az épületen számos rongálást észleltek az utóbbi időben.

Az önkormányzati cég állítása szerint tavaly 93 esetben végeztek karbantartási és üzemeltetési munkát az épületen; a fotók tanúsága szerint akad még bőven tennivaló. Megjegyzem: az utóbbi években a ház dolgait érintő lakógyűlés vagy tájékoztatás nem történt, holott lenne miről beszélni" - zárta szavait Horváth Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!