Győr és környéke

2019.07.02. 12:26

Hulladékmentesen lépésről lépésre - Egyszerű tippeket ad a Rajtam is múlik sorozat!

Összefogtak a hazai zöldszervezetek, -bloggerek - köztük az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra -, hogy az interneten egyszerű, praktikus, a mindennapokban megvalósítható tippeket adjanak a hulladékcsökkentéshez a Rajtam is múlik sorozatban.

Rimányi Zita

– Túl nyomasztó elemzések jelentek meg nemrég bolygónk állapotáról. A sötét jóslatok hatására sokakban olyan érzés alakult ki, hogy akkora a probléma, már nem tehetnek semmit. Bár reálisak az ­értékelések, javítható a helyzet, a rémület okozta tétlenség helyett érdemes mindennapjainkat környezettudatosan átalakítani. A legjobb persze az lenne, ha a multinacionális gyártócégek mihamarabb még többet tennének például a csomagolások terén a szemétcsökkentésért és az államok mielőbb hoznának szigorú előírásokat. Ugyanakkor az apró lépések, a vevők döntései is számítanak. Ezért jött létre a Rajtam is múlik internetes sorozat – mondta el lapunknak Kocsis Dóra. Férjével együtt már többször adott tanácsot olvasóinknak a hulladékcsökkentéshez. A fiatal pár utazásait is szemétmentesen oldja meg.

Kocsis Dóra Amerikában csomagolásmentes boltban vásárolt, ahol mindent kimérve adnak és saját edényben, táskában lehet elvinni.

Kocsis Dóra Amerikában csomagolásmentes boltban vásárolt, ahol mindent kimérve adnak és saját edényben, táskában lehet elvinni.

Az interneten a #rajtamismúlik hashtagre, kulcsszóra rákeresve elérhető sorozatban is arról írt a házaspár: nyaraláskor mit tehetünk környezetünkért. Először is arra gondoljunk, hogy ha csak két-három napos kikapcsolódásra van időnk, akkor nem érdemes tíz órát repülni egy trópusi szigetre. Ez a közlekedési forma kimondottan környezetszennyező, olyan változásokat idéz elő, amik miatt a repülés egyre veszélyesebb, mert több a turbulencia. Ez is mutatja Dóra szerint, mennyire tarthatatlan az életmódunk. Szerinte nyaraláskor is – bárhol vagyunk – igyekezzünk mindenből a helyit választani: szállást, éttermet, zöldségest is. Vásároljunk a kisebb, az ott élők által működtetett vállalkozásoknál, termelőknél, a környezetvédelemben is igaz ugyanis, hogy a pénzünkkel szavazunk: amit támogatunk, az bizonyul fenntarthatónak. S ha beszélgetünk a helyiekkel, nagyobb élményt ad a nyaralás. Dóra szerint kíváncsian más kultúrákra, nyitottan más életmódokra, elvárások nélkül érdemes a világot megismerni. Úgy véli, lelkileg is érdemes felkészülni arra, hogy például az olaszoknál gyakran nem időben érkezik a busz, de belekóstolhatunk egy lazább életstílusba. Még emléknek is jobb lehet egy házi lekvár, mint a felesleges, drága műanyag szuvenírek, amiket később úgyis kidobunk.

 Kocsis Dóra azt ajánlja, hogy igyekezzünk a kirándulásokra, utazásokra vitt élelmiszereket is saját edényben szállítani.

Kocsis Dóra azt ajánlja, hogy igyekezzünk a kirándulásokra, utazásokra vitt élelmiszereket is saját edényben szállítani.

– Már nem tartanak bennünket, hulladékmentes utazókat csodabogaraknak, egyre több helyen kérdeznek a bevált módszereinkről. Ha nem is követnek bennünket mindenben és oldják meg, hogy egyhetes nyaralás alatt csak tenyérnyi szemetük keletkezzen, de néhány dolgon változtatnak, már az fontos. A szeméthegyek, a tengerekbe került hulladék okozta probléma elég súlyos ahhoz, hogy senki ne fordítsa el a fejét csak a saját kényelmére gondolva. Már sokan vászonszatyorral mennek vásárolni, nem kérnek szívószálat, saját palackjukat töltik meg csapvízzel. Arra is gondolhatnak, hogy a távolról hozzánk kerülő „super foodok" sokszor a termelési helyükön károkat okoznak, s vannak nekünk is szuperételeink, például most érik a fekete ribizli. Vegyünk helyi idénygyümölcsöt, -zöldséget piacon, csomagolásmentesen! – javasolja Kocsis Dóra. S a Rajtam is múlik sorozatban arról is olvashatnak, hogyan frissíthetik ruhatárukat környezettudatosan, az elkövetkezőkben pedig lesz szó az energiahasználatról is.


További információkat a talpalatnyitortenetek.hu címen is találhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!