Győr és környéke

2018.07.19. 08:29

Hulladéklerakó: a hetedik tűz Sashegyen 2010 óta Győrben - fotó

Idén már másodszor volt nagyobb tűz a sashegyi hulladéklerakóban, s már összesen hétszer égett ott a szemét. Májusban 16 órán át tartott az oltás, múlt héten öt másik városból is segítettek a hivatásos tűzoltók. A katasztrófavédelem szerint az ottani tűzivíztározóban elég a víz. Még tart a vizsgálat; a tavaszi tűz oka ismeretlen.

Cséfalvay Attila

Ismét kigyulladt a szemét: múlt csütörtökön délután Győr-Sashegypusztán egy 5000 köbméteres szemétkupac harmada kapott lángra – a tűz további több ezer köbméter hulladékot veszélyeztetett. A lángoló, száraz hulladékot erőgépekkel választották szét, miközben a terjedését vízsugarakkal próbálták megakadályozni. Az esethez érkeztek egységek Győrből, Pannonhalmáról, Lébényből, Mosonmagyaróvárról, Csornáról és Pápáról is, összesen tíz járművel.

Tűz a győri szeméttelepen (2018. júl 12.) - fotók: Tudósítók


Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdésünkre úgy reagált:

a létesítmény rendelkezik tűzoltási és műszaki mentési tervvel, amelyben szerepel, hogy milyen riasztási fokozatot kell alkalmazni tűz keletkezésekor (a fokozat elrendelése I-től V-ig terjed). Az abban szereplő III-as, kiemelt (közepes) riasztási fokozatnak megfelelő erőket riasztotta a megyei műveletirányítás a helyszínre. A jogszabályok alapján, a mértékadó tűzszakaszra számítással megállapított tüzivízmennyiséggel rendelkezik a létesítmény, melyet tűzivíztározóban tárolnak. Ezt a vizet is használták kollégáim oltáskor."

Hozzátette: az elhúzódó utómunkálatok miatt az oltóanyag-utánpótlás ingajáratban történő szállítással maradéktalanul megoldott volt. Tűzoltás szempontjából egy szemétteleptűz nem kihívás a tűzoltóknak. A viszonylag hosszabb oltási idő az aprólékos tűzoltói munkában keresendő. A tűz visszagyulladásának megelőzése érdekében elkerülhetetlen szinte minden egyes „szemétkupac" átforgatása, melyhez nem elég önmagában az oltóvíz, hanem a tűzoltók kétkezi munkája is nélkülözhetetlen. „Egy szemétteleptűz felszámolása minden esetben időigényes, de szakmai szempontból nem számít veszélyes tűzesetnek."

A július 12-én történt tűzesetnél a tűzvizsgálat még tart. A tüzet egyébként rövid idő alatt sikerült lokalizálni, személyi sérülés nem történt, a telephely járműveiben, gépeiben nem esett kár és az egyéb hulladékokra sem terjedt át. A kezelőközpont áramellátását rövid időn belül visszakapcsolták, és az egyéb hulladékkezelési munkák azóta is a megszokott munkarend és technológia szerint zajlanak. A korábbi (májusi) esetnél a tűz oka ismeretlen maradt"

– közölte kérdésünkre Nagy Csaba, a Győr-Szol zrt. kommunikációs menedzsere.


Ez már a hetedik nagyobb tűz 2010 óta a sashegyi telepen. Idén májusban több mint háromezer köbméter válogatásra váró szemét gyulladt ki a hulladékudvarban. A tűzhöz a győri, a csornai, a lébényi,

a pannonhalmi, a mosonmagyaróvári, a pápai és a kisbéri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik 15 járművel érkeztek és 7 vízsugárral határolták körül a lángokat. Tizenhat óra munkával sikerült közel 50 tűzoltónak eloltani a háromezer köbméternyi égő, füstölgő papírt.

Légből kapott – A sashegyi hulladéklerakónál készített felvételen jól látszik, legutóbb melyik rész kapott lángra.

Tavaly február elsején egy 240 bálából összerakott kazal füstölt, negyven bála égett el. 2016 augusztusában is ennyi vált a tűz martalékává, százötven közelben lévőt sikerült megmenteni. 2013 júliusában tűz ütött ki az ezer négyzetméteres hulladéktárolóban. Akkor is nagy erőket mozgósítottak, Győrből, Pannonhalmáról és Csornáról, Mosonmagyaróvárról és Pápáról érkezett a segítség. A kár több tízmillió forintra rúgott, a csarnokban 200–250 tonna papírhulladék égett.


A sashegyi telepet 2010 őszén adták át, alig egy éven belül már akkor két nagyobb tűz nehezítette a működését. 2011 februárban mintegy száz szemétbála égett le. Akkor felvetődött a szándékos gyújtogatás gyanúja, de ezt a vizsgálatok nem igazolták. 2011 júniusában megint tűz volt, a kár mintegy 4 millió forintot tett ki. A tűzben mintegy 100 köbméter hasznosításra váró gumi és körülbelül ugyanennyi előkezelt kommunális hulladék égett el, több fémkonténer megsérült.

Egy szemétteleptűz felszámolása minden esetben időigényes, de szakmai szempontból nem számít veszélyes tűzesetnek"

- Ruskáné Takács Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!