Győr és környéke

2019.04.20. 09:05

Horrorbaleset Mezőörsnél - Nagy Ádám családja kapta a szeretetforintokat

Nagy Ádám pénteken lett volna 26 éves. Ő az egyik ártatlan áldozata annak a szörnyű balesetnek, ahol heten égtek halálra. A Szent Lázár Lovagrend húsvét alkalmából adta át adományát Ádám özvegyének.

Sudár Ágnes

Egy hónappal ezelőtt napokig téma volt egy szerencsére régen látott-hallott tragédia: egy Audi és egy Opel ütközött össze Mezőörsnél. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a Kisbér felől érkező Opel sofőrje egy előzés után elvesztette az uralmát a kocsi felett, s összeütközött a szemből szabályosan érkező Audival. Az Opelben egy pár utazott; az Audiban egy család: apa, anya és a kisfiuk, illetve két másik férfi. Mindenki meghalt. 

 

Az Audi A6-os Nagy Ádámé volt, a háromgyermekes fiatal édesapa február elején vette meg álmai autóját. Használtan, de ő kipofozta. Úgy tervezte, hogy leteszi a jogosítványt, s mire meglesz a papír, vezetheti a járművet. A tragédia napján még nem vezethetett, de kölcsönadta az autót, amely a hátul ülő családot (az anyát) vitte Győrbe, a kórházba; ő maga pedig az anyósülésre ült. Ott égett halálra. 

Heten vesztették életüket autóbalesetben a 81-es főúton, Mezőörs térségében


Három kisgyereke közül egy még karon ülő, de a másik kettő is kicsike ahhoz, hogy valójában értse: azért járnak az otthonuk szomszédságában lévő temetőbe nap mint nap, mert apa ott nyugszik. Az anya, Kun Zsuzsanna sem tud szabadulni az utolsó reggel emlékétől, amikor szívességet kértek tőlük, s Ádám gondolkodás nélkül igent mondott az autó kölcsönadására, illetve a győri fuvarra. A mi lenne, ha... kezdetű mondatnak itt már nincs értelme, Ádám ezüst nyaklánca az egyetlen, ami megmaradt, Zsuzsa azt viseli éjt-nappal. Örökre az emlékeibe vésődött a kép is a férjéről, akit a végső búcsú előtt még látni szeretett volna. 

Kun Zsuzsanna (balra) vette át Kovács Klárától és Kulcsár Bélától a Szent Lázár Lovagrend adományát.

Kun Zsuzsanna (balra) vette át Kovács Klárától és Kulcsár Bélától a Szent Lázár Lovagrend adományát.

A Kisalföld alapítványa a Jóakarat hídján keresztül támogatta a családot – a 150 ezer forint a temetés költségeit állta, s Ádámnak szép búcsúja volt is, mondja Zsuzsa és családja. A baleset kapcsán több ízben is kérdeztük Kulcsár Béla igazságügyi járműszakértőt, aki anno a választ is megadta arra, hogy hogyan gyulladhatott ki egyszerre a két autó – úgy, hogy nem voltak egymás mellett. Kulcsár Béla tagja a Szent Lázár Lovagrendnek, amelynek magyarországi nagyperjel szintén győri: dr. Pellek Sándor mellkassebész. A lovagrend közös döntése volt, hogy az advent vasárnapjain a katolikus hívektől összegyűjtött szeretetforintokat Nagy Ádám családja kapja. 

Még mindig látszanak a kiégett autók nyomai; a balesetről mi is kérdeztük akkor Kulcsár Bélát.

Még mindig látszanak a kiégett autók nyomai; a balesetről mi is kérdeztük akkor Kulcsár Bélát.

  „Ádám példamutató módon viselkedett, nem volt meg a jogosítványa, ezért nem is ült autóba. A balesetben vétkes sofőrnek sem volt vezetői engedélye, ő mégis vezetett... Ádám első szóra segített, s felesége korábbi nyilatkozatából tudjuk, hogy vasipari munkás volt. Én is ezen a területen voltam mérnök, többszörösen megszólított tehát a fiatal apa története. Húsvétra kis segítség ez, nem gyógyír a fájdalomra, de talán enyhíti azt" – mondta Kulcsár Béla, amikor a családnak Kovács Klárával együtt elvitte a 100 ezer forintos adományt. 

 

Az úton (a 81-esen, Mezőörsnél) még mindig látszanak a kiégett autók nyomai, ott van a 20 éves Ramóna (ő ült az Opel vezetője mellett) fejfája is. Kulcsár Béla néhány ott maradt, leszakadt alkatrészből maga előtt látja ismét a történteket: „Borzalmas baleset lehetett ez." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!