Győr és környéke

2015.11.30. 14:22

Hónapok óta pénz nélkül: nem kaptak bért az óraadó tanárok megyénkben

"Nem csupán az óraadói bérek, az utazási támogatások kifizetése is késik" - erősítette meg lapunk információját Horváth Péter. A KLIK ígérete szerint decemberben rendezik az elmaradásokat.

Szeghalmi Balázs


"Karácsonyi ajándékot vásárolják a családnak, vagy tűzifát rendeljek télire?"

A ki nem fizetett tanórákkal egy Győr közeli és egy szigetközi általános iskolában óraadó tanár kereste meg portálunkat.

"Az egyik iskolában szeptember, a másikban október óta tartoznak hivatalosan a megbízási díjammal, magyarán béremmel. Körülbelül 120 ezer forintról van szó.

Az igazgatók hosszú ideje semmilyen hírrel nem tudnak szolgálni az elmaradt kifizetésekről. Az egészben az a legkínosabb, hogy az igazgatók érzik kellemetlenül magukat a kialakult helyzetben. Holott ők semmiről sem tehetnek, a kezük meg van kötve. Nekem pedig döntenem kell, hogy karácsonyi ajándékot vásárolják a családnak, vagy tűzifát rendeljek télire" - mondta a neve elhallgatását kérő óraadó tanár.

Arra a kérdésünkre, hogy ilyen körülmények között meddig tart ki, a következő választ hallottuk: "Nem szeretném, hogy a tanév kellős közepén történjen tanárváltás. Ez a diákjaimmal nem lenne etikus, másrészt a tantárgyaimban nehéz egyik napról a másikra óraadó tanárt találni".

 

Mikor érkezik meg a pénz az óraadó tanárok számlájára? Remélhetőleg, minél hamarabb. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Mikor érkezik meg a pénz az óraadó tanárok számlájára? Remélhetőleg, minél hamarabb. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Horváth Péter: "nem szabad csúszni a tanároknak járó bérek kifzetésében"

[namelink name="Horváth Péter"], a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai-gimnázium igazgatója kérdésünkre megerősítette az elhangzottak tényét. "Valóban akadozik az óraadói és beszállítói díjak, a munkába járási utazási támogatások és a pedagógusoknak járó jubileumi díjak kifizetése szeptember eleje óta. Számos iskolából jutott el hozzám a ki nem fizetések híre, míg az utazási támogatás késése révais kollégákat is érint.

Nyilván nem lenne szabadna előfordulnia, hogy tanárok elesnek a bevételi forrásaiktól hónapokon át. Már csak azért sem, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) létrehozásának egyik legfőbb érve pontosan az volt, hogy a tanárok mindig időben megkapják a bérüket. Korábban, amikor az önkormányzatok voltak az iskolák fenntartói, a fizetésekkel kétségkívül sok gond akadt a szegényebb településeken" - mondta Horváth Péter.

A KLIK ígéri, hogy decemberben fizet

Megkerestük a KLIK országos sajtóosztályát. Kérdéseinkre válaszként összesen egyetlen (!) mondatot kaptunk. Ezt szó szerint idézzük: "a KLIK által november 11-éig számfejtett valamennyi, nem rendszeres személyi juttatás minden érintett számlájára december elején megérkezik".

Többek közt azon felvetéseinkre, hogy mi az oka a több hónapos csúszásnak, valamint milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ne forduljanak elő késések a bérek utalásában a jövőben, nem kívánt válaszolni a KLIK.

Más, megbízható forrásból úgy értesültünk: több mint 27 milliárdos "gyorssegéllyel" segítették ki a központi költségvetésből a KLIK-et a napokban. Úgy tudjuk, ebből az összegből utalják el többek közt az elmaradt béreket, utazási támogatásokat a tanároknak a karácsonyi ünnepek előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!