Győr és környéke

2018.11.23. 08:00

Hogy lehet egy halott nyugdíját felvenni?

Elvileg sehogy, de a napokban nyilvánosságra hozott vádirat szerint egy 65 éves asszony húsz éven át fel tudta venni halott édesanyja után a nyugdíjat. Ilyen könnyen kijátszható a rendszer? S kinek kell jelenteni, ha egy hozzátartozónkat elveszítjük?

Sudár Ágnes

 Aki olvasta, hogy 13,7 millió forintot vett fel halott anyja jogcímén egy asszony, két kérdést minden bizonnyal feltett: hogyan történhetett ez meg, s miért épp 20 év után bukott meg a vádlott? 

 

Összeszedtük, hogy aki jogszerűen jár el – a többségünk ilyen –, az mit tegyen, ha egy hozzátartozóját veszíti el.


15 napon belül 

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a jogosult halálának tényét és annak időpontját a közeli hozzátartozó köteles 15 napon belül bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek. Grafikánkban a választ arra is megtalálják, hogy ki számít közeli hozzátartozónak. Az elhalálozást a halotti anyakönyvi kivonat másolatának a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz (1820 Budapest vagy 1139 Budapest, Váci út 73.) való eljuttatásával kell bejelenteni. 


 Ennél a pontnál nyilván sokakban felmerül, hogy mi történik, ha a bejelentési kötelezettségének valaki nem tesz eleget. Akkor „a nyugdíjfolyósító a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő értesítéséből vagy külön eljárás keretében a halotti anyakönyvi kivonatból, illetve egyéb bejelentésből értesül az ellátás jogosultjának elhalálozásáról" – szól a válasz. 

Kérik a bizonyítványt

Dr. Ladocsy Géza, a térség legnagyobb temetkezési vállalatának vezetője ezért is tartja érthetetlennek, hogyan történhetett meg a nevezett bűncselekmény. A temetés intézésekor ők is kérik a halottvizsgálati bizonyítvány egy példányát, amelyet egyébként több másolatban adnak ki: kapnak a hozzátartozók, de küldenek belőle az érintett hivataloknak is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nem tud(ott eddig) a 15 napról vagy kicsúszik a határidőből, pusztán ezzel még nem tudja kijátszani a rendszert. Itt azért nem „passzivitásról" volt szó, vagyis arról, hogy csak elfelejtette az asszony bejelenteni az édesanyja halálát, hanem arról is, hogy a vádlott tudatában volt annak: a pénz nem illeti meg. Erre bizonyíték, hogy 2001-ben (négy évvel a haláleset után) egy adatközlő lapot is aláírt halott anyja nevében. 


Vissza kell fizetni 

Az eset arra mindenképpen jó, hogy most már mindenki tudhatja: ha a nyugdíjfolyósító küld is pénzt a halott hozzátartozónk után, az nem illet meg minket. De mit tegyünk? Az esetleges – főként az elkésett bejelentés miatti –, jogalap nélküli kifizetéseket 90 napon belül vissza kell fizetni. Erre a nyugdíjfolyósító írásban is kötelezi az érintettet. Amennyiben bankszámlára érkezett a pénz, nincs semmi dolgunk, a kiutalt összeget ugyanis a folyósító innen is leemelheti; feltéve, hogy a bankszámla feletti rendelkezésre más személy nem jogosult és a visszautalás a számla terhére megtörténhet.


A Pénzcentrum internetes szakportál szintén foglalkozott a témával, ők felhívták a figyelmet arra is, hogy ilyen és hasonló esetek évente több mint 1 milliárd(!) forintos kárt okoznak. Jelen esetben egyébként még csak nem is kiugró nyugdíjról beszélünk, hiába tetemes a végösszeg. Ha ugyanis ezt visszaosztjuk, havi átlagban 57 ezer forint jön ki. Ezt vette fel az illető. 


Egyeztetésnél derült ki

Az, hogy húsz évig ez titokban maradhatott, valóban érthetetlennek tűnik elsőre. S itt a cikk elején már feltett kérdés, hogy mi történhetett, hogy ennyi idővel ez most bukott ki. Az ügyészséget ismét megkerestük a kérdéssel, közleményükben ugyanis annyi szerepel, hogy „a cselekmény elkövetésére 2017 tavaszán, az anyakönyvi adatokkal történt hatósági egyeztetést követően derült fény". Mint kiderült, a feljelentésben nem részletezték, hogy általános ellenőrzés keretében egyeztették az adatokat vagy célzottan csak ezt az egyet nézték meg, mert valakinek gyanússá vált, s esetleg felhívta erre a figyelmet. A hatóság mindenesetre az ellátás visszafizetésére kötelezte a vádlottat, de akár 2 év börtönre is ítélheti a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!