Győr és környéke

2019.01.14. 09:07

HISZK: biztos pont a hallgatóknak a győri egyetemen

A Hallgatói Információs és Szolgatói Központot azért hozták létre a Széchenyi István Egyetemen, hogy a diákoknak ki se kelljen mozdulniuk a campus területéről, ha ügyeiket szeretnék intézni, hanem egy helyen megtaláljanak mindent. Még mindig ,,Kisházként" emlegetik azokból az időből, mikor valóban egy faházban működött, ma már azonban az Új Tudástér modern épületében (AKIK) fogadja a diákokat. Vezetője, Szabó Kitti kilenc hallgatótársa munkáját fogja össze.

Széchenyi-egyetem

Amikor megkezdte tanulmányait az egyetemen, ő is úgy gondolkodott, mint sokan mások. Tanul, éli a „gondtalan" diákéletet, előbb-utóbb diplomát szerez, aztán dolgozni kezd. Mindez tartott fél évig, mígnem bement a „Kisházba", aztán ott is ragadt, és bekapcsolódott a hallgatói szervezet munkájába. Szabó Kitti, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar másodéves hallgatója turizmus-vendéglátás szakon, tanulmányai mellett vezeti a Hallgatói Információs és Szolgáltató Központot (HISZK), és gyakornokként dolgozik az Egyetemi Szolgáltató Központban (ESZK).

Sárvári vagyok, de már inkább győri, a legtöbb időmet itt töltöm, havonta egyszer, ha hazajutok, így áll össze az életem. Sok a munka, de a dologtalanság sem lenne jó. Annál rosszabb nincsen. Így is van azért idő a magánéletre, a jó időbeosztás a titka mindennek. Tudod, hogy mikor vannak húzósabb meg lájtosabb időszakok, ki lehet egyensúlyozni ezeket, hogy harmóniában legyenek"

– mondja Kitti, aki első körben egy kétéves felsőfokú kereskedelem-marketing szakképzést végzett el az egyetemen 2015-től, utána következett a turizmus vendéglátás szak. A diploma után a különböző szakterületeken szerzett tudást szeretné kamatoztatni, elsősorban marketingvonalon.

Szabó Kitti vezeti a Hallgatói Információs és Szolgáltató Központot. Fotó: Májer Csaba József

A HISZK valóban professzionális szolgáltatóközpontként működik. Kitti hangolja össze diáktársai munkabeosztását. Hétfőtől csütörtökig kilenctől négyig, pénteken kilenctől kettőig fogadják a hallgatókat. Mindig vannak a pultnál, a csapatnak egymásra is kell figyelnie, nem késhetnek a váltótársak, hiszen időben oda kell érnie mindenkinek az előadásokra is.

Elsősorban információs központként működünk. Mi vagyunk az a biztos pont, ahová a hallgatók jöhetnek a kérdéseikkel. Vagy válaszolunk ezekre, vagy megmondjuk, hova fordulhatnak. Összefogva a különféle egyetemi szervezeteket, a hallgatók nálunk tudják leadni a pályázataikat, például a rendkívüli szociális támogatási igényt, többféle ösztöndíjat. Nemzetközi diákigazolványt és diákhitelt igényelhetnek. Kezeljük az egyetemi kártyarendszert és kiadjuk a sportpártolói igazolványt. Vonatjegyeket és GyőrBike-ot is értékesítünk. Összefogjuk az egyetemi hirdetési felületeteket. Fénymásolást, nyomtatást, szkennelést, spirálozást, laminálást vállalunk. Vannak nyugisabb időszakok, de a hónap vége mindig húzós, mert több területen külön elszámolásokat kell készíteni"

– sorolja Kitti, és eszébe jut, hogy hamarosan meg kellene újítania a MÁV pénztárkezelői vizsgáját. Ezt is le kellett tennie ugyanis a vonatjegy árusítához, a havi zárásokhoz, de így akár a vasúttársasághoz is elmehetne dolgozni.

Ez az út minden diák előtt nyitva áll a különböző hallgatói szervezetekben. Ha valaki fotózni akar, arculatot tervezni, vagy videózni, várja a Helix Rendezvényszervező Iroda. Zenélni is van lehetőség a Kollégiumi Stúdióban. Az ESN-ben pedig segítheti a nemzetközi hallgatók beilleszkedését, és közben fejlesztheti az idegennyelv tudását. A kollégiumi életben is tud segíteni, de ott a NetClub és a Sportiroda is. Mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló területet. Több száz diák dolgozik a hallgatói szervezetekben

– mondja Kitti, aki időközben az Egyetemi Szolgáltató Központ munkatársa itt lett. Gyakornokként segít a rendezvényszervezésben, tartja a kapcsolatot a hallgatói csapatokkal, front office feladatai is vannak, közreműködik a parkolási rendszer kezelésében és szerkeszti a hírfelületet az egyetemi portálon. Még felsorolni is sok, de mint mondja:

Nagyon sokat fejlődtem annak köszönhetően, hogy tagja lettem egy hallgatói szervezetnek és az ESZK-nak. Fontos, hogy pénzt is kereshetek, de javult közben a kommunikációs készségem, bővült a kapcsolatrendszerem, és rengeteg hasznos tapasztalatot szereztem. Kár lett volna kihagyni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!