Győr és környéke

2016.09.20. 02:30

Hiánypótló túrautakat jelöltek ki Győr közelében: eredjen a kék kökény nyomába az erdőben!

A főként fiatal biológusokból és zoológusokból álló győri Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület a győrújbaráti erdőben három túraútvonalat, a ravazdi erdőben pedig kerékpáros utat jelölt ki.

Szeghalmi Balázs


"Célunk, hogy a természetet megszerettessük azokkal, akik korábban keveset kapcsolódtak ki a fák árnyékában. Olyanokra, akik csak pár órát tartózkodnának a zöldben, egyelőre ismerkednek a természettel és nem rendelkeznek profi felszereléssel. Vagy például kicsi gyerekük van, koruk, egészségi állapotuk vagy időbeosztásuk miatt nem tudnak hosszú túrákra menni. Sétaútjaink jól karbantartottak, változatos útvonalon haladnak, egyértelmű hivatkozási pontokkal" - kezdte érdeklődésünkre Koncz Nóra, a győri egyesület elnöke.


Zöld borznyom, kék kökény, piros toboz


A győrújbaráti dombot "átszövő" utak 4,5, 5,2 és 5,5 km hosszúak, sorrendben a jelük: zöld borznyom, kék kökény, piros toboz. Mindhárom útvonal a győrújbaráti buszforduló közvetlen közeléből indul, a terepfutást kedvelőknek szintén ajánlják az ötletgazdák. Az erdőben összesen 130 darab táblát helyeztek ki: ebből 120 kicsi útjelző, 9 irányjelző és egy nagyméretű információs tábla.


 

Koncz Dániel fatáblát helyez el Győrújbaráton.

Koncz Dániel fatáblát helyez el Győrújbaráton.



"Az említett túraútvonalak kialakításával hiányt pótoltunk. Győr közelében korábban nem volt több útvonalat nyújtó, kiépített kirándulóhely, csupán pár közpark és viszonylag jó állapotú töltések a város nyugati szélén" - tette hozzá Koncz Nóra.


 

A három jel Győrújbaráton.

A három jel Győrújbaráton.

 

A győrújbaráti sétautak.




50 útjelző tábla segít a ravazdi erdőben


A Sokorói-dombságban szintén hiánypótló munkát végzett a fiatal biológusokból, zoológusokból álló egyesület. Amikor nyár elején Győrből Sokorópátkáig tekertünk, hogy feltérképezzük a helyi kerékpáros útviszonyokat, cikkünkben megjegyeztük: a ravazdi erdőben kevés tábla segíti a bringások tájékozódását.


 

Ilyenek a bringásoknak készült kis útjelző táblák.

Ilyenek a bringásoknak készült kis útjelző táblák.


"Biztonságos, nem autóúton vezető, önálló kerékpárútra jelentős az igény Tényőig, Sokorópátkáig. Kerékpárutat építeni nem tudunk, de 50 útjelző táblával mutatjuk az irányokat a ravazdi erdőben. A túra két vasútállomás között (Győr-Ménfőcsanak és Pannonhalma) végig aszfaltozott úton vezet, a táv 34 km hosszú. Fatábla jelöli a sokorópátkai leágazást, a ménfői vasútállomáson 120-szor 160 cm-es információs tábla áll a bringások rendelkezésére" - magyarázta Koncz Nóra.


 

A sokorói kerékpárút.



Irány a Bakony


A szóban forgó kerékpáros utat tovább folytatná a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület: Gicen és Bakonyszentlászlón át elérhetővé válna a Bakony, majd Vinye és Porvacsesznek érintésével Zirc. "Remélhetőleg, hamarosan ez az elképzelésünk szintén megvalósul" - búcsúzott Koncz Nóra.

 

A Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület honlapját ide kattintva tekinthetik meg!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!