Győr és környéke

2018.03.27. 17:03

Hazatértek a győri katonák Bosznia-Hercegovinából - fotók

A magyar katonák a világ szinte összes "gócpontján" őrzik a békét. Az afganisztáni mellett a balkáni hadszíntér a legjelentősebb számukra. A Bosznia-Hercegovinában szolgáló EUFOR kontingens 21. váltása a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épült. A kontingens felkészítéséért is a győri alakulat felelt, a katonák fél éve töltöttek Szarajevóban. Ott voltunk a visszafogadó ünnepségen Likócson.

Szeghalmi Balázs

Elemi érdekünk a béke


Kedden szokatlanul sok civil látogatott a győri laktanyába. Feleségek, kisgyerekek, szülők hallgatták boldogan, hogy szeretteik küldetése véget ért. A győri katonák visszatérését megtisztelte jelenlétével Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Radnóti Ákos győri alpolgármester, Lipovits Szilárd, Győr jegyzője.


A katonák missziója tavaly ősszel kezdődött. "Két évtizede véres polgárháború pusztított Bosznia-Hercegovinában. A nemzetközi összefogás révén a helyzet stabilizálódott. Hazánk földrajzi közelsége miatt is fontos, hogy minél szilárdabb legyen a béke a Balkánon" - hangsúlyozta Topor István ezredes. A kontingensben a magyar katonákat megbecsülik, a létszámuk jelentős az EUFOR-ban. A győri alakulat tagjait lelkész is elkísérte a Balkánra.

 

 A 147 katona pár napja lépte át a magyar határt.


Megadni a tiszteletet


"Másodszor voltam misszión Bosznia-Hercegovinában. Most más aspektusból láttam a küldetést, mint először. Gördülékenyen ment minden, nem éltünk át meleg helyzeteket. Ez nem a szerencse számlájára írható. Az EUFOR-ban szolgáló katonák megadják a tiszteletet a helyieknek.


Figyelünk arra, hogy senkit ne sértsünk meg vallási hovatartozásában félreértésből sem. A felkészülés alatt erre külön hangsúlyt fektettünk. A bosnyák katonákkal jó volt a munkakapcsolat, gyakorlatoztunk együtt, kölcsönösen tanultunk a másiktól" - hallottuk a győri Nagy Bence Iván századostól. A kontingens lövészszázad parancsnok-helyettese szerint "a kint töltött időben az a nehéz, hogy sokáig nem látjuk a családunkat". A győri katonák egy 2 napos és egy 10 napos szabadságot kaptak a misszió idején.

 

A győri Nagy Bence Iván százados másodszor teljesített szolgálatot Bosznia-Hercegovinában.


Itthon


Ennek megfelelően nagyon várta haza Hársfalvi Éva is a párját, Benke Balázst. "Öt hónapos volt a babánk, Henrik, amikor Balázs elment Bosznia-Hercegovinába. Az elmúlt fél évben lassan telt az idő. Hogy ne legyünk egyedül, inkább visszaköltöztünk a nagyszülőkhöz" - mondta Éva. Henrik pedig örült az apukájának.

 

Fél év után újra együtt a család: Hársfalvi Éva és Henrik baba nagy mosollyal fogadta Benke Balázst. Fotók: Béres Márton


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!