Győr és környéke

2015.09.28. 16:03

Hatmilliárdos séta: így születtek újjá a folyópartok Győrben - videó, fotók

A helyiek és a Győrbe érkezők mostantól zavartalanul sétálhatnak a Petőfi-hídtól egészen Vízivárosig. Önnek mennyire jönnek be az átépített folyópartok? Szavazzon!

Szeghalmi Balázs


A kisalfold.hu többször beszámolt arról, hogy 6,2 milliárd forintból teszik rendbe a folyópartokat Győrben és Mosonmagyaróváron. A szóban forgó rehabilitáció keretein belül átépítették a folyópartokat mind a Mosoni-Duna, mind a Rába győri szakaszán.

Séta a Petőfi-hídtól Vízivárosig: műszaki átadás kedden

A beruházásnak - több halasztás után - idén tavasz közepére kellett volna befejeződnie a kisalföldi megyeszékhelyen, de itt rögtön hozzá kell tenni: a magas vízszintállás miatt a gépek gyakorlatilag egy éven át nem tudtak dolgozni.

"A győri folyópartok átépítése lezárult, az utolsó finomítások is megtörténtek. Szeptember 29-én, kedden kerül sor a műszaki átadásra és átvételre" - mondta kameránk előtt Németh József vízügyi igazgató. Győrben az utolsó lépésekben lépcsőburkolatokat illesztettek a helyükre, rámpát szereltek fel, illetve tereprendezések zajlottak.

Arról, hogy mettől meddig sétálhatnak a folyópartokon a győriek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogatók, hamarosan információs táblákat helyeznek el, de addig is Németh József tömören elárulta a lényeget: "a Rába-partot a Petőfi-hídtól a torkolatig, míg a Mosoni-Duna partját a Kossuth-hídtól egészen Vízivárosig tudják majd végigbarangolni a járókelők".

 



Üröm az örömben a rendkívül alacsony vízszint

Arra a kérdésünkre - amit egyébként több Olvasónk is felvetett a hozzászólásokban -, hogy kinek a feladata lesz rendben tartani az újjászületett folyópartokat, a következő választ kaptuk Németh Józseftől: "megállapodás szerint a vízügyi igazgatóság és Győr városa közösen fogja gondozni a felújított partszakaszokat".

 

Hatmilliárd forintból születtek újjá a folyópartok Győrben! - fotók: Cseh Róbert


Üröm az örömben: hiába sikerült szépre a folyópartok modernizálása, a vízszint kritikusan alacsony a folyók városában. Erről múlt héten videós riportban számoltunk be: akkor 32 cm volt a Rába folyó vízállása, ami nem sokkal maradt el a negatív rekordtól.

"Következő célunk, hogy a Mosoni-Duna alsó szakaszának vízszint rehabilitációja műtárgy segítségével megvalósuljon uniós forrásból. Tekintettel arra, hogy erről kormánydöntés született, jó esély mutatkozik a vízszintemelésre 2020-ig" - közölte kérdésünkre Németh József vízügyi igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!