Győr és környéke

2019.03.05. 11:59

Hat év börtön a győri ingatlanos sikkasztónak

Hat év börtönre ítéltek egy győri cégvezetőt, akire 54 esetben bizonyították rá, hogy elsikkasztotta az ingatlanok közvetítéséért átvett pénzt, és nem tett érte semmit. Az ítélet nem jogerős, az ügyész szigorúbb büntetést kér, míg V. Z. ügyvédje enyhébbet.

Laczó Balázs

Hat év börtönbüntetésre ítélte és több mint 126 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság azt a 44 éves férfit, aki győri ingatlanok közvetítésével követte el a rábizonyított bűntetteket – tudtuk meg dr. Takács Péter főügyész tájékoztatásából. A váddal egyezően, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt marasztalták el az ügyvezetőt, s összesen 54 esetben állapították meg, hogy szabadon bánt az ügyfelek pénzével.

 

Az ügyészi tényállás szerint a férfi 2014-ben és 2015-ben vállalta a tartozásokkal terhelt, főként győri ingatlanok tulajdonjogának megszerzését és közvetítését, ám azután, hogy átvette a megbízási díjakat és foglalókat, már semmit nem tett az ingatlanok tehermentesítése érdekében. A tulajdonjogot – egyetlen kivétellel – nem szerezte meg, az átvett összegeket pedig elköltötte.


Emellett még 2013. és 2015. között az általa irányított cégen keresztül több ingatlan közmű tartozásainak behajtását is vállalta, azonban a lakóktól beszedett összegekkel ugyancsak sajátjaként rendelkezett.

 

A bíróság hat év börtönbüntetésre ítélte V. Z.-t, eltiltotta a közügyektől és hat évre attól is, hogy gazdasági társaságban vezető tisztsége legyen. Végül csaknem 127 milliós kártérítés megfizetésére kötelezte. 

 

Az ítélet ellen az ügyészség – súlyosítás, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása, valamint pénzbüntetés alkalmazása érdekében – fellebbezést jelentett be. A védő enyhítést kért, a férfi a felelősségét végül teljes egészében elismerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!